Reklama

Reklama

Závrať

  • Česko Vertigo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mistrovské dílo o posedlosti, jež vedla až za hrob. James Stewart a Kim Novaková v hlavních rolích klasického amerického filmu.  Padesátá léta představují v Hitchcockově tvorbě vrcholné období. Po první dekádě v Hollywoodu, kdy střídal kvalitní snímky s těmi méně povedenými a snažil se najít své místo v přísně organizovaném systému studiové výroby, byl už etablovaným a komerčně úspěšným tvůrcem, jehož filmy nesly osobitou pečeť svého režiséra a byly snadno rozeznatelné od produkce jeho kolegů a konkurentů. K nejvýše ceněným Hitchcockovým snímkům patří Vertigo (1958), psychologické drama bývalého policisty Fergusona, jenž se zamiluje do ženy, kterou má sledovat, a teprve postupně zjišťuje, že se stal obětí rafinované hry. Hitchcock vyšel z románu známé francouzské dvojice Pierre Boileau-Thomas Narcejac, nazvaného Mezi mrtvými (1954; česky nevyšel), ovšem přizpůsobil si ho, jak ostatně bylo jeho zvykem, svým vlastním potřebám. Děj zasadil do malebného prostředí San Francisca (román se odehrává v Paříži), jehož kopcovitý reliéf umocnil zásadní rys hrdinovy osobnosti, chorobný strach z výšek, a spletitý příběh vyšperkoval vlastními obsesemi (zejména meditací o přetvoření ženy v dokonalou ženu). Ideálního představitele Scottieho Fergusona nalezl v Jamesi Stewartovi, s nímž spolupracoval už předtím, především na Provazu (1948) a Oknu do dvora (1954), a do obtížné role tajemné Madeleine nakonec obsadil Kim Novakovou. Vertigo bylo v době svého prvního uvedení považováno v rámci Hitchcockova díla za zklamání (nominováno pouze na dva Oscary - výprava, zvuk), ovšem časem se díky své mnohovrstevnatosti stalo jedním z jeho jednoznačných triumfů. V pravidelné anketě britského měsíčníku Sight & Sound bylo v roce 2002 vyhlášeno druhým nejlepším filmem všech dob (po Občanu Kaneovi). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (668)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Napoprvé z toho vznikne v hlavě mírný chaos, nicméně kladné dojmy jej přebijí. Napodruhé už je to ale totální špička, prostě nejklasičtější Hitchcock v tom dobrém slova smyslu. Nezapomenutelní James Stewart a Kim Novaková svými výkony musí většinu diváků nadchnout, zvláště když jim geniálně propracovaný scénář umožňuje rozvinout jejich herectví do maxima. Ani jeden z nich sice není zrovna charakterní herec, ale oba to dokonale předstírají a divák jim to prostě uvěří, i když jejich role mezi charakterní zrovna nepatří. Zařadil bych tento film do "povinné četby", kdo to neviděl, netuší o čem to tady melu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hitchcock je pán filmu, ale tady se mu to podle mě moc nepovedlo. Zápletka by byla, ale je to moc dlouhé na to, aby mě to udrželo stále ve střehu, já jsem si nemohl pomoct, ale chvílemi jsem se u toho solidně nudil, a to pro film není dobré znamení. Já tedy neznám americký film starý jako tento, který by mě nenudil. Když už to není ta černobílá kamera, tak to musí být ty dlouho táhlé scény plné dialogů, které vypadají jako kdyby neměli nikdy skončit. Hrůza, děs a bída, ale nutno podotknout, že pan režisér uměl, a dokázal se s tím docela poprat, i když se dlouhých dialogů nezbavil. Ze začátku mě ten příběh zajímal, co se stane, a o co vůbec jde, ale časem jsem čekal jenom na tu chvíli, až bude konec, to se na tak velký film jako je Závrať nemůže stát přeci. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dvě provokativní psychoanalytické teze - "žena neexistuje" a "žena je jen symptom muže" - nacházejí ve Vertigu své závratně přesné a přitom jednoduché vyjádření. Hrdina posedlý fantaskní konstrukcí femme fatale (ženy, která je příliš křehká na to, aby skutečně existovala) prochází dvěma klíčovými fázemi - bouřlivou melodramatickou lovestory a deziluzivním psychologickým dramatem. V první části, poplatné konvencím, sledujeme archetypální příběh romantické lásky k ženě odsouzené zemřít, v té druhé rafinovanou analytickou studii mužské posedlosti fantazií, nemožností naplnit ji "skutečností", až sadistickou touhu přetvořit reálné ženské tělo v nereálný fantaskní tvar (rozkoš, naplnění). Závěr pak rafinovaně otevírá otázku, v čem spočívá skutečná hrdinova závrať- v prožitku "hloubky" reálného světa nebo v hrozivé hloubce ženského pohledu, který ukrývá bizarní a nepolapitelné tvary potenciálních myšlenek a konceptů? Zdánlivě prostý a v některých fázích snad až překombinovaný syžet je ve skutečnosti precizním rozborem vztahu muže a ženy, který takřka důsledná "desexualizace" zestárlého Jamese Stewarta činí ještě výmluvnějším. Fantastický film, nad nímž se může zatočit hlava, protože přesně pojmenovává děsivou prázdnotu touhy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO /// ,,VĚŘÍŠ, ŽE NĚKDO Z MINULA, NĚKDO MRTVÝ, SE MŮŽE ZMOCNIT ŽIVÉ BYTOSTI?“ … ,,NE.“ … ,,CO TY NA TO, KDYBYCH TI ŘEKL, ŽE SE TO STALO MÉ ŽENĚ? CHCI ABYS JI SLEDOVAL....“ /// Příběh ,,o loutce, svědkovi na míru a chytrý žačce“ sází na zajímavou atmosféru a překvapivá zjištění. Česky řečeno – příběh je tím, co baví. Scottieho pátrání je pomalý, herci se snažej bejt kurevsky tajemní a většinu času jim to i žeru. Na druhou stranu je to dost (a zbytečně) dlouhý a ne ze všeho se mi točila šiška. Pudu vejš a dám 4*, páč si dovolím tvrdit, že i díky novýmu remasteringu (ty vole, to je paráda!) bude zřejmě Vertigo vyvolávat radost i otázky (kurva, fakt je ten film tak dobrej, nebo tady všichni pózujou?) ještě u dalších generací. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Krimi román ,,D'entre les morts“ z roku 1954 od dua Boileau-Narcejac číst nebudu. 2.) Zato jsem někde četl, že Vertigo musí vidět každej (a co Občan Kane? Jo ten taky…). 3.) Chcu, aby všechny moje ženský vypadaly stejně a nevím, jestli to (náhodou) není kapku úchylný. 4.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zajímavá, mysteriózně laděná žánrová směs. Z Vertiga mám docela zamotanou hlavu. Ne že bych snad nechápal - film je natočen tak jemně a citlivě, že žádný prostor k bloudění nedává (dokonce nejspíš umožňuje výkladů několik). Prostě mě při sledování mátlo, jak se snímek stává co pět minut něčím jiným. Chvíli thriller, potom sci-fi, následuje romantická vsuvka a pokračuje to kriminálním dramatem. Rozhodně nemám nic proti, bavilo mě to velmi, ale žánrově čistější Hitch je mi bližší. 8/10 ()

Galerie (131)

Zajímavosti (92)

  • V scéne, keď Judy (Kim Novak) píše Scottiemu (James Stewart) list, kamera ju obchádza v polkruhu a tienidlo lampy na stole zapĺňa veľkú časť plátna, až ho na chvíľu takmer prekryje. Pripomína to scénu, v ktorej Madeleine prichádza za úsvitu ku Scottiemu, aby mu prerozprávala svoj sen. Sedí pri jeho písacom stole, naklonená do svetla stolnej lampy a hovorí mu o svojej hrôze z temnoty. Ľudské osvietenie je teda zachytené ako úbohé a neschopné čeliť rozvíjajúcej sa metafyzickej temnote. Tým, že Hitchcock obe scény prostredníctvom lampy a tieňa prepojil, vytvára zároveň spojitosť i medzi súčasnou situáciou Judy, jej neschopnosťou sa s ňou vyrovnať a temnotou, ktorú predstavuje Madeleine. (Biopler)
  • Film byl natočen podle románu „D'Entre les Morts“ (přeložit můžeme jako „Příchod mrtvých“) napsaném Pierrem Boileauem a Thomasem Narcejacem údajně speciálně pro Alfreda Hitchcocka poté, co se dozvěděli, že se pokouší získat práva k jejich předchozí knize „Celle qui n'était plus“ (tedy „Ta, která již nebyla více“), která byla zfilmována pod názvem Ďábelské ženy (1955). (džanik)

Související novinky

Robert Downey Jr. krouží kolem remaku Vertiga

Robert Downey Jr. krouží kolem remaku Vertiga

24.03.2023

Bylo to nejspíš jen otázkou času, studio Paramount Pictures každopádně nyní oznámilo, že se chystá natočit remake slavného Vertiga. Thriller legendárního režiséra Alfreda Hitchcocka (Psycho) z roku… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Filmové hvězdy exkluzivně pro ČSFD.cz

Filmové hvězdy exkluzivně pro ČSFD.cz

25.03.2015

Oscarový režisér Jean-Jacques Annaud a ikonická herečka Kim Novak navštívili Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, kde s nimi režisér Robin Kašpařík udělal exkluzivní rozhovory pro ČSFD.cz.… (více)

Reklama

Reklama