Reklama

Reklama

American Honey

  • Česko Americká jízda (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladičká Star (Sasha Lane) žije život, který by nikdo z nás nechtěl. Sama se stará o dva mladší sourozence, protože otce nemá, matka se o nic nezajímá a otčím se o ni zajímá až moc. Když tedy na parkovišti obchoďáku potká dodávku plnou vrstevníků, kteří žijí specifickou verzi Amerického snu, neváhá moc dlouho a naskočí. Tím se stane součástí party mladých lidí, kteří si na živobytí vydělávají tím, že křižují Amerikou a dům od domu se snaží prodávat předplatné časopisů, o které by jinak nikdo neměl zájem. Všichni to jsou outsideři, kteří tuší, že po standardních kolejích cesta nevede, a tak se chytili jedné z posledních šancí, která jim ještě zbývala. Star záhy zjistí, že tahle činnost není ani tak práce jako spíš životní styl, naplněný polykáním kilometrů, nočními mejdany, svéráznými rituály a konflikty, k nimž v téhle nesourodé „rodině" není nikdy daleko. Když se navíc zamiluje do nejúspěšnějšího prodejce Jakea (Shia LaBeouf), na vlastní kůži pozná, že tahle jízda bude všechno, jen ne bezstarostná. (CinemArt)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (176)

castor 

všechny recenze uživatele

Utéct? Neznámo kam a prakticky neznámo s kým? I to je možnost. Zvlášť když je tahle dredatá dívčina odkázaná na prohrabování se odpadky, péči o mladší sourozence, navíc musí snášet ignoraci vlastní matky a osahávání ze strany opíjejícího se otčíma. Připojí se tak ke skupince mladých lidí, kteří cestují po Státech a cpou lidem předplatné časopisů. Komunita má specifická pravidla, odepsané členy i nepředvídatelného Shiu LaBeoufa (takřka) v čele. O výzvách, které denně podstupují, se moc nedozvíme. Víc sledujeme, jak paří, melou blbosti, tancují, zpívají, souloží, dodržují podivné rituály. (Ne)překvapí, jak jsou místy pasivní, jak se nechtějí nikam posunout. Prostě někam vyjedou, neprodají a jdou dál. O tomhle byznysu a taktikách se nedozvíme nic. Pak přijdou scény, kterým chybí tempo, nemají náladu, nemají nic. Je patrné, že (ne)herci dostali hodně volnosti, hodně se hrálo na autenticitu, pořádná dějová linie ovšem citelně chybí. Místy si tvůrci umějí podmanit diváka, ale překvapivě je leccos okaté, umělé. Hlavní duo je fajn, potěší i vnučka Elvise Presleyho Riley Keough. Britská režisérka Andrea Arnold mě nicméně jiným festivalovým kouskem Fish Tank dostala mnohem víc, tehdy se zařízla poměrně hluboko. Tohle je ovšem povídání o několika ztracených existencích, které nestrhne. Chápu, o co tady šlo, ale chtělo to předložit jinak. Touha po svobodě se dá prostě vyjádřit atraktivněji. A coby sociální drama to bylo slabé. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Ojebávkový hustle roadtrip jako únik z bezvýchodný situace, plný drama a přitom bez starostí, nevšední, lidsky vzato podnětný, nevypočitatelný, poutavý. Připomnělo mi to několik písniček (nepřímo ta a ta, přímo ta), moji vlastní půlroční zkušenost s podomním prodejem v US, zvláštní přítomnost když jsi na cestě, nečernobílý dobrodružství a prostě život. Překvapivě jsem ustál kombinaci písničkářů a trapu, všechny ty sociální případy i dredy. Vedle čím dál střelenějšího LaBeoufa hodně mile překvapila nějaká Sasha Lane, film vás vtáhne jako by to byla nenucená realita (včetně sexu), zajímavý i jako profil Států v mozaice různých prostředí a vrstev. Nesedne všem, mně ano, jsem moc rád že nešlo o rozhovněnou artovku a chápu proč to bude nová kultovka. "I feel like I'm fucking America!" ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak že sa dá v súčasnej Amerike zarábať aj podomovým predajom časopisov, to som vážne netušil, ale som zase o niečo múdrejší. Inak fakt, že im tam ľudia otvárajú dvere a občas si aj niečo kúpia, keď na Slovensku si nikto nekúpi ani Nota Bene na ulici, je možno znakom, že tam ľudia ešte medzi sebou komunikujú, ale možno je celé American Honey iba sci-fi z alternatívnej prítomnosti. Film nemá v podstate ani poriadny začiatok (ten je začlenenie Star do partie), stred a koniec, čo je dôsledkom toho, že cesta je samotný cieľ týchto teenagerov a tí skutočný životný cieľ nemajú. Iba nasávať život a nejako prežiť. Neodvážim sa v takom prípade súdiť ani moralizovať. Či išlo Arnoldovej aj o synekdochu celej súčasnej americkej či celosvetovej teen generácie, sa neodvážim tvrdiť, ale niečo by na tom mohlo byť. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Poměrně oceňovaná nezávislárna, kde Shia LaBeouf, Sasha Lane a Riley Keough cestují všemožnými zapadákovi po celé USA a dělají naprosto nudné a nezajímavé věci a trvá to skoro tři hodiny. Skupina mladých lidí na rozcestí, kteří nemají prakticky nic a není kam by se mohli vrátit, nabízejí předplatné časopisů všem společenským vrstvám. S tím se pojí řetězec absurdního chování a absurdních situací, které nutně nastávají, ale já v nich nevidím absolutně žádnou hodnotu. Tohle rozhodně není nic pro mě. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Kvůli metráži jsem dlouho otálel, než jsem si AMERICKÝ MED pustil. Natažená metráž překvapivě vůbec není na škodu, jelikož děj má neustále co nabídnout a divák tudíž nemůže upadnout do apatického stavu. Brilantní představení světu neznámé Saši Komličenkové a Saši LaBlafa je doplněno věru netradičním a současně přitažlivým scénářem. 88% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení probíhalo od 7. května 2015 do 9. července téhož roku v Muskogee, Missions Hill, Benningtonu, Willistonu, Kansas City, Missouri Valley ve státech Oklahoma, Kansas, Nebraska, North Dakota, Missouri a Iova. (ČSFD)
  • Téměř všechny scény byly natáčeny ruční kamerou. (Hal_Moore)
  • Jedenáct z patnácti ústředních představitelů nemělo žádnou předchozí hereckou zkušenost, včetně objevu filmu, Sashi Lane, kterou režisérka potkala na pláži. (Zdroj: Cinemart)

Související novinky

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Reklama

Reklama