Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka se chýlí ke konci a válečná loď USS Indianapolis zatím tajně přepravuje jednu ze dvou atomových bomb, které by mohly ukončit válečné běsnění. Japonci však těžký křižník napadli a potopili. Mise USS Indianapolis byla utajovaná tak přísně, že loď nikdo nepohřešoval a informace o jejím napadení byla zveřejněna až o čtyři dny později. Téměř 300 členů posádky z celkového počtu 1197 ihned utonulo. Zbývající přeživší z USS Indianapolis uvízli ve vodách Filipínského moře, kde trpěli hladem, žízní, teplem a halucinacemi, zatímco se bránili neúprosným útokům žraloků. Strádání, které trvalo pět dní, přežilo jen 317 mužů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

dezert 

všechny recenze uživatele

Že to bude blbě zahraný, to jsem tak nějak čekal. Že to bude blbě natočený a napsaný, to jsem taky tak nějak čekal, stejně jako ty mizerný triky a naprosto nulovou snahu, aby ten film vypadal aspoň trochu dobově. Co jsem ale nečekal, bylo, že ten film vezme zkázu USS Indianapolis a přetvoří ji do vyloženě exploatačního filmu. Peeblesovi nejde o to, ukázat přeživší námořníky jako hrdiny, nebo lidi, bojující o přežití. Ne, jsou vyloženě jen kořist pro žraloky a podobnou havěť (možná proto se scenáristi ani nebtěžovali s nějakým vykreslením postav, stejně jich většinu sežerou, tak co).Mezitím jsou vždycky prostřihy jinam, který jsou ale vyloženě zbytečný, protože jsou to jen oslí můstky k dalšímu sežranýmu člověku. Navíc to není ani tak stupidní, aby se u toho člověk smál. Je to jen nevkusná, zbytečná a hloupá snaha o senzaci, vydávající se za "takhle to bylo". ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

I přes přítomnost Nica Cagea, výrazně menší peklo než by se dalo čekat. Zpočátku kombinace Pearl Harboru, Bitevní Lodi a Titanicu se slabým CGI, které se později změní v survival, který odkazuje na Quinovo legendární vyprávění z Čelistí. Herecky i trikově silně televizní, ale snesitelné a neurážející. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

První, co se mi vybaví ve spojitosti s tímto snímkem, je výraz nuda. Ovšem ono je to těžké. Ten film se dá totiž prakticky rozdělit na tři části. Cesta USS Indianapolis za svým cílem, její ztroskotání a následný boj přeživších na volném moři a nakonec jejich záchrana. Každá z těchto částí by byla sama o sobě sice zajímavá, ovšem kdyby figurovala jen jako primární, respektive jako ústřední téma pro svůj samostatný film. Mario Van Peebles se ale rozhodl jinak a všechny tyto tři obsáhlá témata se snažil spojit do jednoho výpravného velkofilmu. To pak působí sice jako slibná záležitost, ovšem vyskytuje se zde několik poměrně zásadních problémů, které celý tento projekt zřetelně potápí. Za prvé, když chceš natočit výpravný velkofilm, chtělo by to mít nemalé peníze a ty Van Peebles evidentně neměl, a tak místo velkolepých scén a efektního zpracování se tu k zahlazení stop po lacinosti využívá alespoň velkohubých gest, dialogů a monologů, takže i když toho tady není moc co po trikové stránce vidět, tak z úst postav se toho o nich alespoň hodně dozvíme. Každopádně, na nějaké dech vyrážející trikové inferno nemá tedy tady v žádném případě cenu čekat, škvára jednoduše nebyla. Za druhé, tvůrci musí mít alespoň nějaký talent, když už se chtějí pustit do nějaké takové podívané, ale ani režisér, ani scénáristé toho umu ve svých oborech příliš nepobrali, takže veškeré to mluvení, činy, a řešení je úplně marný, více než polovina veškerých hovorů a scén tu existuje zcela bez jakéhokoliv důvodu, či smyslu, takže v tomto ohledu se to mělo celé radikálně prostříhat, protože tolik zbytečných a nic přinášejících momentů v jednom filmu ani nepamatuji. Příliš pozitivně nevnímám ani to, že film nemá svou ústřední postavu, je zde totiž podrobněji nastíněno hned několik postav najednou, ovšem ve výsledku ani jedna z nich nevzbuzuje nějaký větší zájem, či výraznější polohu a tak je ve výsledku nakonec divákovi poměrně i jedno, co se s kým nakonec stalo. Atmosféra, napětí, styl, nic z toho se tu jinak buď také nevyskytuje vůbec, anebo ve značně mizerném provedení, chválit tu na této podívané zkrátka není bohužel vážně co, prostě dlouhý, nudný, nezajímavý, nevýrazně zrežírovaný, nemohu si pomoct, pro mě se jedná o zbytečnou záležitost. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby Celosvetovo $832,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $294,910Tržby za predaj DVD v USA $1,003,427║ Neviem kde ten slušný rozpočet minuli, jedine že by sa na imdb.com mýlili. Je to taká proste béčková produkcia, kde triková stránka je doslova mizerná a biedna. Rovnako tak dopadá aj všetko naokolo lepené proste z toho čo je k dispozícii, je tam cítiť lacné prevedenie, slabá výpravnosť. Príbeh rovnako až tak nemá čím dostať do kolien a to má v rukách dosť silnú tému. Herci nehrajú najhoršie, lenže ani nemajú moc čo predviesť. /40%/ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Normalne by som asi dal velmi velmi velmi slabe 2 hviezdicky, ale to by nemohol existovat o triedu lepsi film Operácia Žralok, ktory pojednava o uplne tom istom. Operácia Žralok je iba nudny, zatialco tento film vôbec nefunguje. Na zaciatku sa viac venuje postavam a napriek tomu, ked zacali chcipat, tak mi boli ukradnuti a celkom sa mi plietli. Tym padom cela ta prostredna pasaz postrada napätie. Par slov skutocnych ucastnikov tychto udalosti na konci filmu je asi tak stokrat napinavejsich a desivejsich ako cely film. Prekvapivo nevyrazny je aj Cage a na charizmatickeho Stacy Keacha sa absolutne nechyta. Trochu zaujme snad len Sizemore. Utok na Indianapolis pôsobi strasne fadne, bez nejakej taktiky a gradacie. V Operácii Žralok to bolo podane ovela zaujimavejsie a logickejsie vdaka comu aj nasledny sud daval väcsi zmysel. Zaujme len samotne potopenie Indianapolis, ktore je celkom efektne a to napriek tomu, ze triky su miestami dost tragicke. Na to o ake epicke sceny sa reziser snazi, tak by potreboval aspon dvakrat väcsi rozpocet. Takze vysledok je este horsi ako som cakal a ked uz chcete vidiet film o tychto udalostiach, tak odporucam priemernu Operáciu Žralok. Ale uplne najlepsie urobite, ked si pustite trailer na tento film, ktory vsetky udalosti tak pekne zhrnul do par minut. 3/10. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (8)

  • Japonskou ponorku I-58 si zahrála americká druhoválečná ponorka USS Drum ( SS-228 ) třídy Gato. (bejkovec)
  • Při natáčení filmový štáb zničil jednu z posledních dvaceti letuschopných PBY Catalina. Někdo zapomněl zavřít poklop, čímž se do kabiny dostala voda a písek a letoun se z poloviny potopil. I když se vodu snažili odčerpat, nepodařilo se jim to. Nakonec se rozhodli letoun vyzvednout nešetrně jeřábem a při tomto pokusu ho rozlomili. (p3tris)
  • Když atomové bomby dopraví pomocí USS Indianapolis na ostrov Tinian, transportují je pomocí nákladního automobilu M35 na letiště. M35 se začaly vyrábět až v roce 1950, tedy až 5 let po zobrazených událostech. (bejkovec)

Reklama

Reklama