Reklama

Reklama

Mladá žena se vášnivě zamiluje do bohatého, nedávno ovdovělého šlechtice Maxima de Wintera. Po brzké svatbě odjíždí na jeho panství, kde společně žijí na zámku Manderley. Na láskyplný vztah novomanželů však padá všudypřítomný stín první de Winterovy manželky Rebeky, která zahynula za zvláštních okolností. Dům je naplněn jakýmsi nevyslovitelným napětím a stísňující atmosférou, která na novomanželku padá doslova na každém kroku. Ta je také přesvědčena, že manžel na krásnou Rebeku neustále vzpomíná, a proto jí není schopen věnovat potřebnou pozornost a cit... Příběh napsala spisovatelka Daphne du Maurierová a do filmové podoby převedl slavný režisér Alfred Hitchcock (jenž stejně úspěšně natočil i její romány Hospoda Jamaika, Ptáci). Děj je soustředěn na starém šlechtickém sídle, kde výprava, nasvícení interiéru a důmyslná kamera (zachycující například v jediném záběru hlavní hrdinku a nehybný obličej postavy, která jí nahání strach) přispívají k stupňování napětí. Roli Maxima de Wintera ztvárnil Laurence Olivier, jeho novomanželku představuje Joan Fontaineová, hospodyni Danversovou hraje Judith Andersonová. Film v roce 1941 získal dva Oscary: za nejlepší černobílou kameru (George Barnes) a jako nejlepší film (producent David O. Selznick). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (223)

swamp 

všechny recenze uživatele

Naivní holčička potká šlechtice, který ji využije jako náplast po své zesnulé - dle všeho dokonalé - ženušce.. anebo to tak není? :P Začátek je takový nemastný, ale jakmile se postava, kterou ztvárnila Joan Fontaine, dostane s panem de Winterem (už jako paní de Winterová) na zámek v Manderley, začíná se kolem motat podivné napětí, které docela funguje. Hlavně pak postava hospodyně Danversové (Judith Anderson) dodává nepříjemným pocitům vyniknout. Nejedná se o mistrovu absolutní špičku, ale s atmosférou si hraje tak lehce, že se to prostě nemůže nelíbit. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Režisérov americký debut dopadol prekvapivo na výbornú. Môže zato asi spojenie so svojim životným súputníkom, producentom Davidom O.Selznikom. Naproti svojim britským mestským kriminálkam si vybral román Daphne du Maurier a zrejme sa pevne držal jeho deja, minimálne gotická atmosféra je veľkým prekvapením v porovnaní s predchádzajúcou tvorbou a necháva nás v očakávaní niečoho nadprirodzeného. Škoda, že niekedy Hitch neokúsil aj historický alebo kostýmny film. VIDENÉ ZNOVA 7/20: Tak som si pozrel Rebeccu cca rok po prečítaní predlohy a ide pre mňa o dôkaz toho, že aj takmer doslova adaptovaný scenár sa dá pretaviť do výživného filmu bez toho, aby výsledok nepôsobil literárne a umelo. ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

I když je Hitch označován za mistra hororů, tak to byl ve skrytu duše neuvěřitelný romantik. Co film, to velká milostná zápletka a vykreslení vztahů na jedničku. U Rebeccy je to stejné, první "romantická" hodinka luxusní, seznámení a vzájemné prohloubení citů výborný, skvěle zrežírováno. Druhá hodinka neskřípe, to bych kecal, ale upouští od poutavosti a snaží se všechno kompenzovat mysteriozní atmosférou, která v tomhle případě moc nevychází, paní Danversová sice nahání hrůzu, ale přízrak první paní De Winterové vůbec a nazvat to duchařinou je dost divný, kolega betelgeuse asi nikdy nic podobnýho neviděl, když to pojmenovává "správnou duchařinou". Dramatický závěr, laděný do svižné krimi byl dobrý. Celkově romantický thriller, který dokáže takhle vykonstruovat jedině jeden muž. Hitch! Laurence Olivier je pán herec a už ve Slídilovi jsem si ho oblíbil, jeho jedinečný styl hraní je nezapomenutelný. Joan Fontaine v roli ostýchavé a nezkušené druhé paní de Winterové taky předváděla dobrý výkon, jsem ji tu nevinnosti i věřil :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V Hitchově Rebecce vynikne zejména podobnost románu Du Maurier se stěžejním dílem Brontë Jane Eyre. Nikoli náhodou hraje Joan Fontaine hlavní role v obou těchto hollywoodských gotických románech krátce po sobě. Bohužel ale ani ona, ani Olivier v Rebecce nijak nepřekročili dobovou manýru. Seriál z 90. let byl sice také slabý, ale v některých aspektech byla jeho dramatizace mnohem zajímavější, než scénář hollywoodského týmu hvězd. Nicméně látce zkusím dát šanci ještě jednou, pro změnu na Netflixu. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Prvý VEĽKÝ Hitchov film, pri pozeraní ktorého by aj jeho odporcom malo dojsť, že ten chlap mal neskutočný talent..Samozrejme, ako režisér "dozrel" v polovici 50 rokov odkedy natočil svoje najväčši pecky, každopádne Rebecca sa v ich spoločnosti nemusí hanbiť. Spočiatku nastolená romantická línia sa pozvoľna prehupne do tiesnivej a dusnej atmosféry, aby sa to celé po zlomovom bode (nechcem spoilerovať) zmenilo na plnohodnotné krimi s obligátnym štýlovým Hitchovským záverom. Fantastické nasvietenie, ktoré nádherne vynikne v rámci čiernobielej kompozície, vynikajúce herecké výkony. No a taký nepríjemný zjav ako bola Judith Anderson som už fakt dlho nevidel, bŕŕŕŕ:) Celkovo vynikajúce!!! ()

Galerie (116)

Zajímavosti (31)

  • Hitchcock chtěl tento film natočit již dříve, ale nepodařilo se mu získat na film práva. (Kulmon)
  • Jako v původním románu nemá paní de Winter křestní jméno. (Kulmon)
  • Režisér Hitchcock se objeví poblíž telefonní budky poté, co Jack Favell telefonuje v závěru filmu. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Hitchcockovská klasika se dočká remaku

Hitchcockovská klasika se dočká remaku

15.11.2018

Britský filmař Ben Wheatley (High Rise, Křížová palba) natočí remake klasického hitchcockovského thrilleru Mrtvá a živá. Hlavní role si v gotické romanci zahrají Armie Hammer (Dej mi své jméno) a… (více)

Reklama

Reklama