Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 2

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (106)

castor 

všechny recenze uživatele

Intriky nás obklopují od nepaměti. Norské občanské války znamenaly mnoho krveprolití, ale také obavy o budoucnost země. Po vraždě krále se totiž pozdější vládce Haakon IV. Norský stává ještě coby batole středem zájmu, kdy ho chce jistý rod zlikvidovat. Nemanželské dítě ochrání skupina bojovníků, která výpravu k záchraně absolvuje na lyžích (dodnes cestu v Norsku připomíná lyžařský závod Birkebeinerret (běh birkenbeinerů). Kamera hezky najíždí na zasněžené norské pláně, tvůrci volí reálný kus své historie, jen při psaní scénáře si mohli dát víc záležet, abychom si jen neodškrtávali povinné položky. Docela pospícháme kupředu, akce je slušná, ale zasloužila by si větší péči choreografa. Obecně to byla krutá doba, ale syrovosti a špíny se k nám moc nedostává. Víc jsem chtěl jednoduše cítit, s jakou houževnatostí svádějí obyvatelé severských oblastí svůj každodenní boj s drsnou přírodou. To mi právě scházelo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to jako trošičku drsnější vánoční českotelevizní pohádka mixnutá jednu chvíli James Bondem v horách u Bratislavy ;-) nebo i tím Krakonošem a lyžníky. S podivnostmi jako dítě, které asi nekaká a nečurá, vydrží v klidu den nejíst a tak. Hlavní padouch sice nejde pro ránu mečem daleko, jak jde o trůn, ale bráchu nechá žít, holku, která ho zradila, si chce vzít, nějak nechápu. A příběh samotný je prostinký tak na poloviční stopáž. Jinak to rýpe správně moderně do církve a křesťanství, ale aby proti tomu postavili tvůrci nějaké severské obřady, bohy, tradice, to ne. Jo a při soubojích těžko poznat, kdo je kdo a komu fandit, všichni jsou zrzaví, dlouhovlasí s fousama. ()

Reklama

TheDon 

všechny recenze uživatele

Norsko dvanáctýho století je docela pokroková krajina. Vikingy na cárvingovejch Blizzardech člověk jen tak neuvidí. Jediný co mě docela mrzelo je, že to nebylo trochu víc syrovější a míň pohádkový. Ten fairytale look tomu moc na věrohodnosti nepřidal. Takže přístě prosím surovější valhallu při jízdě vstříc ragnaroku ! 50% P.s.: divokej Tormund jako kdyby se v tom dvanáctým fakt narodil... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní věc z Norska. Výborná taktika je vzít do filmu Borga z Vikingů a Tormunda z Game of Thrones, kteří fanoušky seriálů mile potěší. Film má slušný spád, překvapivě solidní akci s hezkými nájezdy kamery a vikingy na lyžích přece jen nevídáme často. Finále parádní. Na malý film plně dostačující a vzhledem k nedostatku tématickým filmům je čtyřhvězdí za mě na místě i přes chudší myšlenku filmu. 75% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vynikne jedine na veľkom plátne. Ale tam sa tiež prejaví, že jeho spektakulárnosť je celá založená iba na prírodných scenériách. Bojové scény sú akosi chudobnejšie a prekvapivo aj málo krvavé, i keď tu všetci mužne vrieskajú a hrdo zapichávajú meče do hrudí nepriateľov. Trochu mi to pripomenulo prvú polovicu Mannovho Pádu Ríma, len bez toho veľkého komparzu. Okrem toho, že tu ide o ochranu jednoho batoľaťa, som príliš nechápal súvislosti a scenár sa ani nijako zvlášť nesnažil ísť divákovi v ústrety. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)
  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama