Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (539)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi největší překvapení roku 2017, kterým si u mě Cruise napravil reputaci po nevýrazné Mumii a Doug Liman, mě ujistil v tom, že by měl točit více filmů. Díky tématu se mohlo jednat o temný napínák, ale režisér, scénarista a hlavně Cruise z celého příběhu udělali humornou, nezpomalující jízdu balancující mezi thrillerem a absurdní komedií. Dlouho jsem se u filmu takhle příjemně nepobavil. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mali ste si zobrať tie cadillacy.“ Nebavilo ma to. Na film Toma Cruisea nečakaná nuda za 2*. Možno keby sa to tvorcovia snažili v dobe uvedenia do kín reklamovať ako film s Pablom Escobarom (ktorý bol v tej dobe populárny vďaka hitu Narcos), možno by do kina prišlo viac divákov. Ale zrejme by zostali zaskočení a cítili by sa byť oklamaní, pretože šéf Medellínskeho kartelu je tu len malou súčiastkou veľkého celku. A takých súčiastok je takmer dvojhodinový film plný, ba až preplnený (aj vinou toho zostanú niektoré zvraty nedokončené – švagor). Je tu toho strašne veľa a celé je to podané odľahčene napriek tomu, že drogy sú zlé, Escobar bol svojím spôsobom masový vrah a hlavný „hrdina“ je vychcaná sviňa, ktorá je len o čosi viac sympatická, než totálne nesympatický DiCapriov Vlk z Wall Street. Aj kasting je všelijaký, ani dobrý, ani zlý, skôr neviditeľný a ľahostajný, než úžasný. Najzábavnejší je Cruise a aj on je slabý. Potešilo ma pár hlášok („Ser na to, fotiť budem ja.“), dialógov a absurdných nápadov a scén (šimpanz, pristátie v meste, spiaci pilot). Inak bieda. Možno ak by to jemne prepísali a poňali ako sequel Top Gunu, hodnotil by som to lepšie. Absurdnosť dňa: Escobara hrá Mauricio Mejía, ktorý nielenže hral už vo viacerých escobarovských projektoch (vrátane Narcos), ale dokonca stvárnil už i Escobara (v seriáli El Chapo). ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Cruise po Mumii očividně odpočíval a užíval si tu osmdesátkovou letní divočinu snad ještě víc, než lecjaký divák. Těžko někdo popře fakt, že by to byl nezajímavý námět. Ale zpracování a především tempo snímku už je napováženou. Film o pilotovi kšeftaři, kde se celou dobu v podstatě letí na autopilot a všechno je jasně nalinkované (a repetitivní). Bez momentu překvapení, bez živelnosti a bez drajvu. Počínání scénáristy tušíte tři tahy dopředu a tak si tuhle letní jízdu možná odkoukáte, ale zážitek roku se nekoná. Snaha zařadit se svými ostře řezanými vtípky a sarkastickým podtextem ke Scorseseho legendám tam je a bohužel často mimo mísu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Natočené je to sice skutečně svižně, ale vlastně nechápu, proč ten film vznikl? co mi měl říct? Dávno známé okolnosti, že americká vláda a její tajné služby jsou zapleteny ve svinstvech, místo aby fakt chránili svou zemi? Že když se zapletu s mafií a/nebo americkými tajnými službami, asi se vysokého věku nedožiju? Nebo jako to prasátko z Vrchní, prchni si mám říct, že jsem si aspoň užil sice krátký, ale na prachy a požitky bohatý život? Přijde mi to prostě prázdné a o ničem, nehledě na to, že vlastně jen sledujeme, jak to vše asi probíhalo (podle tvůrců) a pro někoho skončilo, napětí žádné, zápletka nulová. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Bery se zkouší svézt na vlně Narcos, a není to špatný příběh, to ne. Jen za a. chaoticky podaný, za b. zkratkovitý, troššililinku pak historicky nepřesný, za c. málo zasazený do kontextu. Pohodové pasáže, asociující přetěžkou vegeťárnu dobrodruhů, zaslepují reálné trouble. K čemu, nečekaně, nemám příliš výčitek, je Cruise v roli. Jak zmatečné a odlehčené to mělo být, tak to i zahrál. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (17)

  • Pro Mauricia Mejíu se jednalo už o druhé natáčení zasahující do prostředí medellínského kartelu. Zatímco poprvé v seriálu Narcos (od r. 2015) ztvárnil jednoho z úhlavních nepřátel Pabla Escobara, tak tentokrát se už ocitl na opačné straně, a to dokonce v roli samotného drogového barona. (Ediebalboa)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama