Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

diskuze
 ve filmotéce
v bazaru

Obsah:

Film, po kterém se postava Totora stala ikonou studia Ghibli. Satsuke a její malá sestřička Mei se společně s tatínkem stěhují do nového domu na venkově. Jejich maminka je v nemocnici, tatínek má hodně práce, a tak oběma, zejména však malé Mei, zůstává spousta času na seznamování se s novým domovem. Brzy poznají, že dům a jeho okolí nejsou jen tak ledajaké, ale že jsou obývány nejrůznějšími kouzelnými bytostmi. Díky zvědavé Mei narazí na dobráckého lesního ducha Totora, se kterým za krátko zažijí nejedno úžasné dobrodružství, ve světě, který mohou spatřit jen dětské oči.   (berg.12)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele Galadriel *****

Já chci taky takovýho krásnýho huňatýho lesního démona jako mazla a kámoše a kočičí plyšový autobus, co mu nápis s příští stanicí osvětlují dvě krysy :o) Roztomilost a optimismus srší na všechny strany, ale nesklouzne nikdy ke kýči nebo infantilnosti. Totoro je sympaťák až to bolí, vždycky když se objevil na obrazovce, uvědomila jsem si po chvíli, že se usmívám jako debil a jsem úplně nadšená. Scéna s deštníkem na zastávce tenhle pocit vzbudila asi nejvíc, Totorův obří úsměv a jeho vykulené oči mě naprosto odzbrojili. Přestože jde o pohádku vhodnou i pro hodně malé děti, je to prostě originální, neotřelé a zábavné i pro mě. Opět zjišťuji, že Miyazakiho fantazie nezná hranic a začínám si jeho díla víc než zamilovávat.

profil / všechny komentáře uživatele Renton ***

Scénář: Hayao Miyazaki .. Venkovské zasnění bez nosného příběhu, jen líné blbnutí prozelenalým hájem (ekolog Miyazaki dává dětem jasně vědět, že je správné sázet a ctít stromy). Absence hlubšího děje a nějaké zápletky dosti ubírá body. Přišlo mi to jako vytržení několika málo epizod (přistěhování se, nemocná maminka, objevení Totora - vše zahuštěno holčičím pištěním) z nějakého většího celku, které právě díky tomu působí značně chudě a nevyužitě. Pravda, Tonari no Totoro krásně hraje i vypadá, ale na výraznější zahřátí mé současné "dětské duše" už nestačí. S nižším věkem jistě roste i hodnocení. Lepší tři - 65%.

profil / všechny komentáře uživatele Adrian *****

Seoul, World Cup Stadium, Totoro obchod!!!!!! :-) 감사합니다 개똥벌레

profil / všechny komentáře uživatele May *****

Nemyslím, že bych měla filmu upírat pátou hvězdičku jen proto, že je to celé pohádka pro nejmenší, i tak je to příjemné a daleko kouzelnější než většina ostatních "pohádek". Miyazaki je mistr v oboru, to se mu nedá upřít:)

profil / všechny komentáře uživatele DaViD´82 ***

Hravý, kouzelný a ohromně pozitivní snímek s nádhernou animací studia Ghibli. Mimo jiné nabízí úžasnou scénou za deštivé noci na zastávce. i když... On nic jiného vlastně nenabízí. Celou stopáž kazí, a z atmosféry konstantně vytrhávají, dvě hlavní postavy sester. Tak nesympatické a uřvané nány to se jen tak nevidí a rozhodně neslyší. Viděl jsem japonský originál, americký dabing je prý v tomto paradoxně umírněnější. Obvzláště malá Mei proječí celých cca 86 minut a u mě osobně si "vykřičela" minimálně o * méně než bych býval dal. Aspoň má konečně pořádný důvod proč plakat, děvčátko jedno uřvané.

profil / všechny komentáře uživatele Gimli ****

Miyazakiho příběh o dvou holčičkách, jejichž maminka leží v nemocnici, a ony zatím v novém domově objevují netušená tajemství, je skutečně zaměřen na nejmenší diváky, ale má co říct i dospělým. Zvláště v závěru se děj dramatizuje a nabývá na vážnosti, takže posledních 20 minut je asi nejsilnější pasáž srovnatelná s působivostí Princezny Mononoke. Ovšem ta mladší holčička mi místy řádně lezla na nervy.

profil / všechny komentáře uživatele monolog ***

Nakreslený je to jistě krásně (nebo namalovaný? Občas se to nedá poznat). Jenže to je tak všecko. Děj? Doslova o ničem. Nejdřív se zabydlují, pak se ta malá ztratí. Mezitím najdou Totora a proletí se spolu ve vzduchu. Japonskej dabing je uřvanej, rozhodně pro neasiata až příliš (myslím to tak, že oni všichni mluví hrozně řízně, jak kdyby furt nadávali). Jenže kromě hezkýho zpracování jsem v tom neviděl pražáden důvod. Americký dabingy, ani jeden (pro společnost Troma a pro Disney), vidět nechci. Tím to musí zatraceně ztratit. Nejvíc mě dostalo, že ty hlasy těch holek patřily už tehdy třicetiletým ženským (a představitelka Mei byla dokonce o 3 roky straší jak Satsuke).

profil / všechny komentáře uživatele Jossie *****

Překrásné rodinné anime s nádhernými animacemi. Především postavička malé Mei a všechny nadpřirozené postavy jsou velmi pěkně animované. Kouzelný příběh rodiny, co se nastěhuje do starého domu, kde straší a Mei díky své zvědavosti objeví ducha lesa Totoru. Velmi vtipná je scéna, kdy Mei a Satsuki čekají na autobus a Totoro se přidá, naprosto nádherný je kočičí autobus (myší světla neměly chybu) a dva malí Totorovi pomocníci. Celé anime je provázenou krásnou hudbou. Nádherný, milý příběh, jenž pohladí po duši.

profil / všechny komentáře uživatele Marius *****

Tonari no Totoro je najdetskejším z Myiazakiho filmov. To mu však vôbec nebráni v tom, aby diváka vtiahol do deja a nepustil ho až do záverečných titulkov. Totoro je príbehom dvoch sestier, ktoré v polorozpadnutom dome zažívajú fantastické dobrodružstvá s tvorom menom Totoro. Mimochodom najlepšia scéna je určite tá s rýchlorastúcim stromom a Totoro je proste neuveriteľný pohoďák. Smoazrejme zase sa lieta a je tu veľa zelenej. 10/10

profil / všechny komentáře uživatele Kulmon ****

Nejsem Miyazakiho fanoušek, přestože považuji souseda Totoro za lepší kousek z jeho tvorby. Nicménně zase nepřechválit. Totoro je infantilní dětská záležitost o dvou děsně uřvaných sestrách. Dějová linie je navíc trochu rozkodrcaná, takže člověk jaksi neví co je "main". 70%

profil / všechny komentáře uživatele T2 ***

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $384,210║ Animačne to je krásne skombinované aj keď nie až tak uletené ako iné kreslené filmy od Miayzakiho, len je škoda že príbehovo mi to vyznie trošku do prázdna. /60%/

profil / všechny komentáře uživatele novoten ****

Můžu mít plno připomínek. Můžu říct, že celý film je až příliš násilně obetkán hřejivě rodinnou nití. Můžu říct, že se nadřirozené bytosti objevují trochu málo. Můžu říct, že celá zápletka je moc jednoduchá. A stejně to v Miyazakiho neodolatelném světě bude znamenat jen to, že to tentokrát nebyl naprostý triumf, ale jen krásný milý film, který mi nadlouho zvedl náladu. A chci být aspoň na jeden den Mei nebo Satsuki a potkat chlupáče Totora nebo se svézt kočičím autobusem tam, kam nejvíc chci.

profil / všechny komentáře uživatele Hakha *****

Opět od Hayao Miyazakiho nádherná animace plná detailů, roztomilých potvůrek a silného příběhu. Je to obrovská škoda, že tyto pohádky nevysílají u nás v televizi...

profil / všechny komentáře uživatele Dadel *****

Opravdu velice roztomilý dětský příběh. Mít tak doma Totora, to by byla bašta!

profil / všechny komentáře uživatele Pumiiix ****

Tonari to Toporo není tak dobré jako Cesta do Fantazie, ale kresba a animace funguje stejně. Opět chválím, fantazie a Hayao Miyazaki je silné spojení. Příběh je sice slabší, trošku více dětinský, ale dokáže pobavit i starší. Přikláním se k některým uživatelům, taky mě malá Mei svým křikem místy pořádně iritovala a Satsuki by mohla běhat rychlostní maratony, což tady pořádně dokazuje ;-) 8/10*

Hodnocení uživatelů:
Tsunami_X *****