Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 4

(série)
Trailer 4
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, 2022, 13 h 2 min (Minutáž: 63–150 min)

Hrají:

David Harbour, Winona Ryder, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Těsně před jarními prázdninami se do Hawkinsu vrací temnota. Čeká nás nová porce hrůz, děsivých vzpomínek a taky úplně nové nebezpečí, ze kterého tuhne krev v žilách. (Netflix)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (297)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoliv nemůžu říct, že bych byl vyloženě zklamán, nemůžu hodnotit výš. Nejsem totiž ani tak zklamán, spíš se naplnila má očekávání. Pozdější řady Stranger Things nikdy nedosáhnou kvalit těch prvních. Především z jednoho důvodu: je to totiž hrozně velké. Je mi fuk, že to Dufferovi předem avizovali. Jedná se totiž pravděpodobně o syndrom, kterým začne trpět každý seriál, když se začnou přidávat série – a to neplánovaně či plánovaně. Víte, kouzlo Stranger Things před lety spočívalo především v tom, že dokázaly správně zkombinovat osobní rovinu s rovinou „bigger picture“. Takové drobnosti, jako lezení oknem za přítelkyní do pokoje nebo sice vážné, ale pořád osobní starosti, jako je pohřešování syna, dávaly první řadě něco, s čím se člověk dokázal ztotožnit, něco, co sice v mnohdy tísnivé rovině ale přesto dokázalo seriálu dodat každodennost. Čtvrtá série sice na tohle úplně nerezignovala, ale od zhruba třetího dílu je středobodem většiny děje boj se záporákem z jiné dimenze. Jo, cením, že se Hopper už nechová jako retardovaný fotřík a že se postavy neprohánějí po vycíděné ruské základně uprostřed USA. Nicméně… Dufferovi tvoří stále větší a větší obraz, stále více a více propojují a vysvětlují, ale já bych prostě jen rád prožil s postavami ten civilní strach o blízké. Jasně, je tu Max, která dost možná nepřežije Vecnovo řádění, ale mně daleko víc sedělo, když postavy pořádně nevěděly, co se v Hawkinsu děje, po lese se potuloval možná tak jeden demogorgon a frajeři se ve škole rvali o holku. Méně je někdy více, ale zmlsanému publiku – vidno dle komentářů – prostě tyhle mega propojené vesmíry a mytologie sedí. Není divu, jsme ve věku marvelizace. Ze čtrté série jsem si teda nejvíc užil to, co zde sklidilo nejvíc kritiky, totiž první dvě epizody, kdy se celý děj teprve rozjíždí a postavy řeší své všednodenní starosti, a pak shledávačku na konci. Samotný záporák Vecna se ze začátku jeví zajímavě, ale horor postupně opadá, jak je jeho tajemství odhalováno (megaklišé „lidi jsou zlí, a tak je budu zabíjet, sice ze mě bude největší hajzl na světě, ale neva“), a ty rádobydramatické pauzy v každé větě a pomalá mluva jednoho doženou k přání, ať už se konečně vymáčkne a přestane házet ten drsný ksicht. Zároveň mám problém s tím, že ve spoustě scén není pořádně nic vidět – kritika, kterou si vysloužila bitva o Zimohrad ve Hře o trůny, by se dala aplikovat i zde. Asi byla blbost pouštět si poslední epizodu za bílého dne. V souvislosti s tím, jak se Hawkins na konci série promění, si té tmy a studených filtrů nejspíš v páté sérii užijeme dosytosti. (1 382.) ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďakujeme, odíďte. Avathar to povedal najlepšie: už ma to proste nebaví. Nové postavy slabé (OK, s výnimkou pizza majstra) a polovica starých (hovorím o deckách) rozhodne nevyzerá na svoj seriálový vek (vrcholom je Caleb McLaughlin, ktorý v porovnaní s rovesníkmi vyzerá ako zrelý tridsiatnik, ktorý si po šichte ide dať do baru dve točené a furt ho otravuje mladší bráško so svojou partou, aby im dal prachy na cukrovú vatu). Polovica z nich je pre dej krajne zbytočná, sú tu proste len preto, lebo boli aj v predchádzajúcich sériách a väčšinou iba postávajú v zábere, v lepšom prípade majú raz za tri epizódy jednu hlášku. Sovietska linka ma nudila už v trojke, tu je ešte horšia. Zbožňujem Nočnú moru z Elm Street (okrem toho sa tu vykráda Mlčanie jahniat a všeličo ďalšie, pravdupovediac ale nemám chuť všetko vymenúvať), ale toto je fakt lacná vykrádačka (dotiahnutá do zvrhlej pseudokonalosti šťavnatým cameom Roberta Englunda). Najviac je strata (akejkoľvek) sebareflexie badať zo šialených minutáží. Niektoré diely majú ďaleko nad jednu hodinu a finálny skoro dve a pol hodiny, to je fakt mimo. Ak by boli scenáre kvalitné, samozrejme by to nevadilo. Ale je to len monotónna hovadina. A to som fanúšik prvých dvoch sérií. Trocha to zachraňuje soundtrack, Dustin a popkultúrne hlášky (Policajná akadémia 3!). Prvé dve série sú u mňa za 4*, tretia za 3*, ale toto fakt nie je ani na tri. Aby som 9 dielov (!!!) čakal, kým sa naplno prejaví Jedenástka (a ani potom to nie je žiadny zázrak), tak kvôli tomu Stranger Things skutočne nepozerám. ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoli vypadala čtvrtá série zpočátku tak nadějně, nakonec však přichází pouze zklamání. Tvůrci se křečovitě drží všech klíčových postav, jejichž plot armor hraničí s nesmrtelností. Přestože se neustále dostávají do zcela bezvýchodných situací, na konci se stejnak odehraje dojemný pohádkový happy end. Již mne nebaví sledovat jak se to s každou další sérií celé opakuje znovu a pořád dokola. Nejen že výsledek je již dávno spíše kýčovitou pohádkou nežli hororem, ale celé to začíná být zdlouhavé a dosti předvídatelné. Nehodlám již ztrácet čas s tím, jak to celé dopadne i po páté, takže se seriálem v tomto bodě končím. Abych jen nekritizoval: To hlavní a pravděpodobně i jediné, co mohu pochválit, je fascinující zrod a odhalení tajemného záporáka, Jedničky. PS: Na to, jak to poslední epizody pokazily, nechávám hodnocení stále poměrně vysoké, takže to vlastně stále není až tak špatné, ale začíná to být docela hloupé, nudné a v některých bodech dokonce rozčilující. ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Proč má tohle skoro dvojnásobnou stopáž předchozích sérií je mi záhadou. Šustí to papírem, jak kdyby to psal filmfanouch. Pátou sérii zkouknu jen proto, že se mi to nechce zapíchnout před cílovou rovinkou, ale už teď je mi líto času, který u toho spláchnu do hajzlu a jen se modlím, aby finále nemělo 6 hodin, to už bych si radši konečně pustil Sátántangó. Stranger Things se bohužel stalo obětí soudobého nastavení filmového/VOD průmyslu. To co v roce 2015 působilo jako neotřelý produkt pro jasně danou cílovou skupinu je v roce 2022 přepálenou megalomanskou koninou snažící se zavděčit lidem, co si pouští Netflix k večernímu žehlení. Třetí sérii jsem ještě leccos odpustil a užil si jí i přes ten tonální odklon, ale tady to hodně rychle přeskočilo žraloka. Ze sympatických postav se staly otravné karikatury, z hororového mysteriózna se vyklubala superhrdinská komedie s bubákem. A samozřejmě se brzo začne makat na spinoffech a propojeném multiversu, čímž bude marvelizace zpečetěna. Damn you, Duffer brothers! ()

