Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Silnější tři hvězdičky zejména za opravdu velmi líbivou vizuální stránku, kterou čas vůbec nedokázal poškodit. Ani se mi nechce věřit, že tento film vznikl roku 1944. Po dějové stránce též není téměř co vytknout a Hitchcock drží film nad vodou celou topáž, ale abych se přiznal, tohle minimalistické drama mě vůbec nechytlo. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Z prvního pohledu by se mohlo zdát, že Záchranný člun je dramatem o přežití, kterým jistě do velké míry je. Na ten druhý ale vyčuhuje na diváka cílená agitka proti Němcům, respektive fašistům, kteří v té době již chvatně ustupovali z bojišť, ale konec války byl ještě docela daleko. Místy to snad může dokonce vypadat, jako výletní plavba po Baltu s přáteli, opalujícími se na člunu, jímž něžně pohupují vlnky. Pár detailů mi tam velice vadilo, zejména více syrovosti a pocitu beznaděje, ale jinak to bylo příjemné komorní drama s dialogovými přestřelkami a psychologickou pitvou každé z postav. Starý poctivý kousek filmařiny, který stojí za to vidět. Alespoň pro to připomenutí si, o čem někdy může být válka a jak se může všelijak zachovat člověk. 75% ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Hitchcock+Steinbeck je silné kombo a na výsledku je to věru znát. Film už sice trochu zestárl (bodejť by ne, když vznikl před více než sedmdesáti lety), ale koncepce několika dramat odehrávajících se na stísněném prostoru jednoho člunu funguje perfektně a předznamenává všechny ty pozdější minimalistické thrillery typu Duel nebo Telefonní budka. Moc (ne)příjemné! ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Naivní a ukecaná taškařice, která jde kompletně proti proudu tohoto tématu. Všichni zúčastnění berou ztroskotání na moři jako romantickou výletní plavbu a na místo toho, aby intenzivně řešili jak přežít, tak si vyprávějí historky a nějaké životně důležité faktory, jako voda či jídlo je moc nezajímají. Jedinou pointu jsem nalezl pouze v záchraně Němce, jinak ve všech ostatních aspektech u mě Lifeboat selhal a může se pod něj podepsat třeba 10 Hitchcocků. 5% ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Naprosto výtečný film, ale popravdě řečeno, kdybych nevěděl, že je od Hitchcocka, nejspíš bych si to (min. první polovinu) nemyslel a hádal bych třeba Cukora. Protože na rozdíl od Hitchovy obvyklé koncentrace na technický aspekt filmu táhnou tento film v prvé řadě herci. A v čele obsazení je herečka s velkým H, Tallulah "Dahling" Bankheadová. Toto je jediný u nás známý film, ve kterém se tato broadwayská legenda objevila, a právě ona je hlavním důvodem, proč byste si měli tento film sehnat. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Hitchcocka můžete ve filmu vidět coby "oběť" hubnoucího přípravku v novinách, které si jedna z postav čte. (Matty)
  • Když se Mary Andersonová během prvních natáčecích dní zeptala Hitchcocka, co považuje za její největší přednost, režisér suše odvětil "Sedíte na ni, má drahá." (Matty)
  • Tallulah Bankhead dostal během filmování zápal plic. Alfred Hitchcock jí za výdrž poté dal štěně, které ona pojmenovala Hitchcock. (Kulmon)

Reklama

Reklama