Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 1

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (247)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kolega sud to krásně vystihl, přečkáte-li poněkud rozpačitě se vyvíjející začátek, dočkáte se. Vyzvihl bych, sice poněkud technicky neladící, přesto moc pěkně natočené pasáže, kdy loď "jako když" kolem zvířat proplouvá. Těžko uvěřit, že Katharine bylo v době natáčení slabých čtyřiačtyřicet, působí strašně staře. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nádherná, romantická plavba po africkej rieke s dvojicou samotárov, ktorí k sebe postupne hľadajú cestu. Pri splavovaní divokých úsekov rieky K. Hepburnovej odvaha rozhodne nechýba. Po otázke na Bogarta či dokáže vyrobiť torpédo, mi nachvíľu prebehlo hlavou, že tá ženská vidí snáď do všetkého. Dnešným babám treba hodinu vysvetľovať čo to torpédo vôbec je...Film je farebný, zväčša konverzačný a takmer celý sa odohráva na lodi, ktorá nesie názov "African Queen".Hlavne romantická linka a dialógy sú dôvody prečo tento film nikdy nezostárne. Príjemne pozerateľné a nadčasové. 80%. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

"Miláčku a jaké je vlastně tvé křestní jméno?"__Romantika jak má bejt, stvořená ve filmařsky obtížných exteriérech, v lihovém oparu věčně ožralých Bogarta s Hustonem. Chemie mezi Hepburn a Bogartem je neuvěřitelná, jejich vtipné slovní půtky, plné půvabných hlášek, jsou skvostně napsány a celosvětový úspěch filmu je více než zasloužený. Filmová klasika, kterou je třeba vidět. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidský příběh lásky mezi mužem (H. Bogart) a ženou (K. Hepburnová) na pozadí dobrodružství a romantiky africké přírody. Napínavý děj, který je sice již zpracován na barevný materiál, ale ve skutečnosti ještě ve stylu předválečného černobílého filmu s důrazem na konverzaci. Nedotknutelné hodnoty jsou tu jasně dané, tedy bez zbytečné záliby v detailech násilí, sprosťáren, klení a rouhání, a přitom s láskyplným humorem. Africkou královnu považuji za jeden z nejhezčích amerických romanticko - dobrodružných filmů o lásce. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V tomto konkrétnom prípade súhlasím s komentárom od MontyBrogana. Dať dve herecké hviezdy do kopy a vytvoriť takýto mdlý a chémiou medzi postavami toporný film je obrovská škoda. Nie len preto, že Huston točil nadčasové filmy a v tomto ten zub času cítiť veľmi, ale tiež tým, že maximálne využitá a pekná lokácia nie je podchytená zaujímavým charakterovým vývinom. Občas tu vyjde vtip. Občas tu funguje aj napätie, ale je to príliš úsmevné a naivné, aby to zafungovalo tam, kde by to zafungovať malo. Kedysi to mohla byť udalosť. Teraz to bola len pripomienka toho, ako kreatívne sa pracovalo s filmami aj napriek tomu, že scenár bol trestuhodne divadelný a nezaujímavý. O tom svedčí aj fakt, že sa to na tie najlepšie filmy ústrednej dvojice jednoducho nechytá. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Film byl inspirací pro atrakci v Disneylandu s názvem "Jungle Cruise", podle které později vznikl celovečerní film Expedice: Džungle (2021). (HellFire)
  • Celý štáb během natáčení onemocněl, kromě Bogarta (Charlie Allnutt) a Hustona, kteří tvrdili, že se nemoci vyhnuli neustálým popíjením skotské. Bogart později řekl: „Jedl jsem pouze fazole, konzervovaný chřest a pil skotskou. Kdykoliv mě chtěl vysát komár, ihned odpadl.“ (HellFire)

Reklama

Reklama