Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (539)

castor 

všechny recenze uživatele

Nebudu si nic nalhávat, už letošní Cruisova Mumie zklamala. Jeho nos na vysoce atraktivní látky a pověstný tah na bránu selhaly. Barry Seal je na tom o poznání lépe, ale že bych skákal do vzduchu jako u Jacka Reachera nebo předchozí spolupráce s Dougem Limanem Na hraně zítřka, tak to určitě ne. Uvolněné to sice je, očekávání ovšem byla vyšší. Za mě tak sice ujeté, absurdní, ovšem bez momentu překvapení, energie nebo jakékoliv přidané hodnoty. Náš hrdina začínal coby řadový pilot, který občas simuluje turbulence a který na palubě pašuje nějaký ten doutníček. Nejmladší pilot v oboru zaujal CIA a ta mu nabídla job fotit z letadla komunistické tábory. Kolumbijský drogový kartel přišel vzápětí s lákavější nabídkou: pašovat do USA kokain. Podobné to bylo se zbraněmi, vojáky mířícími do výcvikových táborů.. prostě na jeden život pilota aerolinek hodně muziky. A dost přitažené za vlasy. Stejně jako tvůrci se náš hrdina nedopouští výraznějších škobrtnutí, ovšem jeho osudy se tak nějak brzy začnou zajídat. Pasivně plní úkoly, které dostává od těch, kteří královsky platí, když jde do tuhého, divák o nějak nemá strach, ač je patrné, že Cruisovi role sedla. A když třeba ve své vile schovává další pytel prachů, užívá si to společně s divákem. Letní zábava, která nepřekvapí. Nic moc víc. A já krapet víc čekal. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Cruise po Mumii očividně odpočíval a užíval si tu osmdesátkovou letní divočinu snad ještě víc, než lecjaký divák. Těžko někdo popře fakt, že by to byl nezajímavý námět. Ale zpracování a především tempo snímku už je napováženou. Film o pilotovi kšeftaři, kde se celou dobu v podstatě letí na autopilot a všechno je jasně nalinkované (a repetitivní). Bez momentu překvapení, bez živelnosti a bez drajvu. Počínání scénáristy tušíte tři tahy dopředu a tak si tuhle letní jízdu možná odkoukáte, ale zážitek roku se nekoná. Snaha zařadit se svými ostře řezanými vtípky a sarkastickým podtextem ke Scorseseho legendám tam je a bohužel často mimo mísu. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise je vlastně takový pracovitý mačo jako Barry Seal. Do svých rolí dává vždycky maximum a pak sklízí ovoce. Zvlášť po boku Douga Limana, se kterým si očividně sedí a doufám, že v budoucnu toho spolu ještě dost natočí. Je celkem škoda, že má film takovou tu auru menšího filmu, který není třeba vidět v kině a lehce zapadne. Přesně tohle jsem si před pár měsíci říkal i já, zvlášť když jsem o existenci filmu dozvěděl snad teprve měsíc před premiérou. A jakožto člověk ošlehaný božím seriálem Narcos jsem takřka přesně věděl do čeho jdu. Ale i tak mě Liman překvapil, zejména co se týče porce satiry a pozvolné nadsázky. Dovedu si představit, že s jiným tvůrcem by z American Made byl dost pochmurný životopisný film o jedné kultovní postavě a tím by to haslo. Jenže to by před pár lety nesměl Scorsese natočit jeho vrchol kariéry v podobě Vlka z Wall Street, jehož fascinace je cítit i z Nebeského gaunera. A jsou to 2 velmi zábavné skoro hodinky. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

American Made je rozhodne zaujímavý aj z filmárskeho hľadiska. Dobové zasadenie do neskorých 70.rokov / ranných 80.rokov je zrejmé a dobre podčiarknuté kostýmami aj rekvizitami. Treba povedať, že príbeh o Barry Sealovi je rozhodne jedným z tých, o ktorých je dobré vedieť a je správne, že o ňom bol vytvorený film. A navyše veľmi kvalitný film, ktorý divákom otvorí oči. Je to snímka, ktorá baví a pri ktorej sa ani sekundu nenudíme. Dej má spád a je dobre odrozprávaný. Momenty, kedy nám Cruise ako Seal rozpráva retrospektívne, čo sa dialo, sú snáď tie najvtipnejšie. Štýl, akým Cruise podáva svoj prednes je jedinečný a ukazuje jeho herecké kvality, pozadu však nezostávajú ani jeho kolegovia, ktorí dohromady tvoria dobre zvolené obsadenie. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Na co všechno by tenhle jinak sympatickej bezpáteřák asi tak kývl?  "Budeš nám do států dopravovat malý děvky" -- "Fajn, hoši, ale shodím je na Floridě do mangrovů a tam si je seberte"  Mám rád tyhle amorální jízdy, nedávno mě podobně bavil Eastwoodův Pašerák na stejný brdo.  Barry Seal byl ale větší kabrňák a jeho cesta za dobrodružstvím a návratem erekce jest lemována  větším zápalem pro věc kohokoliv, kdo si řekne a zaplatí. Bavily mne zejména scénky s přehazováním prachů vidlema a švagrův konec, ale jinak jsem u žádného vytržení moc nebyl, anžto mám prostě raději příběhy zemitějšího rázu než podobné mlácení prázdné slámy, byť orámované pěknou hudbou a retroatmosférou. A když už,  tak víc fantasy, jako třeba tenkrát když v Holywoodu... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (17)

  • Napriek tomu, že sa dej filmu zameriava na obchod s drogami, predovšetkým na kokaín, tak počas celého filmu ani jedna z postáv žiadnu drogu nekonzumuje. (MikaelSVK)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama