foto

Jan Werich

  • nar. 6.2.1905
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 31.10.1980 (75 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Werich patří k našim nejznámějším a nejváženějším divadelním a filmovým legendám. O to překvapivější pak může pro někoho být, že natočil vlastně jen několik filmů. Inu, doba nepřála.

Do širokého kulturního povědomí se dostal spolu se svým kamarádem Jiřím Voskovcem ve druhé polovině dvacátých let, v době uměleckého kvasu a hledání nových forem. Oba vystudovali práva, ale táhlo je to k divadlu, k filmu, ke kumštu. Od roku 1927 do roku 1938 se stali hlavními postavami Osvobozeného divadla a doslova idoly tehdejší mládeže.

Vedle divadla se věnovali i své velké lásce - filmu. Oba si zahráli ve čtyřech filmech PUDR A BENZIN (1931), PENÍZE NEBO ŽIVOT (1932), HEJ RUP (1934) a SVĚT PATŘÍ NÁM (1937). Zejména poslední dva, režírované Macem Fričem, patří do zlatého fondu českého filmu. Samostatně se Jan Werich objevil ještě v roli uprchlého trestance v Cikánově filmu U NÁS V KOCOURKOVĚ (1934), který mezi řadou průměrných a podprůměrných komedií své doby rovněž poněkud vyčnívá.

Druhou světovou válku strávili Voskovec s Werichem v emigraci v USA a po roce 1945 se pokusili navázat tam, kde roku 1938 museli skončit. Ne zcela úspěšně. Doba byla už jiná a oba tvůrci rovněž. Navíc se rychle blížila nová diktatura. Voskovec se rozhodl pro druhou emigraci, Werich zůstal doma. V nových nesvobodných poměrech se mu žilo a tvořilo těžce. Divadlu se mohl věnovat alespoň trochu podle svých představ až po několikaleté přestávce ve druhé polovině 50. let, kdy stál v čele Divadla ABC, které se snažilo navázat na odkaz Osvobozeného, třeba i tím, že obnovilo některé jeho hry, v nichž byl nyní Werichovým partnerem Miroslav Horníček (Balada z Hadrů, Těžká Barbora).

V oblasti filmu našel Werich uplatnění jen zřídka. Roku 1951 hrál hlavní dvojroli v nesmrtelné komedii CÍSAŘŮV PEKAŘ, PEKAŘŮV CÍSAŘ, roku 1955 v pohádce BYL JEDNOU JEDEN KRÁL a roku 1963 v Jasného filmu AŽ PŘIJDE KOCOUR. Vedle několika menších rolí ve filmech PÁD BERLÍNA (1949), HUDBA Z MARSU (1954) a BARON PRÁŠIL (1961) se v šedesátých letech ještě uplatnil, ovšem s velikým šarmem, v několika vesměs kratších televizních filmech. Všechny se díky němu staly legendami. Posledním hraným dílem, v němž vystupoval, byl seriál PAN TAU (1969).

Jan Werich patří nesporně k největším českým hercům 20. století, jak ovšem vyplývá z jeho krátké filmografie, zároveň k těm nejvíce nevyužitým. Bohužel. A to zejména pro nás diváky.

Tomáš "Historik" Adamec

Herecká filmografie

2012 Síň slávy televizní zábavy - Jan Werich
2011 Fimfárum – Do třetice všeho dobrého 3D
2007 O kloboučku s pérkem sojčím (TV film)
2006 Fimfárum 2
2002 Fimfárum Jana Wericha
Franta Nebojsa
2001 Splněný sen
1991 Až opadá listí z dubu
1986 Lakomá Barka
1983 František Nebojsa
1981 Královna Koloběžka první
1972 Hledá se pan Tau
Pan Tau a cesta kolem světa
Pan Tau a tisíc kouzel
Pan Tau to zařídí
Pan Tau v cirkusu
1970 Pan Tau a Claudie
1969 Neděle 1969
Pan Tau (TV seriál)
1968 Assignment K
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
1967 Král a žena (TV film)
25. hodina
1966 Pražská strašidla
1965 Magnetické vlny léčí (TV film)
1964 Drahý zesnulý (TV film)
1963 Až přijde kocour
Fimfárum (TV film)
Malá noční povídka: Fimfárum
Uspořená libra (TV film)
1962 Kočár nejsvětější svátosti (TV film)
Slzy, které svět nevidí (TV film)
1961 Baron Prášil
Italienisches Capriccio
Medvěd (TV film)
Šťastný lev
1960 Balada z hadrů (divadelní záznam)
Pštros
Těžká Barbora (divadelní záznam)
1958 Tragédie vodníkova
1957 Silvestr 1957 (TV film)
Stvoření světa
1956 Husaři (divadelní záznam)
1955 Hudba z Marsu
Moje žena Penelopa
Psohlavci
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
1954 Byl jednou jeden král...
Dobrý voják Švejk
Dva mrazíci
1951 Císařův pekař a pekařův císař
O zlaté rybce
1949 Pád Berlína I.
Pád Berlína II.
1937 Svět patří nám
1934 Hej-rup!
U nás v Kocourkově
1932 Peníze nebo život
1931 Pudr a benzin
1930 Paramount on Parade

Dokumentární

2015 Filmové noviny:speciál s Janem Werichem - a.z.
2012 Voskovec & Werich, paralelní osudy (TV film) - a.z.
2011 Hledání Jana Wericha (TV film)
2005 Tři strážníci (TV film)
2004 Příběhy slavných: Klaunova antická tragédie (TV film) - a.z.
2002 Best Ever Bond (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál) - a.z.
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
1994 Trnka z Čech (TV seriál)
1978 Magistři smíchu
1970 Muž, který rozdával smích
1968 Přiložte životopis (TV film)
1967 Vzpomínka na tři rána v českém lese
1964 Černá hodinka s Janem Werichem (TV film)
Město na vodě
1963 Šest otázek pro Jana Wericha (studentský film)
1957 To jsou Bratři v triku
1939 Krize

TV pořady

2008 Hvězdy slaví na Silvestra (TV pořad)
1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
1974 Ráčte vstúpiť (TV pořad)
1970 Herecké Vánoce (TV pořad)
1969 Grandsupertingltangl (TV pořad)
1968 Co tomu říkáte, pane Werichu? (TV pořad)
Hovory H (TV pořad)
1965 Zveme vás do divadla (TV pořad)

Scenáristická filmografie

1967 Král a žena (TV film)
1963 Až přijde kocour
Ostrov Dynamit (TV film) - divadelní hra
1962 Kočár nejsvětější svátosti (TV film)
1960 Balada z hadrů (divadelní záznam) - divadelní hra
Těžká Barbora (divadelní záznam) - divadelní hra
1958 Tragédie vodníkova - divadelní hra
1957 Slaměný klobouk (TV film) - divadelní hra
1954 Byl jednou jeden král...
Dobrý voják Švejk
1953 Tajemství krve
1951 Císařův pekař a pekařův císař - scénář, původní scénář
1937 Svět patří nám - divadelní hra
1936 Golem - divadelní hra
1934 Hej-rup!
1932 Peníze nebo život - divadelní hra
1931 Pudr a benzin - divadelní hra

Spisovatelská filmografie

2011 Fimfárum – Do třetice všeho dobrého 3D - kniha
2006 Fimfárum 2 - kniha
2002 Fimfárum Jana Wericha - kniha
1997 Rumplcimprcampr (TV film) - kniha
1986 Lakomá Barka - kniha
1984 Koloběžka první (TV film) - kniha
1983 Tři veteráni - povídka
1981 Královna Koloběžka první - kniha
1968 Jednoslabičný příběh - kniha

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 149)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace