Reklama

Reklama

Na téhle cestě je něco podivného. Příliš mnoho věcí se tu vyskytuje ve dvojicích. Tenisová hvězda Guy (Farley Granger) nenávidí svou nevěrnou ženu. Tajemný Bruno (Robert Walker) nenávidí svého otce. Není to dokonalé východisko pro žertovný návrh: „Zabiji tu tvoji, když ty zabiješ toho mého?“. A teď se dívejte, jak Alfred Hitchcock posiluje dualitu lidské povahy. Čím déle se budete dívat, tím více uvidíte. „Není to fascinující?” ptával se často mistr napětí. Popravdě řečeno, je to dvojnásobně fascinující, protože Hitchcock natočil dvě verze Cizinců ve vlaku. Původní verze jje naprostá thrillerová klasika. Nedávno nalezená, delší pracovní britská kopie nabízí „překvapivé zdůraznění Brunovy okázalosti, způsobu, jakým je přitahován ke Guyovi i jeho psychotické osobnosti” (Bill Desowitz, Film Comment). Odhalování Brunovy skryté podstaty, skvělé scény (tenisový zápas, rozpadající se kolotoč) a napětí, které dokáže vytvořit jen Hitchcock, dělají z tohoto filmu prvotřídní jízdu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy Alfreda Hitchcocka. Cizince jsem ve vlaku jsem poměrně dlouho sháněl a když už je mám na krásném originálním dvd, hned jsem si tento thriller pustil. V podstatě už od samého začátku mi bylo jasné, že se mi bude film líbit. Jakmile došlo na vraždu v lunaparku, která byla ztvárněna s nepopsatelně dokonalou atmosférou, očekával jsem se zaujetím každou další minutu snímku! Výborní herci, hudba, kamera a stále hutná atmosféra a napětí bylo náplní prostřední části filmu, přičemž strhující konec neměl chybu! 5* ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Že je to pekne natočené, je u Alfreda samozrejmé. Režisér zručne buduje napätie v pár scenách (tenis, kolotoč), ale dosť veľa sa kecá. Veľmi zaujímavá práca je s vedľajšími postavami, ktoré sú vlastne pre príbeh nepodstatné, ale v tomto prevedení sú ženské postavy veľmi zaujímavé. Scenáristicky nejde o žiadny skvost (vedel by som si predstavit drsnejšie spracovanie námetu vydierania), film stojí na vygradovanom finále s umne natočenu záverečnoou akciu... NA SEVER SEVEROZÁPADNOU LINKOU bol veľkolepejší a modernejší triler, ale Cudzinci mi prišli vo svojej jednoduchosti poctivejší... ()

Reklama

strougy 

všechny recenze uživatele

I přes několik výtečných a napínavých scén jako například sledování oběti v zábavním parku či chvíle v ložnici Brunova otce představuje první hodina pouhou občas maličko rozvleklou přípravu na závěrečnou perfektně gradovanou koncovku s promyšleným střídáním záběrů činností Guye a Bruna a vrcholící podařeným zakončením na kolotoči. Po Psychu asi to nejlepší, co jsem od Hitchcocka zatím viděl. Silné 4*. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Muž, který věděl příliš mnoho jsem o panu Hitchcockovi trochu zapochyboval. Tento film mě však vyvedl z omylu. Cizinci ve vlaku jsou zářným prototypem typické Alfredovy režie. Napětí je tu dávkováno v nemilosrdných porcích a Robert Walker je vynikající. Možná je zde nepatrný náznak naivity a přetaženosti, ale vzhledem k velkým plusům filmu, to musím přehlédnout. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Ačkoli mě právě tento typ filmů od Alfreda baví ze všech nejvíce, tak mi tento Noir příliš nesedl. Celkový příběh na pozadí není špatný, co se nápadu týče, ale jeho vývoj mi přišel poněkud zívací. A když píšu "poněkud", tak to ze mě hovoří pouze uznání k Hitchcockovi. Kvalita a zajímavost po celou stopáž pořádně kolísala. Snad jen závěr byl tradičně kulervoucí a zapomínal jsem dýchat. Dost mě také nasral předvídatelný happyend. Naprosto průměrný snímeček. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (36)

  • Záběr, kdy se muž plazil pod kolotočem, nebyl udělán trikem fotografie. Hitchcock tvrdil, že to bylo nejnebezpečnější číslo, které kdy natočil a nikdy by to už nedovolil opakovat. (Kulmon)
  • V priebehu rozhovoru vo vlaku je Guyova tvár bez akéhokoľvek tieňa, zatiaľ čo Brunovu pretínajú jemné pruhy tieňa akoby symbolizujúce mreže. V prvej polovici snímky je Bruno prakticky stále vykresľovaný v spojitosti s tieňmi a následnou temnotou. Priebeh filmu je možné ilustrovať aj ako Brunovu snahu vybojovať si svoje miesto na výslní a získať uznanie. (Biopler)
  • Miriamin (Kasey Rogers) svet je symbolicky vykreslený skrz lunapark. Je to svet zmätku, lacnej zábavy i okúzlenia, ktoré sa stali zmyslom jej života. Bezvýchodnosť reprezentuje kruhový pohyb kolotoča či ruského kola, na ktorého vizuálnom účinku si dal Hitchcock náramne záležať. Režisér v postave Miriam zobrazuje sociálne prostredie a evokuje malomestský život v jeho úbohej a obmedzenej nenápadnosti. (Biopler)

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Reklama

Reklama