Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (111)

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Most to nejspíš nepřekonává, ale oba scénáristé se opět vyznamenali a jejich rukopis je poznat. Příběh je odlišný, ale vystavěný podobným způsobem, jako Bron/Broen, jen ta Saga Norén chybí. Zato je tu poměrně sympatická Kahina (prý Francouzka) a trochu nerozhodný Anders, jež tvoří ústřední dvojici seriálu. Všech osm dílů jsem zhltnul s napětím a zaujetím. Vřele doporučuji! ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Ani nevím jak jsem na tenhle seriál narazil, ale ještě že jsem na to narazil!! Opět perfektní švédský temný krimi-thriller, kde se několik dílů vůbec nechytáš, jen koukáš na ty brutální vraždy, snažíš se zapamatovat střípky, jako dvojce vyšetřovatelů, aby to na konci do sebe vše pěkně zapadlo a ty zjistil, co tomu všemu předcházelo... Někdo vraždí občany jednoho městečka, ví se že jich bude 22, dvojka vyšetřovatelů se do toho pouští i se svou minulostí a zjišťují, že to nebude žádná prča.. Nádherné záběry severské přírody, pěkně vše zamotáno, za mě spokojenost, jen bohužel moc okatých berliček, kdy si tvůrci chtěli co nejjednodušeji helfnout a jak ti to dojde, víš co přijde.. i tak neva, tady se dá přimhouřit očko :) A několik linek příběhu zůstalo otevřených, takže snad bude další série. 8/10 ()

Reklama

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem se hlavně kvůli prostředí ... Laponsko mě láká, a ač jsem tam zatím nebyl, určitě to v následujících letech napravím. Případ slušně zamotaný, navíc spojený se sámskou mytologií, takže i poučný ... Co mě ale od začátku štvalo, bylo zmatení jazyků. Všichni mluvili česky (v originále zřejmě anglicky), ale občas do toho vletěly titulky, když se přešlo na sámštinu. A když mluvila francouzská vyšetřovatelka se svým francouzským šéfem, opět se konverzace odbývala v češtině - což mi přijde hodně na hlavu. Tohle fakt nemám rád a seriál to shodilo o třídu dolů - například v nedávno uvedené podobné sérii V pasti vše bylo v pořádku - islanďané mezi sebou mluvili česky (islandsky) a pokud se objevil nějaký jiný jazyk byl s titulky. Na druhou stranu výborné bylo vyvrcholení beze slov, pouze s hudbou - trochu inspirace Requiem za sen, ale i tak super ... ()

FeroFabus 

všechny recenze uživatele

Mám velice rád severské kriminálky, ale tohle mi připadalo hodně překombinované. Napětí a spád to mělo, ale bylo tam i několik zbytečností až nelogičností. Proč hlavní vyšetřovatel i když má dceru musel být gay a jeho milenec se vyspí se ženou. proč ta francouzká policistka musela být původem z Libanonu a jaký smysl měla postava jejího syna, kterého od narození neviděla a teď za ní přijede do Švédska. Jaký smysl měla postava té staré Thajky, kterou zabije ten Francouz mi také uniklo. A Sámové už dávno nejsou pronásledovanou menšinou. Zkrátka ne všechny severské kriminálky dosahují Kvalit MOstu, Zločinu či Milénia. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak to ti Seveřané dělají, ale oni ty detektivky prostě umí... Severský noir ještě asi pár let vydrží v trendu, budou-li se točit věci tak vytříbené jako Midnattssol...Kombinace cestopisu z exotické země (Severní Švédsko/Laponsko), psychologické drobnokresby hrdinů a psychických zátěží a kostlivců z minulosti, insomnie způsobené jak polární září, tak stresem a syndromy vyhoření, mystický podtext, magie a šamanismus (laponští noidové), sociálního rozměru a originálních sériových vražd...plus bravurní filmařina par excellence s výrazným uměleckým přesahem (nádherná kamera, nádherná hudba, či třeba animované intro na začátku 3. dílu atd.) To vše navíc od scénáristů kultovního dánského seriálu Most/Bron/Broen - takže tu máme opět variaci na velmi nesourodou dvojici detektivního páru - muž a žena, kteří jsou svými praktickými opaky a přesto, anebo právě proto, vytvářejí dokonalý vyšetřovací pár... ()

Galerie (141)

Reklama

Reklama