Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

ilemas odpad!

všechny recenze uživatele

V šesti letech nám to ve škole poušteli v místní Dvoraně (kino) stále dokola, dnes díky jedné knize, kterou jsem zrovna dočetl jsem se na tento animák zkusil podívat znovu, vydržel jsem asi 5 minut pouhou zvědavostí, proč to má tak vysoké hodnocení. I v dětství jsem to moc nežral, měl jsem raději krtečka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bez charizmatického "voiceoveru" Jana Wericha by to bolo síce polovičné, ale keďže tu je, nemá zmysel sa nad tým zamýšlať. Stvorenie sveta podľa svetových náboženstiev je tak smiešne, že si o takéto vtipné spracovanie priam tisícročia hovorilo. A možno to aj bolo presne takto, kto vie:) A možno je Jan Werich boh:) ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Kdybych se narodil do silně náboženské rodiny, jistě bych byl nadšen. Ale protože já se naopak jakémukoli náboženství pokud možno vyhýbám, na Boha věřím asi stejně jako na existenci Santa Clause a v neposlední řadě nejsem fanouškem českého animovaného filmu v 50. letech, byla u mě tato odlehčená a hudební biblická satira již předem odsouzena k nelibosti, což se koneckonců přesně potvrdilo. Pěkné zpracování, doprovodná hudba a komentář Jana Wericha. Nic víc ani nic míň... ()

Arkanoid odpad!

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh šesťdenným plánom pripomína socialistické pracovné plány. Zaoberanie sa človekom všeobecne nerobí dobre vcíteniu sa do postáv, tento uhol pohľadu na postavy použitý vo filme nedokáže diváka vtiahnuť. Pesničky sú veľmi staré, nemajú dynamiku, animácia v dnešnej konkurencii už tiež neobstojí. Ideológia je viac ako citeľná, príbeh je nenásilný pre deti, ničím nezaujme, všetko ide bez komplikácií vďaka „úžasnej“ práci. Poučenie žiadne, rovnako ako zmysel filmu. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Velice vtipné a nápadité podání Bible, kde Pánbůh i ďábel využívají sem tam i nějakou tu "hi-tech" věcičku :-) Ovšem dojem mi trochu zkazili ty budovatelský ódy a komentáře ( Kam patří srdce mé? - Doleva, protože je červené! ), kvůli kterým jsem měl chuť přepnout na jiný vysílací kanál. . . . . Nicméně je to dáno dobou, ve které to vznikalo - minulost se už změnit nedá. Bohužel. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Téměř na konci filmu se Eva projeví jako skutečná ukecaná žena a spustí na Adama svoji řeč. Je to velmi zrychlené, zní to jako správné ženské štěbetání, ale pokud danou zvukovou stopu zpomalíme, vyklube se z toho čtený text, snad nějaký román, který nemá se Stvořením světa nic společného. (vanjucha)
  • Komunistický režim film zakázal z důvodu znázornění boha a rokenrolu. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama