Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (74)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Cením si naprosto nenásilného skloubení několika filmových žánrů, od komedie přes dobrodružství a zároveň detektivní pátrání až k romanci, příběh o zmizení staré dámy z jedoucího vlaku je vyprávěn s takovou lehkostí, nadhledem a humorem, že jedna sedla na lep dřív, než by napočítala do tří.. Vyobrazené osazenstvo vlaku bylo k popukání, každý měl své vlastní důvody/motivace a teprve v okamžiku, kdy se je divák dozvídá, vše do sebe bezchybně zapadne.. Přihlédnu-li k roku vzniku snímku, asi tuším, co chtěl pan Hitchcock sdělit.. U mě se mu to povedlo na výbornou.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ale jak by mohla?“ - „A co?“ - „Zmizet.“ - „To nevím.“ - „No právě. Vždyť říkám, lidi přece jen tak z ničeho nic nezmizí.“ Od Hitchcocka jsem zatím viděl jen pár filmů, ale tenhle patří k těm lepším. Nejvíc jsem byl zvědavý na mix žánrů. A opravdu, komedie, detektivní thriller (vhodnějším přívlastkem bych už ale naznačil pointu), romantika…to vše spolu tvoří zábavnou podívanou. Přes napětí a tajemnou atmosféru totiž funguje jak chemie mezi párem „detektivů“, tak decentní britský humor (ten obstarávají hlavně kriketoví nadšenci). Na ničem z toho se nepodepsal zub času s výjimkou technické stránky, ta už citelně zestárla (ach ty zadní projekce). Celkově však velká spokojenost a silné 4* navrch. „Škoda, že jsme zmeškali vlak v Budapešti.“ - „Nechci se zase opakovat, ale kdybys byl netrval na tom, že musíme při té jejich hymně stát až do konce, tak jsme...“ - „Člověk přece musí projevit úctu, Caldicotte! Kdybych věděl, že to bude trvat 20 minut...“ - „A já měl vždycky za to, že jejich hymna není Uherská rapsodie. Stejně jsme při ní stáli jenom my dva.“ ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Tentokrát spíš zklamání. Nebavila mně první půlhodina v hotelu, pak se příběh přesunul do vlaku a už už to začalo vypadat na obstojný psychothriller s tajemnou zápletkou, ale bohužel z toho nakonec vzešla nepříliš povedená konspirační komedie s nezajímavým romantickým ústředním párem v čele. A závěrečná přestřelka u okna? Na svou dobu možná nářez, ale nyní už ta akční scéna působí hodně úsměvně. Pro mně jeden z těch slabších Hitchcocků. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Hitchcockových filmů. Panoptikum nepravděpodobných, ale bravurně vykreslených lidiček a jejich nejrůznějších pohnutek a záměrů uváděných ve skutek. Expozici a pohádkovou logiku filmu musíte bez dostatečného vysvětlení přijmout, jako u Hitchcocka vždy, abyste se mohli udiveně usmívat a kochat tím rejděním a taky se o ty figurky trošičku bát a držet jim palce. U tohohle filmu je navíc nesporně milé, že Hitch tu svůj humorný nadhled a společenskou satiru neskrývá, stejně jako svoji zalíbenost, s níž i on sám fandí těm roztomilým lidičkám, tomu živočišnému druhu, který svými filmy rozmarně vytváří. *~ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hitchcock je zárukou aj v čiernobielom, hoci v USA mu nedôverovali a toto bol prvý komerčne úspešný film v Hollywoode. Až s nostalgiou sa pozerá na bývalých hercov, ktorý majú svoje čaro a gráciu aj bez toho, aby sa museli vyzliekať alebo museli hrať štramáka oplzlými vtipmi. Doba sa posunula aj v kinematografii, zdá sa ale, že skôr smerom do stoky. Hitchcock ale aj tu dokázal, že je majstrom vo svojom žánri. Dokonale buduje napätie, ponúka náznak zločinu, romantiky a psychológie, pričom výborná kombinácia komédie a thrilleru obsahuje veľa typicky ostrovného ostrovtipu. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (26)

  • Hitchcock se ve filmu objeví jako muž s cigaretou na vlakovém nástupišti. (Němi)
  • Michael Redgrave v hlavnej mužskej úlohe bol vychádzajúcou hviezdou divadla, ale v kine ho vôbec nepoznali. Najprv sa zdráhal prijať svoju úlohu Gilberta, ale presvedčil ho kamarát a kolega John Gielgud. Redgraveova prvá hlavná úloha z neho nakoniec urobila medzinárodnú hviezdu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama