Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock nebol spokojný s obsadením v tomto filme, herec Robert Cummings sa podľa neho pre hlavnú úlohu absolútne nehodil, žiaľ presadila si ho do filmu produkčná firmy Universal Pictures a tak o 17 rokov neskôr sa znova vrátil k tejto téme a vytvoril remake s názvom North by Northwest , 1959 (Na sever severozápadnou linkou), ktorý sa formálne aj dramaturgicky priblížil Sabotérovi. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Miestami trošku debilné, splašené a patriotistické.Ale aj s chuťou natočné, svižné, nenudiace, vtipné, s efektnými akčnými scénami a s veľkým výbuchom Až mám podozrenie, že sa nejakým divným časovým paradoxom dostal Michael Bay do Hitchovej hlavy a natočil to on bez prístupu k svojim technickým hračkám 7/10. Celkovo zábavný špionážny thriller ale na Hitchcocka dosť slabota ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Geniálně jednoduchá zápletka se postupem času rozšiřuje o další, složitější podtexty a v Hitchově režii sálá napětí z každého filmového políčka. Kvituji i obsazení hlavní mužské role Robertem Cummingsem, který je svou nevýrazností, možná až průměrností, přesným příkladem člověka z lidu, kterého na plátně představuje. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Má tendence zamilovat se do téměř každé femme fatale 30. a 40. let Hollywoodu mi opět podrazila nohy a já si v podstatě celých 109 min představoval svůj dokonalý život po boku Priscilly Lane. Jenže k tomuhle ledabylému snění mi pomohla i nuda, která mě tak trochu u Sabotéra přepadávala. Očekával jsem vlastně takovou přípravu na Na sever severozápadní linkou. Ta charakteristika v podstatě sedí, jenže na rozdíl od slavného Hitchova díla je Sabotér poměrně unylým, málo dynamickým sledem scének, které ani samy o sobě nedosahují kvalit zmiňovaného velikána. Těch docela dlouhých 109 minut tak táhne především rozkošná Priscilla Lane a docela sympatický Robert Cummings, takže jsem alespoň zcela neztratil zájem o osud jejich postav. Výsledný zážitek je ale průměrný a v porovnání s Hitchovými filmy je Sabotér rozhodně někde ve spodní části pomyslného žebříčku. 6/10 ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

No nečekal jsem že dostanu ještě nějaký dobrý film od Hitche a ejhle. Tohle je pravděpodobně můj třetí nejoblíbenější jeho film. Parádní noirová atmosféra dokonalá hudba a film neustále jde kupředu takže se člověk nenudí. Je pravda že tu je pár hluchých míst ale opravdu jen málo. Líbilo se mi jak film neustále střídá prostředí a u finále jsem ani nedýchal. Doporučuji dokument s Cummingsem který řekne prakticky vše a když vyprávěl o kaskadérovy kterýho hrál na konci tak jsem pomalu nemohl uvěřit. Paráda. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Socha slobody bola ako lokácia v snímke vybratá aj kvôli historickým súvislostiam ohľadom nemeckej sabotáže v roku 1916 pred vstupom USA do 1. svetovej vojny. Pri operácii zvanej Black Tom bola poškodená aj Socha slobody a na dlhú dobu od spomínanej udalosti bola uzavretá pre verejnosť. (Biopler)
  • Hitchcock měl fóbii z výšek, už jen při pohledu na člověka na lešení dostával závratě. (Epistemolog)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama