Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Odlehlý venkov vichistické Francie. Čtrnáctiletá Nanette (Muriel Catalá) objeví zraněného britského parašutistu (Horst Buchholz). Potají jej odvede a ukryje doma na půdě, aby rodiče ani bratr, celé dny těžce pracující na polích, nic nevěděli. Ačkoliv vesničané po opakovaných armádních konfiskacích přišli téměř o vše, trocha jídla se pro partyzána na farmě vždycky najde. Protože Nanette právě vychází základku a připravuje se na závěrečné zkoušky, nemusí pracovat na poli a veškerý čas tráví na půdě s Claudem. Letní nevinnou romanci musí k nelibosti dívky vystřídat povinnosti, Claude potřebuje kontaktovat odboj, aniž by kompromitoval rodinu svých zachránců. Zdrcená dívka ztratí hlavu a špatně se rozhodne. (dopitak)

(více)

Recenze (4)

Peabody 

všechny recenze uživatele

Nečekané a sakra příjemné překvapení. Horst Buchholz je pro mne obvykle důvodem se vyhnout širokým obloukem, je to pro mne libovej hezounek který nikdy nic moc herecky neuměl. I v Sedmi statečných jsou pro mne jeho scény většinou nepříjemné. Sauveur je velmi zvláštní fillm, mix druhé světové války, romance, odboje ve Francii, zrady a pomsty. Z dnešního hlediska by jistě měl problémy, protože SPOILER je to poměrně detailní (myslím obrazově detailní) příběh lásky 14 leté venkovské dívky k zraněnému britskému uprchlíkovi. kterému pomáhá se ukrýt před nacisty a napojí ho na francouzské odbojáře. Láska je romantická ale i fyzická, oba uvidíme kompletně nahé, takže dnes by to byla čirá pedofilie, asi jako Beau Pere s Dewaerem. Muriel Catala (alternativou byla Isabelle Adjani) bylo při natáčení přes 18, ale vypadá dost mladě. Podobných příběhů o lásce mladé dívky k romantickému odbojáři je spousta (boční story v Šakalovi, tedy v knize), je to i v české a slovenské literatuře a není to nepochopitelné. Nicméně tady se ukáže, že není vše zlato co se třpytí. Michel Mordore byl velmi významný filmový kritik v Cahiers de Cinema v 60- letech, tohle je jeho režijní debut (a taky předposlední film). Sám napsal námět i scénář a film produkoval. Ztotožnění se s tématem je z filmu cítit, navíc je to téma velmi dobře zpracované a konec konců jsem zkousl i toho Horsta Buchholze, i když ta dívka se líbí víc. Málo známý ale hodně dobrý film, tedy pokud nepožadujete americké melodrama, střelbu, výbuch boj s padouchem na pěsti a podobné kraviny. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Horst Buchholz , nejmladší ze Sedmi statečných , jako zraněný anglický pilot o kterého se stará čtrnáctiletá Nanette tajně před nacisty i vlastními rodiči. Komorní romantické drama, které bylo na svou dobu hodně odvážné - oba hlavní hrdinové tam běhají nahatí a Muriel Catalá má vyholený rozkrok ( rok 1971!!) jakože čtrnáctiletá . Pointa příběhu z okupované letní Francie je překvapivá akorát ta závěrečná tečka o x let později si mohli tvůrci odpustit. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Rozhodně netradiční válečný příběh s velkým poetickým a erotickým kouzlem, byť vyústění je opravdu hodně drsné. Jen mi trochu vadil ten nastavený konec po dvaceti letech. Horst Buchholz mi vadil z jiného důvodu než předhodnotiteli Peabodymu, leč ten důvod se objevil až v závěru a nelze jej říci, aniž bych spoileroval, ale hvězdu to ubralo. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborné! Okupovanou Francii, to já můžu kdykoliv. Buchholz ukáže pindíka, Muriel všechno, ne, o pedofilii se opravdu nejedná (kolega Peabody by měl znát tento film :-) Sauveur má dvě části s perfektní atmosférou, romantickou erotiku a dusivé odhalení. Konec po letech je logickým vyústěním, laděním konce připomene Spálené stodoly nebo Heroin. Pro mužské oko velká lahůdka, Muriel měla filmu co dát. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama