Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 1

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (721)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Petrovi Jáklovi sice i po druhém pokusu patří dík za snahu natočit něco v tuzemsku neortodoxního, ale to je asi tak všechno. Spíše než jako suverénní kus působí Ghoul jako řemeslně slušný koktejl dávno okoukaných found footage filmů, z nichž většina má logicky tu výhodu, že tady byla dřív. Mimochodem, afektovaný kulomet děsivých situací v roztřesených záběrech nefunguje ani z poloviny tak dobře, jako lhostejná forma mnohem přímočařejších, avšak paradoxně také mnohem intenzivnějších konkurentů (Megan is Missing, Willow Creek). 3/10 ()

oje 

všechny recenze uživatele

Film jde od prvních minut přímou cestou za svým cílem děsit a polekat. Přes autorovo zařazení mezi thrillery je tak film čistokrevným horrorem, který v průběhu používá všechny osvědčené nástroje k paralýze diváka. Lekačky, necivilizované postavy a ponurý dojem konce světa v podobě ukrajinské vesnice podtržený podzimním počasím úspěšně tvoří patřičnou nepříjemnou atmosféru a v součtu společně s mnou protěžovaným POV stylem solidní fungující celek. Ghoul se tak může klidně zařadit i v celosvětovém měřítku mezi ty zdařilé horrory roku 2015 (umírněně řečený obrovský superlativ pro Petra Jákla). Objektivní dojem slušného nadprůměrného horroru se bije s nadšením, které vyvolává v českém divákovi, protože v rámci dosavadní snahy naší kinematografie o horror je snímek jako lamborghiny zaparkované mezi koloběžkami. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

|40%| Moc jsem se do toho filmu nehrnul. Podobné záležitosti nevyhledávám. Přesto jsem to zkusil. Tyhle amatéřiny či styl těchto snímků, kdy banda mladých lidí natáčí nějaké bludy, moc nemusím. Byl jsem trochu zvědav, jak se s tím popere český režisér, no moc mě to nenadchlo, ale potenciál to sakra mělo. A právě to mě nejvíc štvalo. Ke konci snímku zde mohla být větší brutalita (skoro žádná zde nebyla), nějakou tu lekačku bych tu uvítal také – škoda, nějakou krev, vylepšit tíživou atmosféru, kterou jsem tu cítil jen málo. Kdyby se všechny tyhle aspekty co jsem vypsal, daly dohromady, tak by to mohl být solidní horor. Třeba prostředí bylo ideální. Hnusné, rozpadlé chatrče, špína – to bylo dobré. I herci nebyli nejhorší. Nemá to výraznou nelogickou chybu, jen je to dost obyčejné a suché. Chvílemi mě to zaujalo, říkal jsem si, kdy asi přijde ten pravý moment, nějaká výjimečná scéna, nic z toho jsem se bohužel nedočkal. Znám ale horší podobné projekty, takže hodnotím čistě podprůměrně, hůře ne. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Český horor s americkým obsazením odehrávající se na Ukrajině a přes všechnu snahu se Jáklovi výraznější zářez do zoufale poloprázdné hororové pažby naší země nepodařil. Ghoul je jen sterilním found footage, kterému se vůbec nedaří v tomhle již trochu zatuchlém žánru vykřesat nějakou jiskru, a to nepatřím k jeho nenávistníkům. Vystačil bych si totiž s dobře zvládnutým řemeslem, kde by děsivost mohla přes veškerý třes hrát prim, jako třeba v profláklém Blair Witch, švédské poloamatéřině Det okända. či velmi dobrém slovenském Zlu (bratrům je tedy pořád co závidět). Jákl však naštěstí nevsadil jen na budování hrůzyplné atmosféry, které se mu vůbec nepovedlo, ale přisypal i nějaké to syrové kucháníčko a tam už se mu kupodivu vedlo mnohem lépe. Jinak američtí uječenci, ač vcelku bídní, byli dle mého názoru pořád lepší volbou než česká herecká smetánka, která by se snažila z obyčejného hororu dělat inscenaci pro nedělní večery na ČT2. Ve srovnání se zbytkem světa sračka, ale zároveň možná i naše první vlaštovka. Horror Challenge Tour 2016 ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Téééda to byla pecka, jo ten příběh to už tu byl stokrát, ale sakra ta atmosféra byla pekelná a to doslova. ta odporná hnusná chatrč, ten les, divná věštkyně, jeden ze členů zmizel a něco se tam pohybuje. Tohle, přesně tohle vynáší, ten film a drží to až do úplného konce, ta atmosféra byla fakt drsná a zničující. Jediné, co by se tak nějak dalo výrazně vyčíst, že se ve filmu objeví digitální černá šmouha, místo tohle bych radši bral komparzistu v černém, co by občas proběhl kolem a mělo by to lepší efekt. Ale to je asi tak všechno, jakmile skupinka vstoupí do chajdy bez kuří nožky, tak se film rozjede a nenechá vydechnout. Herci se chovají přirozeně, každý má něco do sebe, nikdo mně nijak neiritoval. A je to i drsnější, když vezmete v potaz, že to monstrum Čikatatila fakt žil a všechno to spáchal. Tenhle film v sobě spojuje, hned několik věcí, posednutí, Ouija, kanibalismus, gore, aaa tak trochu Záhadu Blair Witch, je to takový mix, ale to je jedno, všechno funguje tak jak má. Takže by to chtělo o trošku míň Trošků a víc Petrů, kteří dokáží natočit, takhle povedený horor, co fakt mrazí a děsí . ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení začalo v Kyjevě a postupně se přesunulo směrem k rusko-ukrajinské hranici, přičemž se štáb několikrát dostal i na ruské území. Filmovalo se přímo v místech, kde vrah Čikatilo žil, a všichni místní obyvatelé o kanibalovi věděli. Filmařský tým se pohyboval přibližně hodinu od civilizace a často se podíval také do lesů, před kterými je místní varovali, protože se v nich mohli setkat s vlky či medvědy - štáb však neměl na výběr. Během filmování se Petru Jáklovi ml. podařilo najít i osoby, které hladomor z první poloviny 20. století pamatovaly. Kromě Ukrajiny se točilo také v Kalifornii. (Zdroj: blesk.cz) (oje)
  • Web Alkohol.cz připravil při příležitosti světové premiéry filmu Ghoul exkluzivní koktejl „Cool Ghoul“. (Duoscop)

Reklama

Reklama