Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (30)

  • Na tento film bylo zapotřebí více než 1000 scén a 4500 kamerových stanovišť. V některých scénách byli dokonce herci zabíráni z dálky až 1,5 míle (asi 2,5 kilometru) . ,,Jen to, co diváky udeří do oka hned, na nich zanechá největší dojem,'' vyjádřil se Hitchcock o namáhavém natáčení Sabotéra. (Zdroj: Kolekce Alfreda Hitchcocka). (Rocky62)
  • Hitchcock měl fóbii z výšek, už jen při pohledu na člověka na lešení dostával závratě. (Epistemolog)
  • Hitchcockovi se z počátku  nedařilo film realizovat, obcházel studia a nakonec prodal námět i služby za 20 000 dolarů Universalu. (Epistemolog)
  • Film byl natočen během patnácti týdnů. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Během natáčení exteriérů se tzv. turistka z Virginie připletla mezi kompars. Vůbec ji netrápilo, že předtím, než jí dovoliili vstupovat nahoru na sochu Svobody, musela pořád nastupovat a vystupovat z člunu. Myslela si, že kafe, koblihy a obědy v balíčku, které dostávali členové komparsu, náležely každému návštěvníku New Yorku. To, že mezi kompars nepatří, zjistili až příliš pozdě a nemohli ji najít, aby podepala smlouvu. Žádný ze záběrů, ve kterém se objevila, nemohl být tedy použit. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Dlouho se nemohlo přijít na to, kdo ve filmu hraje Kena Masona, přítele Barryho Kanea (Robert Cummings). V titulcích není uveden. Herec byl velmi obtížně rozpoznatelný. Hitchcock hledal někoho, kdo by mohl hrát roli Kena, což byla sice malá, ale velmi důležitá postava. Pak ho jednoho dne objevil na place: "To je ten pravý, dostatečně vysoký, dobře stavěný mladý muž, dobře vypadající a sympatický.“ Nebyl to vůbec žádný herec, ale velmi se do té role hodil. Nakonec se stal hlavním kulisákem v Universalu. Jmenoval se Virgil Summers a toto bylo poprvé a zároveň i naposledy, co se objevil na filmovém plátně. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Jednou z nejznámějších scén ze všech Hitchcockových filmů je záběr na Frye (Norman Lloyd) visícího ze sochy Svobody. Lloyd to popisoval: "Hitch nechal v Universalu postavit ruku, pochodeň a balkón v životní velikosti. Vnitřek koruny rovněž velikostně odpovídal. Když jsem přepadl v panice přes zábradlí, byla tam matrace, která mě zachytila. Při natáčení celku mě a Boba zastoupili kaskadéři. Na další záběry, které byly natáčené v detailu, Hitch pochodeň rozebral. Palec a ukazováček na pochodni a místo mezi palcem a ukazováčkem byly aranžovány na podlaze. Kamera mě zabírala, jak ležím na břiše na podlaze a všechny detailní záběry jsem natočil v této poloze.“ [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Jedná se o Hitchcockův první film s ryze americkým obsazením. (Shaqualyck)
  • Hitchcock chtěl nejprve, aby hlavního hrdinu hrál Cary Grant a darebáka Harry Carey. (Kulmon)
  • Původní Hitchcockovo cameo v tomto filmu bylo vystřihnuto. On a jeho sekretářka hráli hluchoněmé chodce. Hitchcockova postava udělala posunkem neslušný návrh, načež mu ona dala facku. (Kulmon)
  • Alfred Hitchcock použil evropské "Finis" namísto tradičního "The End". (Kulmon)
  • Debut Normana Lloyda. (Kulmon)
  • Producent David O. Selznick původně chtěl natočit film sám v hlavní roli s Genem Kelly. (Kulmon)
  • Robert Mitchum se poprvé objevil před filmovou kamerou, byť jen na moment. (Kulmon)
  • Bare Kane se měl jmenovat původně Barry Ford, Patricia Martin byla Teddie Miller a Philip Martin byl Edward Miller. (Kulmon)
  • Hitchcock původně chtěl, aby hlavní ženskou roli hrála Margaret Sullavan nebo Barbara Stanwyck. (Kulmon)
  • Alfred Hitchcock se ve filmu mihne před novinovým stánkem. (Kulmon)
  • V jedné scéně Hitchcock použil fotku S.S. Normandie převrácené na bok. Šlo o válečnou loď, která tehdy za podivných a blíže nevyjasněných okolností shořela. Do záběru je vložen Lloyd jak se nad touto fotkou potutelně usmívá. Námořnictvo zato osočilo studio Universal, jelikož dle nich tyto záběry jasně poukazovaly na to, že Normandie byla sabotována. Dle Hitchcocka byl pravý důvod nevole námořnictva v tom, že záběry až příliš odrážely laxnost při hlídání lodi. (DaViD´82)
  • Kritik Rob Nixon pre Turner Classic Movies poukázal na to, že snímka zdieľa niekoľko podstatných prvkov s Hitchcockovým neskorším filmom Na sever severozápadnou (1959). V oboch filmoch je protagonistom obyčajný človek, ktorý je obvinený zo zločinu a musí sa vyhýbať polícii. Vlastným umom sa snaží vyriešiť záhadu a očistiť svoje meno a vo vrcholnej scéne zachraňuje inú postavu pred pádom z obrovskej národnej pamiatky. (Biopler)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama