Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, u kterých ještě pět minut před koncem nemáte šajn jak to skončí. V roce 1944 to muselo určitě silně zapůsobit. Líbí se mi, jak je děj paradoxní - skupina Američanů se ocitne na záchraném člunu, protože jim loď zničili Němci. Na konci se kruh uzavře když na člun nastoupí Němec, kterému zničili loď Američani, tedy "ti naši". Válka je zkrátka příšerně nelogická. Výborné je i psychologické prokreslení postav. "Vnímáte válku jako hru na Broadwayi. Když všichni nakonec umřou, jste ochotná dát čtyři hvězdičky." Jsem ochotný dát čtyři hvězdičky, i když nakonec všichni neumřou. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Holywood 40. a 50.let se od toho dnešního liší hlavně skvěle napsanými dialogy. Tam, kde to dnes zachraňuje obraz, dřív stačila jedna obratně konstruovaná věta. A když k tomu přidáte Hitchcockovsky promyšlený vizuál, který stísněné prostředí člunu skvěle podtrhuje, máte o příjemné pokoukání postaráno. Lifeboat však není pohým "thrillerem", dle Hitcockových slov se jedná o jakousi alegorii na 2.světovou válku. Cílevědomý nacista reprezentuje rozpínající se hitlerovskou říši jdoucí si bezohledně za svým cílem, a nesourodá skupinka lidí demokratické státy, které se nedokáží jasně dohodnout na vlastních zájmech. Než si hrdinové uvědomí, která bije, už je skoro pozdě. Ve své době -1944! - film nesklidil úspěch (lidem prý vadilo, že byl nacista zobrazen jako ten, co svým rozumem vodí tak dlouho ostatní pasažery za nos). Z dnešního hlediska se na to dá dívat jako na skvěle natočený klasický film, ale i do jisté míry výpověď o těžké době a jejích morálních diolematech. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Další mistrovská lekce v minimalismu - natočit film na člunu, aby ani za hodinu a půl nezačal nudit, tomu se říká opravdu umění. Celkové poselství, týkající se nutnosti spojit se proti velmi schopnému a rafinovanému nepříteli, se mi moc líbilo. Další z Hitchových filmů, který neztratil své kouzlo a kvality ani po více než půl století. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Dalsi slaby prumer od Hitche, kterych ma, jak me stale presvedcuje, mnohem vic, nez tech vylozene povedenych. Pojedeme minimalisticky a natocime si film, ktery se cely odehrava na jedne male lodicce, ok, ja to beru, to by se ale musel skutecne odehravat na mori a ne pred Hitchovsky nechvalne oblibenym back screenem s natocenym morem a vodou umele cakajici ve studiu. Pokud tenhle sileny prvek Hitch pravidelne pridava do svych filmu jako vsuvky, alespon to na me pusobi dokonale usmevne, jenomze pokud tak vypada 100% cely film nastane problem. Myslenka dobra, ale dalo se z toho vyzdimat podstatne vic, nez jen 90 minut resit jestli ten nemec je hodny, nebo zly, protoze o nic jineho tam vicemene fakt nejde. 4/10 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mr.Hitchcock je univerzálny rejža s množstvom činorodých filmových počinov,ktoré sú dôležitým faktom v kinematografii.Snímok pôsobí reálne najmä preto,že sa odohráva počas 2.svetovej vojny,ktorá práve prebiehala,a táto posádka preživších sa na člne konfrontuje so situáciou nielen na mori,ale taktiež svetový problém,ktorého efekt sa ich dotýka.Klaustrofobická réžia,kde majster využíva na dianie minimum priestoru,vďaka hercom z rôznych spoločenských pomerov pôsobia vierohodne a Tallulah(Connie) je ťahúnom snímku o situácii pár ľudí uväznených na šírom mokrom veľkom mori,kde bojujú o holé životy,ale stav núdze morálku nepozná.Vťahujúce kvalitné dielo. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Když se Mary Andersonová během prvních natáčecích dní zeptala Hitchcocka, co považuje za její největší přednost, režisér suše odvětil "Sedíte na ni, má drahá." (Matty)
  • Příběh filmu napsal na Hitchcockovu žádost John Steinbeck. (Matty)
  • Hitchcocka můžete ve filmu vidět coby "oběť" hubnoucího přípravku v novinách, které si jedna z postav čte. (Matty)

Reklama

Reklama