Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 2

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (721)

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Cením si, že se v našem kraji pokouší o vznik jiného formátu filmu než ukvyčené komedie, ale to neznamená, že to automaticky dopadne dobře. Ghoul je taková česká verze Záhady Blair Witch, bohužel ale stále o několik několik úrovní nižší a to i přesto, že se jedná o přes 20 let starý snímek, který taktéž není úplně bez chyb. Samotná zápletka Ghoula není nikterak originální ani zábavná a typ foundfootage musí být vysvětlen velmi nucenou scénou, aby se sám vůbec dokázal obhájil (jinak by totiž vůbec nedával smysl). V podobném duchu se bohužel odehrává celý film, logická struktura a konzistence je nedostatečná (což je obecně velký problém u foundfootage hororů), ale to by se ještě dalo strávit. Největším kamenem úrazu je, že se ve snímku jednoduše nic neděje (podobným stylem se točí hodně amatérský hororů). Budování atmosféry je přiřazen až moc velký čas, který se navíc později zcela míjí účinkem a ještě zhoršuje již tak neuspokojivý závěr. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Mno, Petr Jákl není marný filmař a marketing má v malíčku, ale i přes ten barnumský mediální humbuk, který se kolem "Ghoula" rozpoutal, že by to bylo něco extra originálního, to tedy ani omylem. Bezostyšná vykrádačka "Blair Witch" (těch stromů a větví tu bylo snad víc než tehdy v Marylandu) i "Paranormal Activity" (dokonce dvě home videa se šukačkou za jednu noc - a ani na jednu si účastníci nepamatují, to se asi moc nepřevedli...), postavy se chovají šablonovitě idiotsky přesně podle kánonu žánru a hercům pohříchu zachraňuje čest svým přirozeným výkonem jen výborná kočka (ta černá, čtyřnohá), která hraje až do roztrhání těla. Ozvláštnění holohlavými ukrajinskými hovady (Boris, Čikatilo) je určitě chválihodné a já českému filmu, který se snaží vybřednout ze zatuchlého domácího rybníčku fandím, ale sorry hoši, na víc než na tři slabší * to nevidím... ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Fakt nechápem, kto na tomto čo vidí. Najväčší problém sa mi zdá v tom, že sa tu nepodarilo zbudovať adekvátnu atmosféru, v tom prípade by ani tak nevadila úbohá dejová linka. Príbeh sa motá len okolo partičky mladých ľudí s vopred jasnými charaktermi podľa ošúchanej schémy (povahovo silnejšie a rozumnejšie dievčatá, vystrašený mladíček, blb...). Do toho si prihoďte Čikatila - ukrajinského masového vraha, a hneď dostaneme frašku ako hrom. Celý čas je to len o pofľakovaní po dome, oprave generátora, rozpáraní mačky a o strašení a sedení veštice za stolom. Ako-tak sa podaril iba samotný záver, najmä to pobehovanie v podzemnom tunely. Podpriemer. 40/100 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|40%| Moc jsem se do toho filmu nehrnul. Podobné záležitosti nevyhledávám. Přesto jsem to zkusil. Tyhle amatéřiny či styl těchto snímků, kdy banda mladých lidí natáčí nějaké bludy, moc nemusím. Byl jsem trochu zvědav, jak se s tím popere český režisér, no moc mě to nenadchlo, ale potenciál to sakra mělo. A právě to mě nejvíc štvalo. Ke konci snímku zde mohla být větší brutalita (skoro žádná zde nebyla), nějakou tu lekačku bych tu uvítal také – škoda, nějakou krev, vylepšit tíživou atmosféru, kterou jsem tu cítil jen málo. Kdyby se všechny tyhle aspekty co jsem vypsal, daly dohromady, tak by to mohl být solidní horor. Třeba prostředí bylo ideální. Hnusné, rozpadlé chatrče, špína – to bylo dobré. I herci nebyli nejhorší. Nemá to výraznou nelogickou chybu, jen je to dost obyčejné a suché. Chvílemi mě to zaujalo, říkal jsem si, kdy asi přijde ten pravý moment, nějaká výjimečná scéna, nic z toho jsem se bohužel nedočkal. Znám ale horší podobné projekty, takže hodnotím čistě podprůměrně, hůře ne. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jak to rozseknout bez zbytečných keců? No....tak předně jen potvrdím, že se nejedná o žádný thriller, protože Ghoul je čistočistým FF mockumentary hororem. V rámci tohoto subžánru můžeme asi jen stěží od Jákla (resp. kohokoliv) čekat nějaké inovátorství, takže od tohoto momentu se můžeme rozdělit na příznivce a odpůrce Found Footage. Odpůrci ať si trhnou haxnou, příznivci by měli být více, či méně spokojení. Spokojenost panuje nad prezentovaným příběhem, protože je nesporné, že si někdo dal práci s vytvořením storky s nádechem mockumentary, která oproti četné konkurenci bere výhodu ze zajímavého tématu, spojeného s rychlým a poutavým rozjezdem. Méně spokojený už jsem byl hororovými atributy, a to se schopností Ghoula postrašit, hned ale dodávám, že pár lekaček funguje skvěle a závěr už je patřičně creepy, takže mám spíš vnitřní pocit subjektivního nezadostiučinění, který přikládám v tomto případě slušně zaplněnému kinosálu a který se budu snažit napravit někdy v budoucnu při repríze v teple nočního, opuštěného domova. Druhá, už objektivní výtka směřuje k množství krve a četnosti gore, které při daném bodycountu a tématice kanibalismu považuju za hrubě nedostatečné. Srovnávat Ghoula s milionem podobných filmů nemá cenu, pouze konstatuju, že obstál hlavně díky příběhu, ve kterém se tvůrci obtěžovali s objasňováním "kdo a proč", nadprůměrně. 70% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení začalo v Kyjevě a postupně se přesunulo směrem k rusko-ukrajinské hranici, přičemž se štáb několikrát dostal i na ruské území. Filmovalo se přímo v místech, kde vrah Čikatilo žil, a všichni místní obyvatelé o kanibalovi věděli. Filmařský tým se pohyboval přibližně hodinu od civilizace a často se podíval také do lesů, před kterými je místní varovali, protože se v nich mohli setkat s vlky či medvědy - štáb však neměl na výběr. Během filmování se Petru Jáklovi ml. podařilo najít i osoby, které hladomor z první poloviny 20. století pamatovaly. Kromě Ukrajiny se točilo také v Kalifornii. (Zdroj: blesk.cz) (oje)
  • Vystrašení nebyli jen diváci v kině, ale dle vyjádření Petra Jákla ml. také herci během natáčení. „Někteří měli takový strach, že natáčení na reálných místech dávných tragédií chtěli vzdát," líčí režisér. (Zdroj: idnes.cz) (oje)
  • Natáčení sexuální scény nelze označit jako hladké, své by mohla vyprávět Alina Golovlyova„Dodnes netuším, co se stalo představitelce Kataríny Alině, ale přímo na place dostala po prvním pokusu o natočení této scény záchvat pláče. To se okamžitě přeneslo i na jejího hereckého partnera, kterého situace v temném prostředí paralyzovala, a vzal si do hlavy, že za její stav může on," nechal se slyšet Petr Jákl ml. (Zdroj: blesk.cz) (oje)

Reklama

Reklama