Reklama

Reklama

Boj o těžkou vodu

(seriál)
  • Česko The Heavy Water War (festivalový název) (více)
Trailer

Epizody(6)

Akce, napětí, drama i etické výzvy války v norské minisérii o německém vývoji atomové bomby a spojenecké sabotáži norské továrny, která má patent na klíčovou složku německého výzkumu. Třídílná minisérie pojednává o jedné z méně známých událostí druhé světové války. Ta se neodehrála na bitevním poli, nicméně bývá považována za jednu ze zásadních malých operací, jež pomohly, aby konflikt neskončil vítězstvím nacismu. Po celou dobu druhé světové války probíhal v Německu výzkum jaderné energie a jejího možného využití pro zbrojní účely. Projekt vedený laureátem Nobelovy ceny Wernerem Heisenbergem vyžadoval velké množství těžké vody, kterou jako vedlejší produkt syntézy amoniaku pro hnojiva vyráběla chemický závod v norském Vemorku. Tato továrna se tak stala klíčovým terčem plánování západních spojenců. Po neúspěchu velkého výsadku s cílem zničit celou továrnu se pod vedením norského vědce, rozvědčíka a vojenského plánovače Liefa Tronstada v rámci britského Velitelství kombinovaných operací realizovala akce s názvem Gunnerside, která využila malou skupinu norských vojenských emigrantů.
Seriálové vyprávění se zaměřuje na tři klíčové postavy spojené německým programem vývoje atomové bomby. Werner Heisenberg je zapálený vědec, který je ke spolupráci sice dohnán nátlakem, ale současně si je vědomý, že nikdy jindy než za války by neměl podobné neomezené možnosti výzkumu. I když si navenek nepřipouští možné důsledky své práce a jejího užití ve válečné mašinerii, přesto musí čelit vnitřním otázkám odpovědnosti. Etické pochybnosti a námitky lemují také plány Liefa Tronstada a jeho kolegů ve velení, když zvažují ceny životů svých podřízených i lidí na druhé straně, kteří mají být obětování v zájmu ochrany jiných před ničivou zkázou jaderné zbraně. Lehké spaní nemá ani vedoucí továrny Erik Henriksen, když se snaží manévrovat na vahách kolaborace a zajišťování obživy pro své podřízené. Boj o těžkou vodu vychází z reálných událostí, ale jak tvůrci sami přiznávají v závěrečných titulcích, v zájmu dramatického efektu si místy vypomáhá fabulací. Konkrétně tak některé vedlejší postavy jsou smyšlené i představují zástupné osobnosti pro několik lidí. To je případ např. taktické specialistky z britského velení Julie Smith a především Erika Henriksena, který umožňuje rozehrát širší paletu emocí a témat, než jeho reálný předobraz. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Aké mesto by ste chceli zničiť?..." ---- "Londýn?" Severania prichádzajú s vynikajúcim vojnovým seriálom, ktorý je výborne prepracovaný a na 100% zvládol bezchybne a pútavo vyrozprávať 3 dejové línie príbehu. Nie je prehnane akčný, skôr naopak a je celkom možné, že si ho zamilujú i diváci, ktorí sa vojnovej tématike a histórii vyhýbajú (viď moja manželka!)... Asi najviac prekvapí obsadenie u nás dobre známej "Báthoričky", ktorá hraje výborne a uznávam, že Jakubisko už vtedy odhadol jej talent a charizmu. Film výborne spracúva preteky vo vojnovom období o to, kto prvý zostrojí atómovú bombu a ďalej snahu diverznej skupiny za každú cenu znemožniť Nemcom akýkoľvek pokrok v tomto smere. Najlepšie zlikvidovaním fabriky na výrobu dôležitej suroviny-ťažkej vody. Seriál sa zbytočne nenaťahuje, tých 6. častí po 45 min. je ideál. Všetko je spracované na profi úrovni, fungujú vzťahy medzi postavami i akčné a napínavé momenty. Dokonca i jemná love story s A. Friel nepôsobí ako lacný bonus navyše, ale výborne do filmu zapadla. Režisér netlačí ani na emócie za každú cenu a výborne si poradil so scénou potopenia trajektu. Fakt nemám čo vytknúť, napadá mi len malá drobnosť, keď nemecký vojak po "lyžiarskom súboji" nedokáže trafiť z pištole zo vzdialenosti 15 metrov a to z plného zásobníka. Inak dokonalé, takto si predstavujem seriál. 100%. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, tak jsem toho čekal víc. Šestidílná výpravná TV minisérie nalákala na první díl, ale následné díly již nebyly zdaleka tak dobré. Seriál se snažil odvyprávět vojenskou operaci Telemark a veškeré události kolem ní prostřednictvím několika postav, žádná ale nemá tak silný příběh nebo důležitou roli na to, aby s divákem jakkoli hnula. Neříkám, že se mi na to koukalo špatně, ale určitě to mělo větší potenciál a zpracování mohlo být zajímavější. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Výborný šestidílný miniseriál z produkce norské televize, o kterém bych se nedozvěděl, nehledajíc na základě právě čtené knihy a v ní krátce zmiňovaných norských operacích SOE, nějaké konkrétní knihy o právě zahraničních operacích SOE na Databázi Knih, kde jsem byl odkázán na Heroes of Telemark, u kterých je jako související uveden starý ČB Kampen om tungtvannet, který když jsem se snažil dohledat k němu alespoň anglické titulky, jsem našel nějaké pro stejnojmenný film z roku 2015 - a hle, on to nebyl film ,on to tento miniseriál. Klikatá to cesta k něčemu, co jsem vůbec nehledal a o to větší radost mám, že jsem to našel a ještě větší radost z toho, že se panot tak rychle ujal překladu a bleskově připravil pro nás všechny titulky, za což mu náleží neskonalý dík :) - To jen taková základní anabáze bokem a teď už k dílu samotnému: ~~~ Šest tři čtvrtě hodinových dílů se zaobírá celou operací Telemark od jejího vzniku po její konec a to přes všechny ty kotrmelce, které operaci a její účastníky potkávaly během celého jejího průběhu, a že jich nebylo málo. Divák tak sleduje čtyři hlavní dějové linky a hned několik postav v každé z nich (plánování v Anglii; samotné norské operativce (všechny skupiny) na místě; Wernera Heisenberga s rodinou, jenž je hlavou tamního německého výzkumu jaderného reaktoru a možné bomby; novopečeného norského ředitele továrny Hydro, ve které se právě vyrábí mj. i ona Těžká voda, potřebná pro jaderný výzkum a díky níž se celé tohle odehrává). Zdá se to přeplácané, ale věřte, že není. Ani zdaleka. vše to do sebe poměrně velmi dobře zapadá a nic není navíc. Spíše bych naopak uvítal více materiálu a tedy i více dílů, protože mi přišlo, že je tu několik míst, které jsou poněkud příliš urychlené a sestříhané a přitom by bylo stále o čem mluvit a vyprávět - dám více prostoru hlavním i vedlejším postavám a měli bychom tu tak trochu jiné norské Band of Brothers, příběhově rozsáhlejší a objemnější - a to je důvod, proč neudílím pátou hvězdu, místy přílišná zkratkovitost. I tak je to ale po dlouhé době výtečná filmová událost z nejen vojenského období Druhé světové. A Norům za ni patří dík. ~~~ (PS: Sice se to mj. natáčelo i v Praze, ale tak nějak nečekám, že k nám tahle minisérie oficiálně na televizní obrazovky asi doputuje /v původním znění tuplem ne/, což je škoda.) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHCETE VYBUDOVAT REAKTOR? POTŘEBUJEME TĚŽKOU VODU K ZAPOČETÍ ŘETĚZOVÉ REAKCE. PROBLÉM JE, ŽE JÍ POTŘEBUJEME HODNĚ A PRODUKCE JE JEN V NORSKU...“ /// Dramatickej válečnej seriál o fašounským jaderným programu a snaze spojenců o jeho likvidaci. Máme tu skutečný postavy a jejich dilemata. Werner Heisenberg řešící dilema vědcovo, Leif Tronstad zase to odbojářovo. Vod každýho kousek a vod každýho chvilku. Připadá mi to, jako by v tý stopáži nebylo vo čem vypravovat. Navíc ty postavy mají hrozně malej vývoj. A jestli čekáte rozuzlení plný dilematu vědcova, tak to nečekejte. Tady musí zvítězit dilema odbojářský, páč seriál slouží (určitě) jako pocta těm, co zabránili Hitlerovi… kurva, snad jsem nic neprozradil… Televizní zpracování, který mě nedonutilo prožívat emoce se svými hrdiny. Jako žurnál dobrý, ale … /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Einstein, Debye, Herzberg, Schrodinger, Bohr… jsou u nás v ústavu zakázaní. 2.) Dělám si analýzu německýho jadernýho programu. 3.) Thx za titule „panot“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Skvelá 6 dielna TV miniséria z koprodukcie britsko-nemeckej-norskej spolupráce, ktorú by bola škoda minúť. Natáčalo sa aj v Prahe. Ani si nepamätám, kedy má od Band of Brothers bavila nejaká TV séria z vojnového prostredia. Viac menej súhlasím s komentom od MartinezZa na csfd. Zaobišiel by som sa ale bez postavy Anny Friel, aj keď jej to svedčalo ako vojande. Zaujímavý pohľad na jednu z kľúčových akcií počas II. svetovej vojny z vedeckého, civilného ako aj vojenského hľadiska. Pri samotnej sabotáži som sa cítil ako pri hraní Comandosu + si prirátajte nehostinú zasneženú Nórsku prírodu. Zaujímavosťou resp. pozorohudnosťou je, aj to, že počas jednotlivých epizód sa strieda nórština, nemčina a angličtina a dodáva tomu punc realičnosti. Nie je to dokonalé ale krásnych 8/10 tomu napálim v pohode. PS: Chcem už konečne film o Knutovi Hauglandovi, chlapovi, ktorý sa dostal dvakrát zo zajatia Gestapa, prestrieľaľ sa z obkľúčnej nemocnice SS, bol súčasťou operácie Telemark a po vojne si na vore preplával pacifik s Thorom Heyerdahlom. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • V 1. epizodě 1. série se opakovaně objevují přednáškové místnosti (Ch1, Ch2) a laboratoře (základní analytické praktikum) v budově chemie Přírodovědecké fakulty UK v Hlavově ulici v Praze. (hamicek)
  • V titulcích se na pár sekund objeví ruka s detailem náramkových hodinek. Zajímavé je nejenom to, že jde o československé hodinky značky Prim, ale i fakt, že je to historická chyba - Chronotechna v Novém Městě nad Metují byla založena až v roce 1949 a první hodinky Prim tam vyrobili až skoro o 10 let později. (jnm)
  • V šesté minutě 1. dílu můžeme v pozadí filmové scény zahlédnout moderní automobil a několik kolemjdoucích, kteří sledovali natáčení. Děj seriálu se však odehrává v Berlíně roku 1938. (Yardak)

Reklama

Reklama