Reklama

Reklama

Krajinou domova

(seriál)
Česko, (2014–2021), 13 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte. V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

jojo-Jozin 

všechny recenze uživatele

Úžasné a dechberoucí. Ano, někdy na hranici patetična někdy lehce za ní (hudba, komentář). Ale proč ne, pokud je cíl osvětový, pak to akceptuji. Jistě stejných i podobných biotopů, krajinářských celků atd. bude i v okolitých zemích dost, ale zde bylo cílem vyzdvihnout, alespoň na mne to tak působí, ač malá, pestrá je naše krajina. Tudíž ani nepředpokládám výrazný počet cizozemských diváků, jsem si jist, že by leccos nedocenili a tedy nepochopili (asi jako když cizinec poslouchá Mou vlast). Přes další drobné nedostatky (např. nevím proč, ale někdy mě ta grafika bílých čar/obrysů rušila) nemohu jinak než plný počet. Dechberoucí, úžasné. Velehory, pouště, moře to tě ohromí, ale tohle, tohle to tě dojme. To neni země, to je pohádka. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že nejsem jediný, komu vadí přeřvaná patetická pahudba generovaná počítačem a přehnaně procítěný komentář neherce Maxiána. Jakýkoli dokument Davida Attenborougha předčí tento prvoplánový smímek o tisíce procent. Nechápu 93% - za mě sotva 30. Obrázky sice jsou hezké, ale těch leteckých je možná až příliš a to ostatní je fakt děs a bída. Komentář je navíc nesmírně povrchní. Vždycky jen něco nakousne a člověk by čekal, že se dozví něco konkrétního, ale hned je řeč o něčem jiném. Fakt, NE! ()

Reklama

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se naprostý skvost, díky kterému si možná konečně začnete vážit úžasné země, ve které žijete. Nádherně natočeno i okomentováno. Krásně namíchané záběry krajiny se zajímavými informacemi, které se střídají s pohledy na vybrané druhy fauny i flóry. Dohromady nádherná oslava přírody a míst, která by možná ušla pozornosti mnohých lidí. Nekonečný zásobník nápadů kam vyrazit ve volné chvíli. ()

Vojta00 

všechny recenze uživatele

Zodpovědně jsem viděl všechny díly všech tří sérií a musím říct, že tvorbu tohoto druhu v Čechách potřebujeme. Sice se mi nějaké drobnosti naší krajiny zdály až příliš vynášené do nebe a frekvence výrazu "nej... ve střední Evropě" byla opravdu vysoká, ale.... My Češi máme často tendenci se sami sobě posmívat, nebrat vážně svá negativa, ale ani přednosti. Tento seriál v nás má probudit hrdost na naši krásnou krajinu a má nám pomoci pochopit, že bude jen taková, jakou ji uděláme. Naše krajina se nám neubrání. Když ji budeme chtít změnit v továrny, parkoviště a nákupní centra, tak se nám to povede. Ale stejně tak, když ji budeme chtít změnit krásné místo k životu a odpočinku, povede se nám to také. ()

aribari 

všechny recenze uživatele

Naprosto vizuálně úžasné bez jakékoliv konkurence, vadí ovšem občasné politické úlitby v komentářích poplatné aktuální ideologii a trochu naivní a idealizující pohled na tzv. tradici a idylickou minulost. Ale protože je to vskutku mimořádná obrazová báseň o naší krajině, dávám pět hvězdičk každé sérii. ()

Galerie (389)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo téměř dva roky, ve všech ročních i denních dobách. (me116)
  • Kvůli proměnlivosti horského počasí a natáčení ve všech čtyřech ročních dobách musel štáb i na ta nejodlehlejší místa natáčení opakovaně během roku. Dohromady v nejvyšších moravských horách v roce 2015 prožil 24 dnů a nocí, což je nejvíce za celý seriál. (SONY_)
  • První český dokumentární seriál, který divákům představuje ty nejvzácnější druhy naší přírody filmovým a výpravným způsobem. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (me116)

Reklama

Reklama