Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

Jozka7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mimořádný počin z Izraele, popisující nasazení jedné z izraelských speciálních jednotek typu mista'arvim (protiteroristické útvary specializované na skryté operace v arabském, resp. palestinském prostředí). Kdo se zajímá o arabsko-izraelský konflikt, musí tenhle seriál ocenit pro jeho značnou věrohodnost. Je totiž znát, že tvůrci Lior Raz i Avi Issacharoff jsou oba veterány armádní mista'arvim jednotky 217 Višeň (hebr. Duvdevan), přičemž Raz si ponechal hlavní roli jednoho z operátorů filmové jednotky. Také herci ztvárňující role dalších příslušníků jsou bývalí izraelští speciálové - Cachi Halevy (ztvárňující Naora) sloužil u armádní mista'arvim jednotky 367 Samson (hebr. Šimšon - operovala v pásmu Gazy) a později také u Duvdevan, Tomer Kapon (nešťastný Boaz) sloužil u výsadkářů a Jaakov Zeda-Daniel (filmový Eli) začínal dokonce u Šajetet-13 (obdoba amerických SEAL) a později pokračoval opět u Duvdevan. Jejich akce jsou tedy velice věrohodné (byť nutně zjednodušené a zkratkovité) a místy je to skutečný koncert. Co však seriál posouvá ještě výše, je (možná až nečekaně) poctivé vykreslení protistrany - Palestinci zde nejsou plošně zobrazeni jako primitivní krvelačné bestie, jde o reálný (a pro našince dost šílený) koktejl osudů a motivů oscilující od skutečných masových vrahů přes příležitostné odbojáře/teroristy až po obyčejné lidi, různé inteligence, vzdělání a postavení, kteří sice sdílejí kolektivní nenávist k nepříteli, ale možná ještě více se snaží žít alespoň trochu normální život. Při sledování Faudy člověka napadá ještě jedna věc, a to, jak složité bylo dlouhodobé úsilí nás i našich spojenců v Afghánistánu. Tady Izraelci, s dokonalou znalostí prostředí, jazyka, s masivní podporou politiků i společnosti a s nejlepší možnou motivací, tj. bezprostřední obranou vlastní bezpečnosti, své i svých rodin a přátel, své země, mají plné ruce práce a stojí je to dlouhodobě značné oběti. Oproti tomu jak vzdálenější, rozlehlejší, etnicky a jazykově komplikovanější je Afghánistán. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Krásné a sebejisté ženy, mužní muži, exotická krajina, starodávné památky, zbraně a přestřelky, špionáž a výbuchy, zrady a milostné propletence. To vše uvidíte. Jenomže nejde o telenovelu, ale o skutečností inspirované vyprávění o práci izraelských tajných služeb. Někdy je to klišé, důraz na milostné hry je přehnaně velký (přece jen toho spaní s manželkou někoho jiného je tam přes míru), herecky občas slabší (Gabi skoro v každém dílu přemáhá slzy nebo utrápeně hledí do dáli). Hlavní hrdina je patrně nesmrtelný a jeho psychické propady jsou častější než zhupy při jízdě na horské dráze. Členové protiteroristického komanda si své akce obvykle řídí podle sebe, aniž by se s někým radili nebo to aspoň ohlásili. ____  Ale akce bývají parádní. Sem tam se povede i psychologické vykreslení postav – zejména Palestinců, ze kterých nedělají jen vrahy a násilníky. Co mě však dostalo nejvíc bylo vypodobnění zoufalé situace, kdy se krevní msta mezi Palestinci a Izraelci přenáší už na kolikátou generaci a šance na usmíření nebo aspoň na klid zbraní neexistuje. 4. řada ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvelé! Po 1.sérii som si myslel, že tá druhá ju nemôže tromfnúť, ale stalo sa. To isté som si myslel aj o tretej a zase ma to zomlelo. Fantasticky chytľavá vec sa podarila Izraelcom. Téma nekonečné- Palestína-Izrael, pásmo Gazy, teroristi...V každej zo zatiaľ 3. sérií má izraelská špeciálna jednotka proti sebe zdatného protivníka z Palestínskej strany. Nič moc extra politikárčenie, o minulosti alebo zrode tohto nepriateľstva sa nedozvieme nič. Je to pohľad z Izraelskej strany, preto sú Palestínci tí zlí, teda väčšina. Veliteľ jednotky kapitán Ayub je úžasne charizmatický, priamy a čestný chlap. Všetkých členov jednotky si obľúbite, fakt skvelý casting. Vyčnieva Doron, ktorého som si obľúbil najviac a to hlavne preto, že sa neskutočne podobá na môjho brata. Nielen že je hlavnou postavou, ale podieľa sa aj na výrobe filmu. Pri Faude sú zatiaľ 2 zaujímavosti, no jedna lepšia než druhá... Celkovo je to fantastická, skvelá jazda, miestami až adrenalínová a to i napriek tomu, že zas tak moc akčných scén tu nie je. Očami toho herci zahrajú dosť a ja mám tieto pohľady z očí do očí rád. Musím vyzdvihnúť skvelú atmosféru, zručnú réžiu i hudbu, ktorá často pripomína hudbu z filmu Batman begins (Hanz Zimmer). Samá chvála , načo pokračovať? Pustite sa smelo do nej. 100%. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

No tak tohle byla láska na první pohled a všechny 4 řady řadím v absolutní tipce hodně vysoko.  Dokud bude Netflix produkovat nebo kupovat toto, tak má smysl.  Lior Raz je totální mástr a je poznat, že si prošel něčím podobným. Celkově je osvěžující vidět, že každý umí profesionálně držet zbraň, proč asi.  Je to hrozně epický, natřískaný emocemi a nekompromisní ke všem postavám. Myslím že jsem se od knižního zločinu a trestu ještě necítil tak blbě, že chápu vrahy nebo negativní postavy. A tady se dostávám k hlavní tématice seriálu, což je akce a reakce mezi Izraelci a Palestinci, jestli jste si mysleli že fandíte jedné nebo druhé straně, tento seriál vás pořádně nahlodá a do toho je to zábavný.  Je mi líto, že to tu nevidělo víc lidí a zároveň závidím všem co to mají před sebou. 10/10 ()

Endavour 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tleskám a ještě jednou tleskám. Izraelským borcům se podařilo vytvořit skvělý thriller, u kterého se (díky Bohu) dočkáme čtvrté série. Partička sympatických izraelským zabijáků, kde sice rozkazy v terénu přicházejí z velícího střediska, kde to má pod palcem zkušený veterán Gabi, avšak paličatý a častokrát až šíleně lehkomyslný Doron si bere věci do vlastních rukou, mění plány, co ne vždy končí šťastným koncem. Těžko říci, která série byla nejlepší, osobně lehce favorizuji druhou část, jelikož obsahovala nejméně "hollywoodských" perliček. Tenhle seriál jsem objevil náhodou a nezbývá než netrpělivě čekat na čtvrtou sérii této pecky! ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • Při útoku zasáhne Doron (Lior Raz) prchajícího Fauziho Hamdama (Amir Khatib) zezadu do levé lopatky. Ovšem při dalších záběrech útěku má Fauzi průstřel v pravé polovině hrudníku. (mikulin)
  • Lior Raz, představitel Dorona a spolutvůrce seriálu, se po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 přidal k dobrovolníkům, kteří spolu s vojáky operovali na hranicích s Gazou. Jeho úkolem bylo osvobodit dvě rodiny ze zajetí. (zackof)
  • Idan Amedi, který v seriálu ztvárnil postavu Sagiho, byl po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 povolán do rezerv Izraelských obranných sil (IDF). (zackof)

Reklama

Reklama