Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ačkoli je Marty robustní chlap, dokonce řezník, trpí komplexem méněcennosti a neobyčejným ostychem před ženami. Svůj staromládenecký úděl nese těžce, zato trpělivě. Až potká ženu stejného osudu - a nesmělá sympatie postupně přeroste v komplikovaný milostný vztah. Původně televizní hra renomovaného autora 50. Let Paddyho Chayefského nese všechny znaky inspirace neorealismem - psychologicky laděný příběh je pohledem do života obyčejných lidí a pronikavě se odlišuje od proklamované filozofie úspěchu a amerického stylu života. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Chybělo málo, aby se Betsy Blair, představitelka Clary, natáčení filmu neúčastnila. Její jméno bylo totiž na černé listině Hollywoodu. Její tehdejší manžel Gene Kelly však doslova vydíral produkční společnosti United Artists a Hecht-Lancaster s tím, že pokud jeho ženě neumožní účast ve filmu, sám nebude režírovat nebo hrát v jejich filmech. (HellFire)
  • Film byl roku 1994 vybrán k uchování do Národního filmového registru Knihovny kongresu USA. (HellFire)
  • Režisér Delbert Mann se dlouho rozhodoval, koho obsadit do hlavní role. O radu požádal svého přítele Roberta Aldricha, který mu doporučil Ernesta Borgninea. Borgnine sám prohlásil, že za svou úspěšnou kariéru je velmi vděčný právě Robertu Aldrichovi. (HellFire)
  • Jedná se o první film, který získal Oscara za nejlepší film, mající předlohu v televizním pořadu. (HellFire)
  • Rod Steiger, představitel Martyho ve stejnojmenném televizním pořadu, odmítl roli ve filmu s tím, že se nechtěl smluvně zavázat k účasti ve filmech produkční společnosti Hecht-Lancaster na několik dalších let. Harold Hecht a Burt Lancaster zase tvrdili, že si nepřáli obsadit Steigera do role proto, že se báli, jestli se lidé půjdou podívat do kina na herce, jež viděli zdarma v televizi. (HellFire)
  • Rozpočet filmu činil 343 000 amerických dolarů, zatímco na propagaci filmu padlo 400 000 dolarů. Ve své době šlo rovněž o jeden z nějvýdělečnějších filmů s tržbami přes 3 miliony dolarů. (HellFire)
  • Delbert Mann se stal prvním režisérem, jenž získal za svůj první celovečerní film Oscara. V roce 1981 stejný úspěch zopakoval Robert Redford se svým filmem Obyčejní lidé (1980). (HellFire)
  • Jde o první film americké produkce, který vyhrál hlavní cenu na filmovém festivalu v Cannes. (HellFire)
  • V rámci výměnného programu se roku 1959 Marty promítal v Moskvě. Šlo tak o první film z produkce USA, který mohli diváci vidět v Rusku po druhé světové válce. (HellFire)

Reklama

Reklama