Reklama

Reklama

Epizody(8)

Osmidílná druhá řada italsko-britského historického seriálu o slavné florentské bankéřské rodině, se nyní věnuje mládí Lorenza de’ Medici (1449–1492) – mimo jiné proslulého mecenáše renesančních umělců, básníka a politika. Po odstavení svého slabého a nemocného otce od moci se stal hlavou medicejské banky a musel čelit nástrahám rodu Pazziů, kteří chtěli své úhlavní nepřátele jednou provždy vyhladit. V roli Lorenza se představí Daniel Sharman známý ze seriálu The Originals nebo Živí mrtví: Počátek konce, a v roli jeho protivníka Jacopa Pazziho poté Sean Bean, který ztvárnil např. postavu Boromira v trilogii Pán prstenů nebo Neda Starka v seriálu Hra o trůny. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Anaytik 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu oceňuji krásné záběry historické Florencie a nádherného Toskánska. Na druhou stranu se mně ale nelíbí černobílé pojetí postav. Lorenzo Medicejský je zobrazen jako úplný anděl, ta role hraničí téměř až s kýčem. A nepřátelští Pazziové jsou černí ďáblové v lidské podobě. Skvělý herec Sean Bean, jakožto ten největší záporák, má jen pár minut na to, aby ukázal svou aspoň trochu lidskou stránku, když pláče nad medailonkem své ženy a vzpomíná na předčasně zemřelé děti. Ano, nelze odpustit Pazziům snahu zákeřně vyvraždit celý konkurenční rod, nutno ale zdůraznit, že středověk byl nesmírně krutý a dosti často se jednalo o to, kdo zavraždí dříve. ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Pokud budeme hodnotit historickou přesnost, dosahuje asi hodnot minisérie Marie Terezie.Ale víc snad ani nikdo neočekává - není to dokument, a ani se na něj nehraje. Je to seriál který našel inspiraci ve skutečných událostech. Snad jen dávka sentimentu a romantiky byla v některých momentech příliš velká, jako by se děj inspiroval v dílech Rosamunde Pilcher. Ještě větším zklamáním pro mne byl závěr druhé série, který působil tak, že našel svůj předobraz v husitských bouřích. Lorenco v posledním díle druhé série působí dojmem komunistického revolucionáře a táborového řečníka, milovaného vůdce lidu. Bohužel ani ve své roli "zlého" nepůsobí příliš přesvědčivě, je až příliš zřejmé že hraje.Za mne nejpřesvědčivěji působil Sean Bean v roli Jacopa Pazziho. Za vůbec největší přínos pak považují inspiraci k tomu, něco zajímavého o rodině Medici si přečíst z literatury faktu. Nepochybně zajímavá rodina. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Historicky výrazně mimo, ale pal to čert. Mě osobně potěšil prostor, který dostal Sandro Botticelli, včetně s jarním závěrem. Jinak mohlo to být kratší, místy rychlejší a méně limonády. Medicejská látka by jistě vystačila na syrovější pojetí, ale budiž. Celkově se mi to líbilo více než první várka, na páteční večer v pohodě. ()

Mirischka 

všechny recenze uživatele

Po třech dílech zatím baví víc než 1. série. Richard Madden samozřejmě chybí, ale Daniel Sharman a Bradley James jsou víc než uspokojivá náhrada...jak pro oči, tak i po herecké stránce. Od Teen wolfa/Originals a Merlina ušli dlouhou cestu a já jim věřím každou větu. A Sean Bean je úžasný záporák. Navíc seriál hodně šikovně využívá krás Itálie a příběh je napínavý a má spád. Tleskám. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Tak takhle si představuji kvalitní a atraktivní historický seriál ze zajímavé doby a prostředí. Ti, kteří se rozhořčují, že je Lorenzo Nádherný až příliš kladná postava by neměli být líní a měli by si zjistit, co udělal a co po něm zůstalo. Leonardo, Michelangelo, Botticelli. A taky Machiavelli. Těm všem a mnoha dalším vytvořil tento muž background, aby navěky (alespoň co bude tahle civilizace jakž takž existovat) patřili k tomu nejlepšímu, co z lidstva vypadlo. Jistě, Lorenzo sice žádný beránek nebyl, ale poslední díl ukáže, kam až jsou schopni zajít lidé, kteří se nezřídka kdy dokážou ohánět veřejným zájmem, republikou, morálkou, vírou a poukazovat na tyranii druhých, ale ve skutečnosti jim jde jen o jejich sobecké zájmy a jsou schopni z touhy po vyhlazení nenáviděných Medicejských klidně Florencii potopit do papežského područí, jenom aby vládli...co mi to jenom připomíná. Je asi dobře, že scénář nepsali Italové a že na perfektním technickém pozadí se neodehrávají žádné sentimentálně teatrální scény, ale probíhá zde drama, takové, které nejrůznější fantasy typu hra o trůny nemůže nikdy překonat. Tohle se, jakkoliv to může někomu připadat neuvěřitelné takhle stalo. A na druhou stranu, to, co přišlo po osmém díle si snad taky zaslouží svůj díl série. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (21)

  • Herec Bradley James (Giuliano de' Medici) se po velmi krátké několikatýdenní známosti na natáčení v italském Římě v říjnu 2017 zasnoubil s o sedm let mladší bývalou profesionální roztleskávačkou londýnského fotbalového klubu Crystal Palace FC Jane Ellen Slaughter, přezdívanou Jay. Jeho snoubenka byla často přítomna natáčení scén v Itálii, například důležitých klíčových turnajových scén rodu Medicejů a Pazziů (natáčely se v listopadu 2017), které byly k vidění v epizodě Hlava rodiny (2018). V srpnu 2018 oslavili společně opět v Itálii na místě natáčení první výročí vztahu, nicméně krátce po premiérovém uvedení druhé série v Itálii v říjnu 2018 se tento pár rozešel údajně kvůli opakovanému podvádění ze strany jeho snoubenky. (Lynette)
  • Herci Daniel Sharman (Lorenzo de' Medici) a Bradley James (Giuliano de' Medici) museli absolvovat lekce jízdy na koni v jezdecké stáji poblíž města Florencie v Itálii v září roku 2017. Další jezdecký výcvik museli podstoupit společně v listopadu 2017 v italském městě Volterra. (Lynette)
  • Herci Daniel Sharman (Lorenzo de' Medici) a Bradley James (Giuliano de' Medici) se svými dubléry natáčeli v roce 2017 některé nebezpečné scény v ulicích malého města Sabbioneta poblíž italského historického města Mantova v Lombardii. (Lynette)

Reklama

Reklama