Reklama

Reklama

Černá napínavá komedie Alfreda Hitchcocka o tom, co všechno se může stát, když se bohatá žena rozhodne najmout podvodníčka a falešnou spiritualistku, aby našli jejího nezvěstného synovce. Bruce Dern a Barbara Harris se zde představí jako mazaný pár švindlířů snažící se obrat starou lady o pěknou hromádku peněz tím, že najdou jejího ztraceného dědice (William Devane). Mezitím zlodějský klenotník (Devane) a jeho krásná přítelkyně (Karen Black) unesou řeckého rejdařského magnáta kvůli výkupnému. Všichni se tak ocitají v nezastavitelném kolotoči záhad, vražd a chaosu, ve kterém se střídá napětí s báječnou zábavou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

nunka 

všechny recenze uživatele

Hitchcockov herecký výkon (komická direktívna silueta za sklenými dverami kancelárie) ma presvedčil o vyššom bodovom hodnotení, inak je celý film a hlavne jeho prevedenie trošku prvoplánovým brakom, ktorý mi ani zďaleka neasociuje kvalitnú filmárinu jedného z najlepších režisérov svetovej kinematografie. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Formálně je to sice pravý Hitchcock - postavy jsou mírně nesympatické a neživí se moc poctivě, takže každá může zemřít, každá může provést něco nečekaného (což je podpořeno tím, že tu nehraje žádná star potřebující neposkvrněnou image), režie je precizní, mladý Williams už tehdy dokázal napsat chytlavé ústřední téma, ale bohužel knižní předloha nenabízí nic než obyčejnou historku o čtyřech podvodnících, kterou zapomenete chvíli po odchodu z kina. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Klasická detektivka je vážná, napínavá, zločinec vždy rafinovaný a detektiv geniální. Postupně se však, myslím tak od šedesátých let, začaly v literatuře prosazovat detektivky nového typu. Zápletka je často postavená na náhodě, omylu, nedorozumění. Vzniká prostor i pro humor. --- Takovou detektivku natočil v roce 1976 Hitchcock. Je to vzhledem k době i režisérovu zavedenému renomé docela odvážný počin. Ale zdá se mi, že už tehdy byly k dispozici i originálnější předlohy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Alfred Hitchcock /Spellbound, Psycho/ natocil ako svoj posledny film ciernu komediu zvanu Family Plot, po nasom Rodinne Spiknuti. Chyba tu klasicky Hitchcockov rukopis a napatie, film casto posobi nesurodo a rozharane : ma dost dlhu stopaz 120 min, co je teda sakra dost. Naopak, kulisy su vyborne a na urovni, tvorcovia si na nich dali zalezat, potesia aj externe sceny s autakmi. Pribeh nudi len na chvilu, a aj to len v strede filmu, co tolerujem, ide predsa o legendu svetovej kinematografie, a tou Hitchcock suverenne bol. V jeho filmoch sa keca hodne, a vynimkou nie je ani Family Plot. Ale tieto dialogy su potrebne na pochopenie konania postav a pre pochopenie samotneho deja. Bruce Derna / Kone se take Strileji, Marnie/ som si na chvilu pomylil s Pierre Richardom, fakt sa mi zdalo, ze tam hra samotny Richard - teda pre mna neskutocna podoba. Karen Black /Hrac/ bola skvela a vyborne hrala aj Barbara Harris. Hitchock mal ako vzdy malu cameo rolu. Hoci chyba klasicke hitchcockovske napatie a atmosfera, stale radsej si pustim tuto staru klasiku nez novodobe hollywoodske vyplachy ako precenovane Fury. 76 % ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hitchcock sa svojim posledným filmom úplne odviazal a zanechal po sebe bodku, ktorá sa úplne líši od jeho predchádzajúcich diel. Neviem prečo sa rozhodli tvorcovia tak nezmyselne znaivniť príbeh, ktorý by mal bez komických prvkov (práca jasnovidky Blanche, záver) úplne iný nádych. Hlavná zápletka je totiž ako stvorená pre rýdzi thrillerový príbeh a dialógy a niektoré scény sú asi najodvážnejšie a najdrzejšie v Hitchovej filmografii. Celé to však stačí len na slušný nadpriemer, ktorému pomohli aj herci. 70%. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení muselo být odloženo kvůli Hitchcockovým zdravotním problémům. Před zahájením musel být Hitchcockovi zaveden srdeční stimulátor. Byl také na operaci tlustého střeva a odstranění ledvinového kamene. (ČSFD)
  • O roli Julie Rainbird se ucházela Lillian Gish. Úloha však byla přislíbena Cathleen Nesbitt. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama