Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Snímek trpí rozvláčností, ve které se drama o posedlosti zlatem, kvůli němuž si začnou jít dosavadní parťáci po krku, skoro ztrácí. Gogartův vytřeštěný výkon mě nijak neoslnil, zato Walter Huston zahrál svého "téměř vyléčeného" zlatokopa a protřelého trapera jakoby mezi skalami při hledání zlata strávil celý svůj život. /6. 5. 15./ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Výborný zlatokopecký western, který nejen skvěle vypadá a dějově se ani na minutu nezapotácí, ale ještě o chlup nad vše ostatní vyniká sám Bogart, jehož duševní slaboch názorně ukáže, kterak vidina bohatství probudí v bezpáteřní povaze jen to nejhorší - chamtivost, podrazáctví, paranoia. Cením vtipný a povznášející závěr. "Never knew a prospector yet that died rich..." ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon Humphreyho Bogarta dělá z tohoto film nezapomenutelný zážitek. Klobouk a baloňák? Kdeže Pot, strniště a nebezpečně vychytralý výraz jsou tu Humphreyho hlavními zbraněmi. Přiznám se, že mě „poklad“ přišel trochu moc dlouhý, a o něco méně zábavný než spolupráce Hustona s Bogartem na Key largu a Maltézském sokolu. Přesto krásný film. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Závěr filmu mi sice maličko rozmělnil hodně silný pocity z předešlých scén, ale zřejmě to bylo hlavně tím, že byly skutečně vypjatý a mocný (a taky je to subjektivní, možná jsem očekával příliš velkou katarzi). Uzdravení chlapce ve vesnici, celá epizoda s texaským zlatokopem, Bogartovo šílení, banditi, chvílema jsem prostě ani nedejchal. Vůbec celý tempo filmu bylo nadupaný, taky hudba udělala svoje. A nelze zapomenout na Waltera Hustona. Zasloužená legenda. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Tradičně netradiční western o honbě za zlatou žilou a staré známé pravdě, že plné kapsy jdou na úkor psychické svěžesti. Humphrey s charakterem uhnívajícím rychleji než syrový hovězí steak pohozený uprostřed novomexické prérie. Jeho dva věrní souputníci, jejichž dutina lební má koleček tak akorát a nakonec další nehostinný prdelov skvící se uprostřed vyprahlé pustiny, jenž stojí domovem buranským Mexicanos o třech stupních obskurnosti. Do toho líbezné melodie v pozadí, režie švihající překvapivý děj proutkem po zadku a herecký ansámbl trousící uvědomělé dialogy v čele s bravurně vyšinutými kreacemi mistra Bogarta. Do vitrínky s tím. Žádná slovesa se dnes očividně nekonají, ksakru. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • Film se točil pět a půl měsíce, tedy 29 dnů nad plán. Bitka v kantýně se natáčela 5 dnů. (džanik)
  • Fred C. Dobbs (Humphrey Bogart) se stal druhým nejoblíbenějším filmovým hrdinou všech dob v anketě amerického časopisu Premiere. První místo obsadil Vito Corleone (Marlon Brando) z filmu Kmotr (1972). (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama