foto

Gene Kelly

  • nar. 23.8.1912
    Pittsburgh, Pennsylvania, USA
  • zem. 2.2.1996 (83 let)
    Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Jestliže Fred Astaire je Cary Grant tance, já jsem Marlon Brando"

Eugene Curran "Gene" Kelly , americký tanečník, herec, zpěvák a režisér se narodil 23. srpna 1912 v Pittsburghu jako třetí syn Jamese Kellyho a Harriet Curran. Hudební a taneční průpravu získal díky své matce již v dětství a tak po studiu na střední škole a poté na Pittsburské univerzitě se začal výhradně věnovat tanci. Založil svou vlastní školu tance "Gene Kelly Dance Studio" a od roku 1938 se začal objevovat jako tanečník v menších rolích na Broadwayi. V roce 1942 debutoval na filmovém plátně ve snímku Busby Berkeleyho FOR ME AND MY GAL s Judy Garlandovou v hlavní roli. Revuální filmy se staly jeho doménou a v prvních letech své herecké kariéry se objevil například ve filmech MODELKA (Cover Girl) Charlese Vidora, nebo ZIEGFELDŮV KABARET (Ziegfeld Follies) Vincenta Minnelliho.

K režii se dostal poprvé v roce 1949, když společně se Stanleyem Donenem natočil muzikál VE MĚSTĚ (On the Town), kde se představil také před kamerou ve společnosti Franka Sinatry. Následuje hlavní role v Minneliho muzikálu AMERIČAN V PAŘÍŽI (An American in Paris). O rok později opět usedl do režisérského křesla a s Donenem natočil dnes již legendární muzikál ZPÍVÁNÍ V DEŠTI (Singin' in the Rain), v němž zároveň sehrál hlavní roli. Ve spolupráci s Donenem natočil ještě v roce 1955 taneční film VŽDYCKY JE HEZKÉ POČASÍ (It's Always Fair Weather). Následující rok natočil výhradně taneční film bez dialogů VYZVÁNÍ K TANCI (Vyzvání k tanci). V roce 1957 odjel do Francie, kde natočil komedii ŠTASTNÁ CESTA (The Happy Road) a v roce 1958 natočil první film, kde sám nehrál, hudební veselohru TUNEL LÁSKY (The Tunnel of Love) s Doris Dayovou. V dalších letech se věnoval výhradně herectví. V roce 1960 se představil v hudební komedii George Cukora POJĎ, BUDEME SE MILOVAT (Let's Make Love) ve hvězdné společnosti Marilyn Monroe, Yvese Montanda a Binga Crosbyho. Téhož roku si ještě zahrál se Spencerem Tracym a Fredricem Marchem v dramatu ze soudního prostředí KDO SEJE VÍTR (Inherit the Wind) Stanleyho Kramera.

V roce 1962 se vrátil k režii snímkem GIGOT s Jackie Gleasonem v hlavní roli. Poté se opět věnoval herectví. V roce 1964 hrál ve filmu J. Lee Thompsona DOLAROVÁ MANŽELSTVÍ (What a Way to Go!) se Shirley MacLaineovou a Paulem Newmanem. V roce 1966 si zahrál v Paříži jednu z hlavních postav ve francouzském muzikálu Jacquese Demyho SLEČINKY Z ROCHEFORTU (Les Demoiselles de Rochefort) a v Americe režíroval komedii PRŮVODCE ŽENATÉHO MUŽE (A Guide for the Married Man) s Walterem Matthauem v hlavní roli. Následující rok natočil pro televizi známý příběh o Jackovi a fazoli ve filmovo-animované-muzikálové verzi JACK A FAZOLOVÝ STONEK (Jack and the Beanstalk). V roce 1968 zfilmoval muzikál HELLO, DOLLY! s Barbrou Streisandovou a Walterem Matthauem. Kellyho posledním filmem na stříbrném plátně je westernová komedie Cheyennský klub (The Cheyenne Social Club) s Jamesem Stewartem a Henry Fondou. V roce 1976 natočil ještě střihový dokumentární film ze slavných muzikálů THAT'S ENTERTAINMENT, PART II sestavený z jeho filmů a filmů Freda Astaira.

Gene Kelly byl třikrát ženatý. Jeho první ženou byl od roku 1940 tanečnice a herečka Betsy Blairová. V roce 1942 se jim narodila dcera Kerry. Manželství skončilo v roce 1957 rozvodem. Druhou ženou se stala v roce 1960 tanečnice a jeho dlouholetá asistentka choreografie Jeanne Coyneová. Měli spolu dvě děti, Bridget a Tima. Manželství skončilo v roce 1973, když Jeanne zemřela na leukémii. V roce 1990 se oženil s Patricií Wardovou se kterou žil až do smrti. Zemřel 2. února 1996 v Beverly Hills ve věku 83 let. Za svou bohatou kariéru získal celou řadu ocenění, mimo jiné v roce 1960 čestné ocenění francouzské vlády Légion d'Honneur a v roce 1994 americkou Prezidentskou medaili svobody (nejvyšší civilní vyznamenání Spojených států).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2003 Ça c'est l'amour
1980 Lucy Moves to NBC (TV film)
Xanadu
1978 Carpenters: A Christmas Portrait, The (TV film)
Cinderella at the Palace (TV film)
1977 Viva Knievel!
1976 Dorothy Hamill Special, The (TV film)
1973 40 Carats
1967 Jack a fazolový stonek (TV film)
Slečinky z Rochefortu
1964 Dolarová manželství
1960 Kdo seje vítr
Pojď, budeme se milovat
1959 Gene Kelly: An American in Pasadena (TV film)
1958 Marjorie Morningstar
Something for the Girls
1957 Děvčata
La route joyeuse
1956 Magic Lamp, The
Vyzvání k tanci
1955 It's Always Fair Weather
1954 Brigadoon
Deep in My Heart
Seagulls Over Sorrento
1952 Love Is Better Than Ever
The Devil Makes Three
Zpívání v dešti
1951 Američan v Paříži
It's a Big Country
1950 Black Hand
Summer Stock
The Costume Designer - a.z.
1949 Láska s potížemi
Ve městě
1948 Pirát
The Three Musketeers
Words and Music
1947 Living in a Big Way
1945 Anchors Aweigh
Combat Fatigue Irritability
Ziegfeldův kabaret
1944 Christmas Holiday
Dívka z titulní strany
Twenty Years After - a.z.
1943 Du Barry Was a Lady
Pilot #5
The Cross of Lorraine
Thousands Cheer
1942 For Me and My Gal

TV seriály

2007 Griffinovi (TV seriál) - a.z.
Ruperte, kde jsi? (S05E09) - a.z.
1986 Sins (TV seriál)
1985 Sever a Jih (TV seriál)
1979 Mary Tyler Moore Hour, The (TV seriál)
1962 Going My Way (TV seriál)

Dokumentární

2017 Gene Kelly (TV film) - a.z.
2011 Hvězdy stříbrného plátna (TV seriál)
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1960 - a.z.
Hollywood tančí a zpívá: 1970 - a.z.
Hollywoodští rivalové (TV seriál)
1994 3 Tenors in Concert 1994, The (koncert)
That's Entertainment! III Behind the Screen
To je zábava
1992 Les Demoiselles ont eu 25 ans
1990 Frank Sinatra: The Best Is Yet to Come (TV film)
You're the Top: The Cole Porter Story (TV film)
1988 Michael Jackson: The Legend Continues
Roger Rabbit and the Secrets of Toon Town (TV film)
1987 James Stewart: A Wonderful Life (TV film)
1986 Liberty Weekend (TV film)
1985 That's Dancing!
1984 Olympic Gala (koncert)
1983 James Bond: The First 21 Years (TV film)
1982 Marx Brothers In a Nutshell, The (TV film)
Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1981 Reporters
1980 Sinatra: The First 40 Years (TV film)
1976 It's Showtime
NBC: The First Fifty Years - A Closer Look (TV film)
To je zábava II.
1975 Lion Roars Again, The
1974 Just One More Time
To je ale zábava!
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film)
1955 1955 Motion Picture Theatre Celebration
1948 Some of the Best
1932 Cap and Gown Revue, The
Kelly Brothers, The

TV pořady

1993 Legend to Legend Night: A Celebrity Cavalcade (TV pořad)
The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1991 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1985 The American Film Institute Salute to Gene Kelly (TV pořad)
1983 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 American Film Institute Salute to Fred Astaire, The (TV pořad)
1980 American Film Institute Salute to James Stewart, The (TV pořad)
Olivia Newton-John: Hollywood Nights (TV pořad)
Omnibus (TV pořad)
1979 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1978 Tribute to Mr. Television Milton Berle, A (TV pořad)
1977 Dean Martin Celebrity Roast: Frank Sinatra, The (TV pořad)
1976 Great Performances: Dance in America (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
1973 Magnavox Presents Frank Sinatra (TV pořad)
1967 The 19th Annual Primetime Emmy Awards ( (TV pořad)
1965 Julie Andrews Show, The (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1960 Annual Crafts & Arts Contest, The (TV pořad)
Here's Hollywood (TV pořad)
1955 $64,000 Question, The (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

1980 Olivia Newton-John, Electric Light Orchestra: Xanadu (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(94)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace