Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 2

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (721)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden kanibal a tentokrát to není Hannibal Lecter. A nějací američtí studenti se rozhodli natočit shodou náhod opět ve stylu Blair Witch dokument o kanibalismu na Ukrajině v době hladomoru. A to neměli dělat, protože kanibal má pořád hlad.... Atmosféra 80%, námět a děj 70%, poměrně milé překvapení, tedy aspoň pro mě. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem jak se naše země popere s trošku netypickou tématikou a bohužel docela zklamání. Přitom téma a příběh dávaly poměrně dlouhou dobu důvod k optimismu, bohužel je to ovšem s blížícím se koncem neskutečně chaotické a ve finále i trapné. Při pohledu na posedlou Innu jsem měl tendenci se smát. Při spoustě napínavějších scén, kdy něco odněkud vyskočí, někdo filmaře honí, oni se někam dívají není dohromady nic vidět. Jákl měl ambice, ale ty nenaplnil. 40% za občasnou napínavost. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ve stylu Záhady Blair Witch se pod taktovkou Petra Jákla ml. rozjíždí napínavá hororově laděná podívaná, jejíž největší předností je osvědčený styl vyprávění (dokumentaristické pojetí), atmosferické prostředí a duchařský námět s propojením skutečného případu vraha. Vlastně pořádně nechápu tak nízké hodnocení. Podle mého názoru jde o velmi slušný počin, u kterého by nás mělo těšit, že vznikl z pera českých tvůrců. Ano, Jákl kopíruje jiné horory, nepředstavuje nám nic extra nového a sám jsem se u tohoto hororu nebál (což je co říct), ale domnívám se, že jde o zdařilou podívanou. 4* ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Cením si, že se v našem kraji pokouší o vznik jiného formátu filmu než ukvyčené komedie, ale to neznamená, že to automaticky dopadne dobře. Ghoul je taková česká verze Záhady Blair Witch, bohužel ale stále o několik několik úrovní nižší a to i přesto, že se jedná o přes 20 let starý snímek, který taktéž není úplně bez chyb. Samotná zápletka Ghoula není nikterak originální ani zábavná a typ foundfootage musí být vysvětlen velmi nucenou scénou, aby se sám vůbec dokázal obhájil (jinak by totiž vůbec nedával smysl). V podobném duchu se bohužel odehrává celý film, logická struktura a konzistence je nedostatečná (což je obecně velký problém u foundfootage hororů), ale to by se ještě dalo strávit. Největším kamenem úrazu je, že se ve snímku jednoduše nic neděje (podobným stylem se točí hodně amatérský hororů). Budování atmosféry je přiřazen až moc velký čas, který se navíc později zcela míjí účinkem a ještě zhoršuje již tak neuspokojivý závěr. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Netřeba psát o tom, kterak Ghoul vyniká v rámci české hororové tvorby, neboť v tomto ohledu takřka nemá v čem vynikat. Jákl se projevil coby moderní světový tvůrce, který má nakoukáno, má přehled o tom, co diváky ve strašidelném žánru nejvíce přitahuje, a který především dokáže zrealizovat i všechny protřelé hororové motivy na takové úrovni, že výsledek zastiňuje velkou většinu dražších a ambicióznějších, ale velmi podobných pseudodokumentárních hororů. Svižná, scénáristicky nápaditá (výborné lekačky), skvěle ozvučená a slušně gradující evropská filmařina, chytře zvýrazňující už tak dusivou atmosféru pomocí mrazivého fenoménu Andreje Čikatila. Úvod se sice dosti táhne, kanibalismus je těžce nevyužit a k postavám si nelze vytvořit natolik silný vztah, aby závěrečná část vtáhla diváka i jinak než jen zásluhou povedené stylizace, ale v rámci mohutné blairwitchovské vlny patří Ghoul rozhodně k těm zajímavějším, řemeslně vyspělejším zástupcům.. 65% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení začalo v Kyjevě a postupně se přesunulo směrem k rusko-ukrajinské hranici, přičemž se štáb několikrát dostal i na ruské území. Filmovalo se přímo v místech, kde vrah Čikatilo žil, a všichni místní obyvatelé o kanibalovi věděli. Filmařský tým se pohyboval přibližně hodinu od civilizace a často se podíval také do lesů, před kterými je místní varovali, protože se v nich mohli setkat s vlky či medvědy - štáb však neměl na výběr. Během filmování se Petru Jáklovi ml. podařilo najít i osoby, které hladomor z první poloviny 20. století pamatovaly. Kromě Ukrajiny se točilo také v Kalifornii. (Zdroj: blesk.cz) (oje)
  • Web Alkohol.cz připravil při příležitosti světové premiéry filmu Ghoul exkluzivní koktejl „Cool Ghoul“. (Duoscop)
  • Film má 7 alternatívnych koncov a bol viackrát upravovaný, než dospel do finálneho vizuálu. (BoredKid)

Reklama

Reklama