Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Videa (10)

Trailer 3

Recenze (955)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nááádherná pohádka se záměrně béčkovým příběhem, který ale svým poselstvím a tím, jak pohladí na duši, trumfne leccos ambicióznějšího. Sally Hawkins je v hlavní roli kouzelná a Michael Shannon vytvořil tak ohavně zábavného záporáka, že by měl podle mě vejít do filmových dějin - jeho ambiciózní maniak je za poslední dobu úkaz přímo nevídaný. Jistá del Torova režie a Desplatova hudba, jejíž hlavní motiv si chcete během filmu neustále pohvizdovat, to všechno balí do krásného zážitku, na který si vážně stálo za to počkat, ačkoliv za mořem měl premiéru před více než dvěma měsíci. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi podivná věc... Na pohádku pro dospělé je to příliš násilné, na sci-fi thriller je to příliš pohádkově naivní... Tahle nevyváženost filmu asi nejvíce uškodila. Samotné zpracování bylo dechberoucí, hlavně Amerika konce padesátých let... Úplně se mi vybavila Mafie 2 :-). Byla to doba úžasného designu a jen na tom autobusu jsem mohl oči nechat... To se filmařům povedlo na jedničku. Skvělá byla i kamera a samozřejmě hudba A. Desplata, který nezklame nikdy.. Větší problém jsem měl s nesympatickou hrdinkou a ještě méně sympatickým emzákem... Od poloviny jako by film ztratil logiku a vše se děje tak nějak podivně. Od úniku po sex v zatopené koupelně se zásuvkami a rosvícenými světly pod vodou ! To ten stařičký byt s omšelými tapetami měl opravdu vodotěsnou elektroinstalaci ? Ale to je jen detail... Na to jakou jsem na film slyšel odevšad chválu mně to až tak nenadchlo. Vizuál a skvostná hudba není vše. Bohužel. Dávám tedy za tři vejce na tvrdo. * * * ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

FILM aneb dílo jako ze zlaté éry biografu. Dá se v něm tzv. "číst" a každý si v něm najde (pokud hledá) to svoje opodstatněné vysvětlení, proč se zrovna ta která scéna odehrává, a těm kterým zlým/dobrým postavám se právě dějí ty které věci... Popisuje se to těžko, ale kouká se na to v takovým tom melancholicko-zamilovaným oblouznění - teda aspoň na mě to bezvýhradně platilo. Moc tvůrců tohle neumí, vyvolat skrze svá díla ryzí esenci starodávné, neposkvrněné romance. Bude to ve mně růst, musím za plnej počet... Jen škoda, že tyhle oscarovky často neumí být drastičtějští s víc fatálním tahem na branku. Stejně bych tu sošku dal nejvíc Loganovi (z toho, co jsem zatím viděl). ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vlastně moc nevím, proč se to the Shape of Water tolik srovnává s Faunovým labyrintem, ale může to být i tím, že už si to tak dobře nepamatuji. Spíš bych to s troškou nadsázky přirovnal například k Free Willy. Nicméně Guilermo Del Toro si opět natočil to své oblíbené, opět zakomponoval do filmu několik překvapivých, ba přímo pobuřujících momentů, až jsem se i celkem divil, že Tvář vody tolik rulovalo na Globech a ještě víc budu překvapen, jestli tuto netradiční romanci zkousne i Oscarová akademie. Nicméně jak moc Michaela Shannona nevyhledávám, tak tady mu ta role slizouna opět perfektně sedla. Tihle mírně labilní vymahači práva k němu skvěle pasuje. Překvapil mě také Richard Jenkins a hlavní, pro mne neznámá (“němá”) herečka, perfektně zapadla do příběhu, ale případné ocenění bych spíše vynechal. Celkově tedy hlavně v kině vizuálně nádherná a jako téměř vždy vypulírovaná story, která se tolik liší od ne tolik pro Del Tora typického Purpurového vrchu z před pár lety a kterou rozhodně mohu doporučit fandům kvalitního a mírně náročnějšího vyprávění. edit : kdo by to byl řekl, že to toho plešouna uzme.. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Uprostred obdobia studenej vojny sa v americkom výskumnom centre začne experiment s obojživelným živočíchom, akého svet ešte nevidel. Osamelá Elisa (Sally Hawkins), ktorá v centre pracuje ako upratovačka, je jednou z mála osôb, ktoré majú k tomuto monštru prístup. Keď s ním príde do kontaktu, zisťuje, že tento tvor nie je až taký nebezpečný, za akého je považovaný a začína si s ním čoraz viac rozumieť. - Guillermo del Toro je výnimočný režisér. Dokáže do každého projektu, na ktorom sa podiela, vniesť tolko fantázie a dobrej nálady, že to je až neuveritelné. A v tomto prípade ma velmi milo prekvapil aj mierou brutality, pretože som neočakával nič a dostal som viacero nepríjemne krvavých scén. Vizuálne je všetko špičkové, rovnako ako kulisy, ktoré Vás prenesú do časov, ktoré ste nikdy na vlastnej koži nezažili. Počas studenej vojny v USA vybudoval Joseph McCarthy riadne napätie a tu to je cítiť na každom kroku. Herci zahrali úlohy presvedčivo a pán del Toro dokáže vytvoriť surových a bezcitných záporákov ako nikto iný. Velký rešpekt si zaslúži aj obyčajným divákom trochu neznámy pán Doug Jones, ktorého absolútne nezaujíma, či hrá v obrovskom filme z Hollywoodu alebo v nízkorozpočtovom béčkovom horore, čo mi na ňom velmi imponuje. Minulý rok bol pre hororový žáner výnimočný a The Shape of Water je toho ďalším dôkazom, takže dúfam, že tých položiek v sekcii ocenění ešte pribudne. + Doug Jones + herec z The Cabin in the Woods a Bone Tomahawk + herečka z Halloween II + herec z Timber Falls + herečka z Crimson Peak a It + herec z Lizzie Borden: The Fall River Chronicles + herec z Diary of the Dead ()

Galerie (84)

Zajímavosti (40)

  • Natáčanie trvalo 12 týždňov. (belinko)
  • V rozhovore Richarda Stricklanda (Michael Shannon) a Zeldy (Octavia Spencer), Zelda hovorí: "Ja neviem, ako vyzerá Boh." Potom dostane odpoveď, že "môže vyzerať, ako vy." Octavia Spencer skutočne hrala rolu Boha vo filme Chatrč (2017). (Ubi123)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama