Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Odlehlý venkov vichistické Francie. Čtrnáctiletá Nanette (Muriel Catalá) objeví zraněného britského parašutistu (Horst Buchholz). Potají jej odvede a ukryje doma na půdě, aby rodiče ani bratr, celé dny těžce pracující na polích, nic nevěděli. Ačkoliv vesničané po opakovaných armádních konfiskacích přišli téměř o vše, trocha jídla se pro partyzána na farmě vždycky najde. Protože Nanette právě vychází základku a připravuje se na závěrečné zkoušky, nemusí pracovat na poli a veškerý čas tráví na půdě s Claudem. Letní nevinnou romanci musí k nelibosti dívky vystřídat povinnosti, Claude potřebuje kontaktovat odboj, aniž by kompromitoval rodinu svých zachránců. Zdrcená dívka ztratí hlavu a špatně se rozhodne. (dopitak)

(více)

Recenze (4)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborné! Okupovanou Francii, to já můžu kdykoliv. Buchholz ukáže pindíka, Muriel všechno, ne, o pedofilii se opravdu nejedná (kolega Peabody by měl znát tento film :-) Sauveur má dvě části s perfektní atmosférou, romantickou erotiku a dusivé odhalení. Konec po letech je logickým vyústěním, laděním konce připomene Spálené stodoly nebo Heroin. Pro mužské oko velká lahůdka, Muriel měla filmu co dát. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Rozhodně netradiční válečný příběh s velkým poetickým a erotickým kouzlem, byť vyústění je opravdu hodně drsné. Jen mi trochu vadil ten nastavený konec po dvaceti letech. Horst Buchholz mi vadil z jiného důvodu než předhodnotiteli Peabodymu, leč ten důvod se objevil až v závěru a nelze jej říci, aniž bych spoileroval, ale hvězdu to ubralo. ()

Reklama

Peabody 

všechny recenze uživatele

Nečekané a sakra příjemné překvapení. Horst Buchholz je pro mne obvykle důvodem se vyhnout širokým obloukem, je to pro mne libovej hezounek který nikdy nic moc herecky neuměl. I v Sedmi statečných jsou pro mne jeho scény většinou nepříjemné. Sauveur je velmi zvláštní fillm, mix druhé světové války, romance, odboje ve Francii, zrady a pomsty. Z dnešního hlediska by jistě měl problémy, protože SPOILER je to poměrně detailní (myslím obrazově detailní) příběh lásky 14 leté venkovské dívky k zraněnému britskému uprchlíkovi. kterému pomáhá se ukrýt před nacisty a napojí ho na francouzské odbojáře. Láska je romantická ale i fyzická, oba uvidíme kompletně nahé, takže dnes by to byla čirá pedofilie, asi jako Beau Pere s Dewaerem. Muriel Catala (alternativou byla Isabelle Adjani) bylo při natáčení přes 18, ale vypadá dost mladě. Podobných příběhů o lásce mladé dívky k romantickému odbojáři je spousta (boční story v Šakalovi, tedy v knize), je to i v české a slovenské literatuře a není to nepochopitelné. Nicméně tady se ukáže, že není vše zlato co se třpytí. Michel Mordore byl velmi významný filmový kritik v Cahiers de Cinema v 60- letech, tohle je jeho režijní debut (a taky předposlední film). Sám napsal námět i scénář a film produkoval. Ztotožnění se s tématem je z filmu cítit, navíc je to téma velmi dobře zpracované a konec konců jsem zkousl i toho Horsta Buchholze, i když ta dívka se líbí víc. Málo známý ale hodně dobrý film, tedy pokud nepožadujete americké melodrama, střelbu, výbuch boj s padouchem na pěsti a podobné kraviny. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Horst Buchholz , nejmladší ze Sedmi statečných , jako zraněný anglický pilot o kterého se stará čtrnáctiletá Nanette tajně před nacisty i vlastními rodiči. Komorní romantické drama, které bylo na svou dobu hodně odvážné - oba hlavní hrdinové tam běhají nahatí a Muriel Catalá má vyholený rozkrok ( rok 1971!!) jakože čtrnáctiletá . Pointa příběhu z okupované letní Francie je překvapivá akorát ta závěrečná tečka o x let později si mohli tvůrci odpustit. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama