Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1878 kdesi na Divokém západě. Ranč Nicholsonových připomíná mauzoleum. Majitel Ben má nelegitimního syna s černoškou, míšence Whityho, manželku nymfomanku a dva syny z prvního manželství: homosexuálního Franka a duševně chorého Davyho. V rodině nenávidí jeden druhého a sluha Whity se stane nástrojem jejich pomsty: všichni si u něj objednávají vraždy ostatních rodinných příslušníků a Whity je vykonává jako jejich kat.
Fassbinder samozřejmě nenatočil klasický western, Divoký západ mu byl další kulisou pro analýzu lidských vztahů. Zkoumá závislost a otrockou oddanost. A je to rovněž studie selhání člověka v mezní situaci. Hlavní hrdina, jenž neví, co je to svoboda, sice zabije své utlačovatele, ale není už dostatečně silný ani nemá potřebný nadhled, aby si ujasnil životní souřadnice ve společnosti. Děj filmu není původní, svým způsobem je to vzdálený remake hollywoodské westernové klasiky. (Letní filmová škola)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Scéna, kdy Whity (Günther Kaufmann) leží na posteli a kamera se kolem něj pohybuje po půlkruhu, je velmi podobná scéně z filmu Cléo od pěti do sedmi (1962), ve které Cléo (Corinne Marchand) navštíví její milenec, kde bylo použito stejné techniky. (ČSFD)
  • Vizáž Whityho (Günther Kaufmann) - černá pleť a zvýrazněné bílé rty - připomíná tvář amerického komika Ala Jolsona ve filmu Jazzový zpěvák (1927). (ČSFD)
  • Ve filmu je použita také technika "long take" záběru - dlouhý, nepřerušovaný záběr bez střihu - když Whity (Günther Kaufmann) schází v saloonu dolů po schodech a jde hrát karty. (ČSFD)
  • Film je natočen technikou extrémně širokoúhlého formátu Cinemascope - při natáčení je snímaný obraz speciálním objektivem deformován (stranově stlačen) a při projekci opět roztažen projekčním objektivem s opačnou charakteristikou. (ČSFD)
  • Fassbinder vycházel špatně i s producentem Peterem Berlingem. Jako akt usmíření mu pak film věnoval. (ČSFD)
  • Nálada během natáčení byla hodně napjatá. Fassbinder holdoval alkoholu a byl dost náladový. Nechal např. Harrymu Baerovi odbarvit vlasy nebo opakoval scénu, při které bije Frank (Ulli Lommel) Katherine (Katrin Schaaková) tak dlouho, dokud se nerozbrečela. Potíže při natáčení pak posloužily jako námět Fassbinderova filmu Varování před svatou děvkou (1971). (ČSFD)
  • Snímek se natáčel poblíž španělského města Almería, kde natáčel své filmy italský režisér Sergio Leone. Producent Peter Berling ho požádal, zda by Fassbinderův tým nemohl bezplatně místo využít a Leone souhlasil. (ČSFD)
  • Jedná se o první Fassbinderův film, na kterém spolupracoval se svým pozdějším dlouholetým kameramanem Michaelem Ballhausem. Oslovil ho na poslední chvíli. (ČSFD)
  • Film nešel po uvedení na festivalu Berlinale ani do videopůjčoven, protože žádná firma nechtěla vydat peníze na jeho rozmnožení. Rovněž televize neprojevila žádný zájem o film. Poprvé tak byl vysílán až v roce 1989, do kina se znovu dostal v roce 1992 a na dvd vyšel díky společnosti RWF Foundation roku 2006. (ČSFD)

Reklama

Reklama