Reklama

Reklama

Habsburkové


Válka, která změnila svět (E03)

(epizoda)
Česko, 2016, 26 min

Režie:

Emil Kopřiva

Scénář:

Vladimír Mertlík

Kamera:

Emil Kopřiva

Hrají:

Pavel Kříž (moderátor), Jan Kanyza (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Doba renesanční tolerance či chaotického bezvládí je ta tam. Monarchii vládne pevnou rukou ortodoxní katolík a jezuita Ferdinand II. a nikoho nenechává na pochybách, že si do vlády nenechá mluvit. Předvolební sliby o zachování Rudolfova Majestátu o náboženské svobodě zruší tím, že dokument přestřihne. Čechy se bouří, pražskou defenestrací začíná Stavovské povstání, které je po třech letech na hlavu poraženo – v případě 27 českých pánů na Staroměstském náměstí v roce 1621 pak doslova. Ferdinand II. zahajuje tvrdou katolizaci země a ústavně zavede absolutismus. Začíná první vlna emigrace české inteligence, zemi opouští protestantská společenská elita.

Mezitím v Evropě zuří třicetiletá válka, která se sice odehrává mimo česká území, ale její zničující vliv se projevuje i zde. A válka pokračovala ještě dalších jedenáct let po smrti Ferdinanda II. a nedaří se ji ukončit ani následníkovi Ferdinandovi III. Nad naivními fanatiky vítězí obchodníci se smrtí, nejmocnějším z nich se stane Albrecht z Valdštejna. Během dalších let postupně ztrácejí Habsburkové vliv na území Svaté říše římské a ta zůstává součástí habsburské říše jen formálně. Ferdinand III. má 11 dětí, ale když tři z jeho synů umírají v dětském věku, na trůn usedá čtvrtý z nich – Leopold I. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bílou horu hodně odbyli a Kříž pronáší plytké, rádoby vtipné zvonky o vážných věcech. ALe jinak í toto je docela průlom, pořád lepší než komunisticko-protestnatské interpretace dějin...nebýt těch pokusů "moudrých" průpovídek v blahobytu a bezpečí zabydleného machýrka, bylo by to lepší... ()

Reklama

Reklama