Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kolovrat (Ilja Malakov), ruský voják, trpí po úrazu z mládí každodenní amnézií. Po napadení Rjazaně Batu Chánem (Alexandr Coj) ustanovuje válečnou jednotku z přeživších, aby se postavil v nerovném boji nepříteli, který sužuje celou Matku Rus, a pomstil tak všechny padlé včetně svojí rodiny. (C0r0ner)

Videa (1)

Trailer

Recenze (49)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jevpatij Kolovrat aneb neser bohy-totiž ruského bohatýra. Možná že má každé ráno okno (ať už po ráně do hlavy, stakanu vodky nebo obojím) a nepamatuje si ani tváře svých bližních, ale seberte mu rodnou hroudu a zahraje vám kozáčka, že se zastavíte až u Ulánbátaru. Jistě, členové svazu Československo-Mongolského přátelství žijící v duchu hesla se Zlatou hordou na věčné časy a nikdy jinak to rozdýchají těžko, neboť slovo "legenda" ignorují a navíc v jejich představách je východní Slovan jakýsi omyl přírody, jenž měl být vymazán z historie a nahrazen šikmookými burany ze stepi, kteří dle jejich mínění v tom pílení ruských měst a osad nebyli dost důkladní. Ale já jsem rád, že dějiny v reálu o nějakých 140 let později dospěly až ke Kulikovu poli a já tak nevypadám jako hrdý nositel hepatitidy typu B. Mongolové 13. století, to zkrátka nejsou uvědomělí filosofové, jak nám je zprostředkoval třeba legendární seriál Marco Polo, ale horda hodná toho jména. Mno, co se filmu samotného týče, škoda, že se víc nedrží legendy, boj jeho 1700 věrných a rozseknutí mongolského vojevůdce Chostovrula vejpůl by v tomto podání mohlo vypadat pěkně. Technicky je to totiž celkem podařené (přestože styl ala 300 nemám rád), i choreografie bitev je zajímavá (až na klasické nadužívání zpomalovaček, to by si konečně mohli odpustit), ale vlastně je těch bitek celkem málo a jsou to kromě toho takové malé přepady a střety. Holt dědictví rudého partyzána, které je aplikováno i někam, kam nepatří. Nejvíc se mi asi líbila výtvarná stránka, kostýmy, šperky, stavby, hodně mě zaujalo využití barev (sytá modrá). Horší je to s plynutím děje a dialogy, což je ostatně problém řady ruských filmů. V tomhle případě jsem ochoten souhlasit, že děj je příliš podřízen akční estetice a bojovým scénám vůbec, tím víc mě mrzí, že ten závěr víc negradoval, ta závěrečná bitka o kopeček ne že by byla špatná, ale čekal jsem víc. No, bylo by na místě poděkovat, zhodnotit a tak, takže neurazilo, docela zabavilo, úroveň slušného průměru nepřekročilo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vizuálna stránka bola naozaj krásna, aj keď farebne to bolo trochu prehnané. Jemné nedostatky vo výprave, hlavne pri stvárnení Mongolov, by sa tiež dali prepáčiť. Škoda, že samotný hrdinský príbeh nedýchal väčšou epikou, no na druhú stranu ani som sa nejak výrazne nenudil. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Hezký film s zajímavým námětem - ruskou středověkou legendou o hrdinovi Kolovratovi (možná příbuznému českým Kolowratům - napůl vtip). Pokud je to legenda, tak je to jako fantasy pěkně zpracováno. Herecký slušně obsazeno, scénář ucházející, kostýmy výborné, bojové scény kvalitní a Rjazaň zobrazena půvabně. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na infantilní znásilňování historie v téhle pověsti bych kašlal, stejně jako na něj kašlu třeba u Snyderova comicsu 300. Vždyť i ti Mongolové se svými dekadentně pomalovanými fejsy v čele se zmalovaným tranďákem Batúchánem mi připomínali negroidní Peršany s jejich třímetrovým mutantem Xerxem. Vizuální stránka je též velkolepá (samozřejmě díky megaporci CGI) a výprava bohatá. Ale tady spokojenost končí. Nepříliš charismatický Kolovrat čumí po celou dobu jako puk a vy si nejste jistí, jestli se každou chvíli nerozbrečí, naivita dialogů i jednotlivých dílčích zápletek přerůstá často v blbost a váha vlasteneckého patosu je dost pochybná, když všichni víme, jak to s těmi Rusy a Mongoly (a posléze Tatary) doopravdy celé bylo. Nejpraštěnější scéna: Krátký záběr, ve kterém si čtyři udatní bohatýři hážou na rameno kubíkovou kulatinu; takoví by se nám v lese hodili. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ač jsou ruské scenáristické přechody (jako u Vikinga) nezvyklé a pro zbytek světa nepochybně rušivé, excelentní kamera a jedinečný vizuál znamenají, že úroveň zájmu neklesá od začátku do konce a člověk tomu Kolovratovi fakt fandí. Inspirací jinými filmy jsem tam viděl spousty, ale na škodu to nebylo. 85% ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama