Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Často si vzpomenu jak moje babička kouká téměř denně na "Soudy" a já ji za to tiše a i hlasitě odsuzuju, protože jsem pevně přesvědčen, že je to největší sračka a zhouba "zábavy" co v našich televizích pravidelně běží. Dnes by mi to mohla vrátit, protože jsem skončil úplně pohlcen vyprávěním o "trablích" Stevena Averyho, které je z větší části vyprávěno právě ze soudní síně. Ale důležitá je podoba, která je čistě dokumentární a výborně sestřihaná. Jsem zastáncem toho, že dokument je autorským dílem a jeho sestříhání, rámec a forma je minimálně stejně důležité vlastnímu obsahu. Making a Murderer je napínavým vyprávěním, téměř filmovým příběhem a hlavně zábavou i pro běžný plebs. Na sevřenější masterpiece od HBO The Jinx tato série od Netflixu nemá, ale rozhodně je milým zářezem v obležení denodenní fiktivní tvorby. 70 % ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Ako dokument ok, mrte rokov točený... Ale tá story mi viac razy skypila žlč. Však obviňme Hlúpeho Jana, a ešte lepšie: aj jeho synovca (ešte hlúpejšieho), aby sme prípad ukončili. Korupcia ani zaujatosť v polícii nemá čo robiť. Spravodlivosť a zákon sú rozdielne veci. to všetci vieme, ale zákon a jeho postupy by sa mohli k spravodlivosti aspoň približovať. Najviac ma zaujala a fascinovala tá Stevenova advokátka v druhej sérii. Zároveň nerozumiem, ako mohli jej uvedené vyvracajúce dôkazy ignorovať. Hanba USA! (Ja síce ako Slovenka nemám čo pi..vať, lebo tu máme veľa nespravodlivých káuz a korupciu v súdnictve tiež.) ()

Reklama

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Tohle je masakr teda. Naprosto odzbrojující. Je jasné, že seriál je natočen tendenčně na straně Averyho, nicméně těch policejních a soudních chyb je tolik, že to ani nemůže být pravda. Křivé výpovědi před soudem, lži, vynucené přiznání. Manipulace s médii, manipulace s důkazy. To je naprosto šílené. NEJEDNÁ SE O FIKCI, vše je doloženo reálnými záběry z vyšetřování, soudů a rozhovorů, včetně policejních záznamů. Je to vlastně téměř real time. Jak píše schoking, na očích a mimice poznáte kdo je zmrd, u některých to poznáte už podle ksichtu (první obhájce Brendona). Nicméně to vypadá, že se něco na základě tohoto seriálu bude dít. Brendan už je v tomto čase venku a Steven se chystá. Tak uvidíme. Je vidět, že americký buran to má v USA podobně těžké jako černý. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Obsahuje náznaky spoilerů. Budete nenávidět americký "redneckov". Tomu se tady moc nedá předejít. Taky budete nejspíš trochu nenávidět americké venkovské policisty. A nakonec budete tak trochu nenávidět celou Ameriku a její soudnictví. Dokument je natočený tak skvěle, že se prostě neodtrhnete od obrazovky, dokud nepadne finální verdik. Pak obrazovkou prohodíte ovladač, nebo třeba klávesnici. Pokud jste klidnější povahy, vystačíte si jen s pestrou škálou nadávek. To je všechno strašně super, ale pak se po dokoukání vrhnete na internet a zjistíte, že to vlastně celé tak úplně nebyla pravda. Nebo spíš, že jste se stali obětí hry s fakty, jelikož některé důkazy, které by z dokumentu dělaly poněkud méně strhující podívanou, byly nejspíš zcela záměrně vynechány. A to je po těch hodinách psychického vypětí vlastně trochu zklamání... ()

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

Krátce poté, co jsem to dokoukal, jsem tomu dal 4 pecky a největší problém jsem měl se stopáží - nezbavil jsem se dojmu, že na to mělo stačit namísto šesti set minut minut 90. Taky jsem si nemohl nevšimnout, že totálně vyšuměla do ztracena linka s Averyho starším synovcem- bratrem Brendana, který u soudu řekl něco v tom smyslu, že si měl Avery den po Teresině zmizení říct o pomoc s úklidem mrtvého těla. Pořád jsem čekal, že se k tomu někdo nějak vyjádří, že se na to nějak naváže, což se v reálu nepochybně stalo, nezapadalo to ale do konceptu 1. řady Making a Murderer, takže se tady tím už dál nezabývali a je spíš s podivem, že to v seriálu vůbec ponechali. Protože se tady ve snaze udělat z Averyho za každou cenu jen a jen oběť manipulovalo opravdu hodně a s kde čím. A on jí skutečně může být, netvrdím, že jí není. Ale pokud by dokumentaristky/ publicistky předkládaly nám divákům i negativní informace o Averym (viz http://stevenaverycase.com/what-making-a-murderer-didnt-tell-you/#sthash.aGOqFjDW.dpbs), pokud by ze soudního procesu programově nevypouštěly důkazy a informace, které svědčily v Averyho neprospěch, pak by jejich dílo vyznělo velice odlišně. A já to s odstupem několika hodin, kdy se o případu snažím zjistit další informace, vnímám jako nepřípustnou manipulaci a ohromnou chybu. A fakt, že byl Brendan v roce 2017 díky Making a Murderer propuštěn, s tím nemá co dělat, protože on byl skutečně obětí celé té kauzy, v jeho případě se žádná dřívější sexuální napadení pod koberec zametat nemusela... Steven už toho ale měl za sebou poněkud víc... Pokud by ho soudce nazval tím nejhorším, s čím se kdy setkal ve své soudní síni, pouze na základě informací, které se objevily v seriálu, pak by musel být opravdu na hlavu padlý. Proč si ale myslíme, že jsou na tom řadoví Američané mentálně o tolik hůř než my tady? Zrovna my, filmoví fandové, které opakovaně uchvacují svými filmy a seriály? A podobně podle mě fungují na všech úrovních. Jsou šikovní a schopní. Tady se ale přesně polovina z nich jeví jako absolutní dementi. Obávám se, že to z nich udělala filmová licence. Podle mě nepřípustná a závadná. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama