Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Mothersbaugh: 1. Mas - Kinky [4:20] ,2. Super Bad Girl - Iffy [4:17] ,3. The Equaliser - Clinic [3:43] ,4. Ivanka - Imperial Teen [3:17] ,5. (So I'll Sit Here) Waiting - The Like [4:37] ,6. Make It With The Beat - Folk Implosion [3:55] ,7. Beso - Carmen Rizzo [3:36] ,8. Killer Inside Me - MC 900 Ft. Jesus [4:53] ,9. Explain It To Me - Liz Phair [3:10] ,10. Lemon - Katy Rose [4:47] ,11. Pay Attention to Me - Orlando Brown [4:15] ,12. The Freshest - The Freshmaka [2:52] ,13. Nicotine - Anet [3:42] ,14. Bien Caliente - The Tormentos [4:03] ,15. The Shoot Out - Mark Mothersbaugh [1:09] ,16. Hit Me - Mark Mothersbaugh [1:47], ()

ja.rebel 

všechny recenze uživatele

Dospívání opravdu není jednoduchou etapou života a tenhle film nám to servíruje bez jakékoli nadsázky. Obě hlavní představitelky řeší vskutku životní problémy. Mít ten nejlepší "ohoz", být nejvíc originální a sexy, seznámit se s nejlepšími kluky a pak je taky "sbalit". A při těch všech "povinnostech" si ještě naplno užít. Z mého pohledu nápaditý snímek, který si ještě někdy určitě pustím. ()

Reklama

Had6 

všechny recenze uživatele

Místy to je velice odzbrojující, v sedmé třídě jsem dělal trochu jiné věci než Tracy a Evie. Ale podle mě se film v některých pasážích nedokáže vyhnout poněkud prkeným scénám, které by měly asi působit velmi vážně, ale opak je pravdou. Ovšem na to většinou filmy, které se snaží o "autentický" pohled do života teenagerů doplácejí a v mnoha případech to dopadá daleko hůř než tady. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Celkom slusna drama, ktora chcela ukazat zivot rozvedenej rodiny a problemy deti v case puberty, kde tema sex, drogy a nasilie su na dennom poriadku a teda i zniceny vztah matky a dcery. Jedine agresivna kamera mi trosku vadila, ale herecke vykony boli skvele a to nielen Holly Hunter, ale aj Evan Rachel Wood a Nikky Reed, ktore by si zasluzili rovnaku pozornost, mimochodom Holly Hunter je podpisana i pod vyrobou tohto filmu. Nikky Reed nam uz od roku 2003, kedy bol tento film natoceny vyrastla a zahrala si napriklad v takych filmoch ako LEGENDY Z DOGTOWNU (2005) alebo STMIVANI (2008) a Evan Rachel Wood zase napriklad vo filmoch ACROSS THE UNIVERSE / NAPRIC VESMIREM (2007) alebo v drame WRESTLER (2008). Holly Hunter bola nominovana na Oscara za najlepsiu herecku vo vedlajsej ulohe, avsak sosku jej v konkurencii vyfukla Renée Zellweger za dramu NAVRAT DO COLD MOUNTAIN (2003)... 23.04.2010 ________ Holly Hunter - (Melanie Freeland) +++ Evan Rachel Wood - (Tracy Freeland) +++ Nikky Reed - (Evie Zamora) +++ Brady Corbet - (Mason Freeland) +++ Jeremy Sisto - (Brady) +++ Deborah Kara Unger - (Brooke LaLaine) +++ D.W. moffett - (Travis Freeland) +++ Produkcia: Holly Hunter +++ Hudba: Mark Mothersbaugh, Brian Zarate +++ ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu má film docela skvělé výkony, na druhou je forma poměrně psychopatická. Nechápu, proč Catherine Hardwicke zvolila tento způsob filmování, tj. digitální ruční kamera a samé detailní záběry na tváře postav. Z počátku fajn, ale jakmile je to celou dobu, už je to otravné. A konec, který vyšuměl do ztracena, tomu taky nepřidává. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Scénář k filmu byl napsaný za šest dní. (MiCM)
  • Tracy měla původně hrát Nikki Reed. (Ozo)
  • Nikki Reed (Evie) má opravdu piercing v jazyku, zatímco Evan Rachel Wood (Tracy) používala přísavný cvoček. Ten se ale občas uvolnil a než skončilo natáčení, Evan Rachel Wood jich několik nechtěně spolkla. (Ozo)

Reklama

Reklama