Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (276)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Báječný krimithriller, ve kterém netušíte co se stane za další minutu a jaký zvrat vám Hitchcock přichystá. Zvratů je skutečně hodně a celý vynikající scénář plný skvělých dialogů vygraduje závěrem, který mi připomněl "columbovský závěr" :). Už jsem si říkal, že by to snad záporákovi projde a náhle obrat o 360 stupňů a vše bylo zase jinak. Alfred Hitchcock nikdy nepřestane udivovat svou režií, která je velmi osobitá a nenapodobitelná a dodnes jsem nepochopil jakto, že si nikdy neodnesl Oscara za režii. Gracy Kelly je nadpozemsky krásná a společně s Rayem Millandem vytvořili úžasný manželský pár. Robert Cummings, v roli milence, také není vůbec špatný. Zkrátka kdo má rád Hitchcockovi filmy a detektivky obecně, nemůže být zklamán........ ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Od Alfreda Hitchocka, klasického Hollywoodu a adaptace divadelní hry s mysteriózním příběhem neočekávám v žádném případě filmový realismus a tedy ani nemám nejmenší důvod vytýkat zde často zmiňovaný neuvěřitelný děj plný náhod či údajně slabou psychologii postav. V rámci svého druhu jsem totiž viděl (a také patřičně si vychutnal) špičkově napsaný, zrežírovaný i zahraný thriller s takřka dokonalým budováním napětí, atmosféry a všech dějových peripetií. Herce Raye Millanda jsem měl spojeného především s „němým“ filmem The Thief, o to pro mě bylo zajímavější setkat se s ním na oplátku v hlavní roli konverzační inscenace a musím říct, že mi spolu s ostatními účinkujícími připravil opět skvělý zážitek. Z 9  Hitchcockových filmů, které jsem dosud viděl, je tento pro mě osobně určitě ten nejlepší, byť na některé slavné režisérovy kousky se teprve chystám. Tak jsem zvědav, zda Vraždu na objednávku ještě něco překoná. Každopádně dokonalé mistrovo provedení nedokonalé vraždy má ode mě plných 5 hvězd. [90%] ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Maestro Alfred Hitchcock je dlhoročným, stálym členom v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Je to absolútny klasik v oblasti napätia, krimi a thrilleru. Viaceré jeho snímky, ktoré počas svojej kariéry natočil, sa stali súčasťou zlatého pokladu svetovej kinematografie. A to nemám na mysli len tituly "Psycho" alebo "Vtáci". Tie sú zrejme najpopulárnejšie a najznámejšie, ale každý kto sa bližšie zoznámil s jeho tvorbou musí uznať, že kultových filmov natočil neúrekom. Podľa môjho názoru je jedným z nich aj krimi thriller "Vražda na objednávku" (Dial M for Murder), ktorý bol vyprodukovaný v roku 1954. Majstrovsky vyskladaný komorný, konverzačný, takmer divadelný, atmosferický detektívny príbeh, v ktorom všetko do seba nádherne zapadá. Pán Hitchcock tu opäť predviedol svoju filmársku genialitu. ***** ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tohle přesně Hitchcock uměl jako nikdo jiný. S minimem technických prostředků, s jednoduchým motivem a s několika málo excelentními herci dokázal zplodit mistrovský psychologický thriller, který si své mohutné tempo pramenící již v úvodním rozhovoru drží bez jakýchkoli režisérských nebo scénáristických výkyvů. Přestože film musí skončit jediným možným způsobem, Hitch dokázal nemožné - strhnout diváka do takové míry, že na nějaké chystané finále až do jeho nástupu ani nepomyslel. Kdo by také chtěl, aby taková nádhera někdy skončila? :)) 95% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavný thriller - v dokonalém plánu vraždy se začnou objevovat trhlinky a trhliny a hlavní záporný hrdina (jakkoliv to zní divně, Tony Wendice v podání Rye Millanda takový prostě je) jich s maximálním úsilím a zároveň nonšalancí zalepuje tolik, kolik jen dokáže. Hitchcocka to očividně bavilo a díky tomu to baví i nás, no a Grace Kelly je prostě tak krásná... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Když se Charles Swann (Anthony Dawson) pokouší uškrtit Margot Wendice (Grace Kelly), jeho oběť mu vrazí do zad nůžky. Ještě před jejím útokem lze však ve Swannových zádech zahlédnout další nůžky. (Sinecod)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 1954 ve Philadelphii. (Varan)

Reklama

Reklama