Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

BoPo 

všechny recenze uživatele

SPOILER! V úvode prvej série je zhrnuté prečo sa dostal Steven do väzenia (odsedených 18 rokov) a následne aj prečo bol predčasne prepustený. Bol nevinný, polícia ho dostala do väzenia neoprávnene a úmyselne. Happy end dlho netrvá. Následne ste vrhnutý do víru udalostí nového zločinu. Obsadenie rolí je podobné. Zasa Steven ako hlavný a od začiatku jediný podozrivý (plus teda prihodia Brendana). Zasa okolo neho krúžia policajti, ktorí ho do väzenia už raz pomáhali dostať. Tentoraz sa prepracuje k obhajcom, ktorí veria, že je nevinný a ktorí sú zároveň schopní zbierať dôkazy pre a vyvracať dôkazy proti. Výsledokom je však znova väzenie, a tentoraz už na doživotie. Druhá série by sa dala rozdeliť na tri zložky. Reklama dvoch právnických kancelárií (jedna zastupuje Stevena, druhá Brendana), kde miestami naozaj už len chýbajú ich blikajúce tel. a mailové kontakty. Druhou nudné a ufuňané/ufňukané sledovanie príbuzných odsúdených. Treťou, jedinou zaujímavou zložkou je preverovanie, testovanie starých dôkazov a hľadanie tých zatiaľ prehliadaných. Druhá série prináša určite dôležité okolnosti, ale je plná zbytočností a právnických kecov, ktoré vedú právnici v podstate sami o sebe. Prvá séria 4*, druhá 2*. Celkový dojem tak zachraňuje 5* atraktívnosť udalostí. Urobili to? Policajti zk*rvili čo mohli. Je len otázkou, či bol dôvod ten, že chceli za každú cenu dostať do väzenia jasného vraha, alebo chceli dostať za každú cenu Stevena? Netflix prezentuje celý dokument jednostranne. Ani na sekundu nepripustí variant, že by ste 20 hodín sledovali informácie o vrahoch. Nie, Vy sledujete boj o slobodu nespravodlivo odsúdených. To je stanovisko Netflixu. Všetky dôkazy žaloby smrdia, ale videl som naozaj všetky, aj tie nesmrdiace? To neviem. Myslím, že Brendan je v tom nevinne, respektíve nepatrí do väzenia, ale do iného typu štátneho zariadenia. Steven sa chová čudne (ako znáša roky strávené vo väzení a ako minimálne prejavuje emócie) a nepochopil som, prečo odmietol možnosť vypovedať pred súdom (keď ho evidentne pri výsluchoch policajti nikdy pri ničom nenachytali). Ak je nevinný, tak mojim tipom na vraha je brat obete. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek - myslím si, že to neudělal. Je to hodně zajímavé sledovat toto dění, které se odehrává v průběhu mnoha let, ve své obýváku a vidět detaily, které v těch situacích plno lidí nevidělo a nevědělo. Přiznám se, že jsem si říkala, co tam budou celých 10 dílů probírat :D A po třetím dílu mi to došlo :D Nicméně - poslední dva už mi přišly zdlouhavé a už jsem chtěla konec. A pak zjistíte, že je druhá série :D Kterou jsem ještě neviděla a nesháněla. Ještě jedna důležitá věc - hlavní právník žalobce mi od prvního pohledu nebyl sympatický a jak dopadl :D Je to celé ohromně šílené, plné informací, domněnek, doznání, tlaku, nátlaku, nenávisti a ukázky právního systému v USA. Podívejte se na to a budete rádi, že Vás někdo z něčeho neobvinil... ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nebýt to dokumentární projekt odehrávající se v reálných kulisách s reálnými lidmi, řekl bych si, že to je pekelně dobrá, zamotaná a hodně konspirační kriminálka. Fakt, že Making a Murderer „pouze“ převádí skutečné události na televizní obrazovky a dává nahlédnout pod pokličku tolik vychvalovaného (alespoň já jsem do té doby měl ten dojem) US soudního systému, je vpravdě zdrcující. Jen trochu vnímavý divák si totiž neustále musí klást otázky, jak by to celé proběhlo, kdyby rodina Averyových „více zapadala do představ manitowocké komunity o dobrých sousedech“ a kdyby Steven v r. 2003 nepožadoval po okresu Manitowoc tak masivní odškodnění (masivní je samozřejmě jen relativně vzhledem k době, kterou musel strávit ve vězení). Není asi nic horšího než být odsouzen ještě před tím, než započne soud a Stevenu Averymu se toto stalo za jeho život 2x! Tenhle brilantní počin Netflixu (a řadím ho k tomu nejlepšímu, co kdy Netflix natočil) ve vás vyvolá empatii, rozčarování, rozhořčení, nepochopení a bohužel nikdy nekončící frustraci jak z motivací a charakterů jednotlivců, tak z fungování justičního systému, jehož schopnost osvobodit neprávem odsouzené se v tomto případě limitně blíží nule. Druhá série v něčem ještě mnohem více odkrývá skandální podobu justičních i forenzních omylů a vybízí ještě k mnohem odvážnějším konspiračním myšlenkám. 1. série: 90%, 2. série: 95% ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Tento seriál dokumentuje skutečný životní příběh Stevena Averyho, v čemž také spočívá jeho síla. Skoro při každém dílu jsem se musela rozčílit nad nehoráznou nespravedlností a konspirací, která prostupovala celým jeho dosavadním životem a nechápala jsem, jak mohlo policii a státním složkám něco takového projít. No..příběh je to skutečně drsný a emotivní, nicméně pokud jste se již jako já dostali na konec a náhodou si Stevea vygooglili, tak jste zjistili, že i takovéto dokumentární seriály mohou být podávány poněkud sugestivně a selektivně a ta zdánlivá "pravda" nemusí být tak úplně černobílá, jak je někdy prezentována. Takže možná nakonec zjistíte, že vlastně nevíte, zda věřit víc internetu nebo seriálu a jste jen znechuceni z přemíry nedůvěryhodných informací kolem vás. Nicméně i přesto všechno to byl velice kvalitní počin, který musel stát za celých deset let strašně moc úsilí, což si zaslouží ocenění. A jaké verzi si zvolíte věřit je již jenom na vás. ()

Zagi20 

všechny recenze uživatele

Jsem zhnusen. Už ten první případ, kdy nevinný člověk musí strávit 18 let ve vězení, jen proto, že se ho pár sviní z místního policejního oddělení chce zbavit, v čele s šerifem, mě dokonale namíchl. A to jsou teprve první tři díly !!!! to co se dělo potom, už nejde popsat, to se musí vidět. Ještě jsem u sledování něčeho, nezažil takovou kombinaci zhnusení, nasranosti ale zároveň obrovského pohlcení a touhy vidět víc a víc. Spravedlnost je slepá, aneb jak si americký soudní systém utřel prdel, svobodou a právem na spravedlivý proces, obyčejného občana. Ale já dál, naivně nepřestávám věřit, že na každou svini se vaří voda. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama