Reklama

Reklama

Top Gear: Patagonský speciál

(pořad)
  • Velká Británie Top Gear: Patagonia Special
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2014, 120 min

Na počest motorů V8 vyráží trojice moderátorů pod vedením Jeremyho Clarksona v ojetých vozech s těmito motory napříč Argentinou do nejjižnějšího města světa - Ushuaiy. Čeká je 2400 km přes Andy až do Ohňové země... Dnes se ocitneme v Argentině ve městě Bariloche, kam přijíždí trojice moderátorů a vydává se na dlouhou cestu. Při té by rádi uctili mizející motory V8, proto použijí tři ojetiny právě s těmito motory. Jeremy přijíždí s nadčasovým Porsche 928 GT, Richard s poněkud přehnaným a jasně zeleným Fordem Mustang Mach1 a James překvapivě s rudým dvouturbovým Lotusem Esprit. Před jízdou si zkritizují vozy, poté míří do 210 km vzdáleného domu, kde se ukrýval Butch Cassidy. Užívají si krajinu, silnice a své vozy, čeká je ale nelehká cesta plná nástrah a problémů... (TV Prima)

(více)

Recenze (48)

laepus 

všechny recenze uživatele

Zajímavý výběr aut - zvláště Jamesův Lotus pobaví. Jinak v tomhle díle není nic, co by člověka opravdu nějak totálně rozsekalo, co by ještě předtím nikdy neviděl. Každopádně laťka kvality je stále velice vysoko - asi tak jako jihoamerické Andy, které několikrát musí překonat, stejně jako překonávají řeky, pouště, bažiny a jiná úskalí. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tak, a je to tady. Dnes jsem byl svědky toho nejslabšího speciálu ze všech, který je ale ve výsledku stále velmi nadprůměrný. Nahranost situací už z toho není tak cítit (což je dobře), ale co je cítit, je to, že je tady zároveň i nějak méně vtipu (ale zábavné to rozhodně je). SKvělých scén je tu spousta - přejezd přes most tam a zpátky, přejezd přes řeku na náklaďácích, Clarkson hrající si na Butche (zejména u jeho rodného domu, kde jezdí autem kolem dokola), nebo Hammondovi věčné opravy. Naopak co působilo přehnaně, to bylo vylodění z trajektu, sice autentické, ale nepůsobilo to tak, jak nejspíš mělo. Ale ten konec, nečekaný pro všechny, nejvíc ukázal přechod mezi humorem (zhruba hodina a tři čtvrtě) a něčím hodně vážným, co není sranda (zhruba posledních dvacet minut). Vím, že za to ti šedivějící a stárnoucí pánové nemohou, ale i tohle přispělo k tomu, že je to nejslabší speciál. Mě to bavilo, ale mrzí mě, že musím dát jen čtyři, protože plný počet hvězd si tento speciál tentokrát opravdu nezaslouží a v porovnání například s Barmou nebo honbou za pramenem Nilu je to opravdu docela velký pokles, takže tomu dám 75%, neboť vtip tomu neschází, i když dochází. ()

Reklama

rexino 

všechny recenze uživatele

Top Gear stále patrí k mojím obľúbeným programom, ale už to vyzerá trocha smiešne keď 10 minút sa strácajú po pustine a pozerajú do mapy, že ako sa dostanú z tejto situácie, keď za nimi je 20 RangeRoverov štábu v ktorých sú minimálne 2 GPS-ka. V predchádzajúcich špeciáloch bolo tiež niečo iba "naoko", ale oveľa menej čo si pamätám. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Oproti starým speciálům musím říct, že mě zklamal výběr aut. V8 a co jako? Z toho se máme posadit na zadek? Kdyby si chlapi namísto toho vybrali pickupy, dodávky nebo třeba auta z východního bloku, byl by tam určitě větší prostor pro legraci než když si vyberou nadupaný sporťáky. Přestože bych řekl, že nepřízní osudu bylo dost a obtížný terén se taky nějaký našel, spektakulárních rozměrů speciálů z Botswany či z Indie to nedosahovalo. Když si James zlomil tři žebra a přesto natáčel dál, tušil jsem za tím nemilosrdnou smlouvu s BBC, tudíž to James musel přetrpět i za cenu toho, že zbytek filmu svým bolestínským nasráním poněkud kazil. Dramatizace konce, kdy po nich Argentinci hodí pár vajíček a šutrů, byla dle mýho zbytečná a zasadila humornému žánru svou stylizovanou dokumentární vážností dost velkou ránu. ()

mikinhoo 

všechny recenze uživatele

Sice jsem dal 4*. Ale jinak ten to díl mi přišel poněkud slabší. Asi proto, že Argentina a Chile jsou poněku civilizovanější než třeba Bostwana, Bolivie a nebo Barma. Silnice jsou místy úplně ukázkový. Ale nedivím se, sehnat nějakou lokalitu na speciál, která by mohla konkurovat těm předchozím, půjde už stěží. Ale i tak jsem se bavil. Hlavně opět scéna s koněm... :-D ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Na konci Speciálu trojici moderátorů napadne, že by svůj speciál mohla natočit namísto Argentiny - kde jsou nechtění - v Austrálii. To se později skutečně stane ve 22. sérii seriálu Top Gear (od r. 1978). (P. J. D.)
  • V sedmém díle 22. série Top Gear (od r. 1978) James May při tréninku ralley zmíní, aby byl jeho instruktor opatrný, neboť má nepříjemné zranění zad. Tím myslí zranění způsobené právě v tomto speciálu. (P. J. D.)

Reklama

Reklama