jhr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S každou novou epizodou čtvrté série Stranger Things mě stále více pohlcovala dokonalá osmdesátková a také správně hororová atmosféra. Původní postavy byli pořád skvělé a ty nové krásně zapadly do světa ST. Herecky si mě ve čtvrté sérii nejvíce získala Sadie Sink, ale každá důležitá postava dostala svůj moment, ve kterém naplno zazářila. Humor nebyl přehnaný a fungoval přesně tak jak má. Drsnějším momentům nechyběla brutalita a dočkali jsme se několika epických akčních scén. Nechyběli ani silné emotivní okamžiky. Delší stopáž překvapivě utekla hodně rychle. Jen finálová epizoda ztrácela tempo, a některé momenty byli trochu natahované. Co musím rozhodně pochválit je geniální práce s hudbou. Píseň Running Up That Hill od Kate Bush jen tak z hlavy nedostanu.  Steve a s ním část party si udělala výlet do Upside Down. Mike, Will a Jonathan navštívili Suzie a Hopper se snaží přežít v ruském zajetí a Joyce s Baumanem se ho pokoušejí zachránit. Zbytek party čelí jak místí policii, rodičům tak i naštvaným spoluobčanům v čele s Jasonem a jeho spoluhráčům s basketbalového týmu. A pak je tu Eleven. Postupně odhalujeme její temnou minulost a dočkáme se konečně odpovědí, které nám odhalí nejen zrod temné dimenze, ale také jednoho s nejděsivějších záporáků za poslední roky. Vecna přestavuje čiré zlo a z jeho proslovu v závěru sedmého dílu doslova mrazí. Inspirace Noční můrou s Elm Street a dílem Stephena Kinga je sice patrna, ale vše si jde vlastní cestou. Je vidět, že bratři Dufferovi přesně vědí, co dělají.  Pravda je, že posední dvě epizody mě pořád hodně bavily, ale po epickém závěru sedmého dílu jsem čekal trochu víc. Oběma závěrečným epizodám viditelně škodí skutečnost, že si tvůrci šetří zásadnější momenty až do finálové řady. Sice se dozvíme víc o Upside Down a Vecnovy a nechybí jak akční tak emotivní momenty, ale vlastně se jedná jen o přípravu před rozhodující bitvou. Tomu odpovídá i skutečnost, že v této řadě všechny důležité postavy nakonec přežili.  Pokud bych měl finále čtvrté série k něčemu přirovnat, napadá mě jednoznačně Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1. Bratři Dufferovi jsou naštěstí zruční vypravěči, takže to celé pořád funguje. Přesto zamrzí, že některé postavy byli pro celou sérii značně upozaděné. Pevně doufám, že pátá finálová série všechny nedostatky napraví a přinese nám po všech stránkách dokonalé a hlavně důstojné ukončení celého seriálu. Výhodou páté série bude skutečnost, že na rozdíl od té čtvrté budou všichni naši hrdinové konečně pohromadě. Jenže i přes některé výhrady pro mě byla čtvrtá série Stranger Things nejlepším seriálovým zážitkem v tomto roce a to se podle mě jen těžko změní. ()

Galerie (569)

Zajímavosti (77)

  • Původně měla tato série vyjít v roce 2020, avšak byla odložena kvůli pandemii covid-19. (KGBelik)
  • Ve čtvrté sérii cestovali herci a štáb na více míst, než kdy předtím, aby natočili záběry s fiktivními místy města Hawkins, Kalifornií a Sovětským svazem znovu vytvořenými na různých místech v amerických státech Nové Mexiko a Georgie; jmenovitě to byla města Albuquerque, Los Lunas, Jackson a dále pak v litevském hlavním městě Vilnius, kde hlavní natáčení sovětské věznice probíhalo ve věznici Lukiskes. (Trajektt)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Reklama

Reklama