Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Těžko tenhle film posuzovat současnými měřítky a nároky na řádský horror, ale fakt musím uznat, že Hitchcockovi se podařilo bez dnešních velkých trikových výdobytků a možností zachovat něco, co je podle mě "trik-netrik" pro to správné napětí nezbytné a to je atmosféra. Když například Grant čeká na té opuštěné silnici mezi poli, nikde nic a nikdo - to je právě to ONO. Na druhé straně jeho zběsilá jízda v opilosti s očima navrch hlavy - to vypadalo jako parodie a dost komická. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to taková konspirační bondovka se sympatickými herci a scénářem. Některé scény jsou geniální např. ta s letadlem. Příběh je dobrý a ze začátku velmi poutavý a zajímavý, ale ke konci to začne naivnět a prostě mám pocit že se z toho dalo vyždímat víc. Ale to nic nemění na tom, že Hitchcock je skvělý režisér a jeho filmy buď nestárnou vůbec anebo jen trochu. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Opilý Cary Grant má své kouzlo, ne že ne, a celkově ta noční jízda autem byla velmi estetická, skoro jako z mých snů, stejně jako Martin Landau, ale to už je jiná pohádka. Člověk 21. století také musí mít na mysli Kusturicu a Vincenta Gallo. A potom je nechá spolu hovořit, ale divák tomu nerozumí, protože tam rámusí motor letadla. Hitch je drahoušek. A na konci vlak vjede do tunelu, sprosťák. Když se tak nad tím zamyslím, tak je těžké uvěřit, že je to skoro šedesát let starý film. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Dalsia lahodka od Pana rezisera Hitchcocka, ktorej nechyba paradna atmosfera, napatie, romantika, vtip (Cary mal naozaj bravurne hlasky), nadhlad a hlavne dvaja krasni ludia, medzi ktorymi to iskri jedna radost. Mnozstvo filmov sucastnosti sa nepochybne urcite inspirovalo tymto dielom, ale padli na rypak s obrovskou intenzitou :) Aj napriek relativne umornej dlzke som sa nenudila, ale k dokonalosti mi k tomu nieco chybalo. Mozno neskor pridem na to, ze co to bolo... (Videne 26.9.2009) ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Kluk dívající se na zázrak. Teda spíš, čekající na zázrak. Nad hlavou mu lítá otazník, hoří jako pochodeň- nedočkavostí. Jeho úsměv balancuje někde mezi křečovitostí a tajemnem. Myšlenka "Je to divnej Hitchcock" odlítá jako motýl do prostoru. Nemává, mrcha. Přilétá letadlo, práškuje. Super! Cary Grant běží jako o závod a kamera taky. Kluk má po dlouhé době nefalšovaně otevřenou pusu, nikoliv od zívání, ale od údivu. Tak to má být. Alfred posledním klíčem otevírá dvěře do kina se jménem Bizar. Tam to dokončí. Kluka nudou zastřelí. Ten jen dí: "Už nikdy víc!" ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • Alfred Hitchcock v žertu tvrdil, že vzhledem k závěru film pojmenuje "Muž v Lincolnově nose". (Kulmon)
  • Píseň, kterou můžeme slyšet v hale hotelu předtím, než Roger Thornhill (Cary Grant) vstoupí do Oak baru, je "It's a Most Unusual Day". Tuto píseň zpívá Jane Powell v muzikálu A Date with Judy (1948). (džanik)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama