Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

"S dnešnými prostriedkami máme možnosť ľudstvo presvedčiť o čomkoľvek." Paradoxne to nedávno potvrdila Čína na otváraciom ceremoniále olympijskych hier, aj keď v porovnaní s Capricornom (v ktorom sa citeľne odrážajú nálady končiacich vesmírnych pretekov, vrátane polemiky pristania na mesiac a zmyslu celej tej naháňačky v mene ľustva) úplne neškodne. Trasher Hyams za svoju bohatú kariéru natočil dva kvalitné filmy a toto je jeden z nich. 75% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukázka toho, jak může fungovat mystifikace. Tady si uvědomíte, že to, co vidíte v televizi, rozhodně není to, co se skutečně děje. Je to dobře vygradované i jako akční film a napínavý thriller, v který se film ve druhé polovině primárně mění. James Brolin tu není tak silnou postavou, primárně jde o tu myšlenku a to, jak je zachycena. A to je opravdu děsivé. ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Doletěl někdy někdo někam? Na svou dobu slušně natočený film. Z pohledu dnešního diváka chvílemi chybí větší spád. Připadá mě, že režisér Peter Hyams se nedokázal s některými záběry ve střižně rozloučit, což je problém u snad všech jeho filmů. Ale i tak téma zůstalo nadčasové u tohoto "komorního" sci-fi a i po mnoha letech, kdy jsem film viděl poprvé, mě utkvěl v paměti...Dostane se vám spousta podnětů k přemýšlení. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Kultové béčko,ktoré si zobralo na paškál oficiálnu verziu výstupu na Mesiac s ľudskou posádkou,ktorá podľa nich sa nikdy v skutočnosti nestala,pekne sa to robilo v ateliéroch...Taký mega podvod,ktorý prešiel? Odvážna verzia,ku ktorej sa aj ja prikláňam s množstvom otáznikov,ktoré nedajú spávať,a tak skoro každý by chcel vedieť pravdu?Tento svižný snímok,ktorý si servítku pred ústa nedáva ukazuje ako to podľa nich celé spravili a pozerá sa na to kritickým okom,že ak je to pravda,tak sa urobil podvod,ktorý oklamal celý svet. Len ja sa pýtam,či v tých rokoch by bolo možné naozaj odletieť na Mesiac,či skôr to celé natočiť v prísne tajnom objekte za pomoci profíkov na čele s jedným režisérom,ktorého k tomuto spájajú? Každý podľa svojej logiky nech uváži,či je to možné? Režisér,herci sa pokúšajú toto celé vysvetliť a je to po celý čas podívaná za asistencie vyššej moci a obetných baránkov,ktorí budú pripomínať štvanú zver,to keby sa náhodou nepodarilo Armstrongovi a Aldrinovi,tak toto by ich čakalo? Užite si hádam najpopulárnejší konšpiračný film,aký kedy vznikol. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Třeba je teď pro ně lepší, že nežijeme." Taky si myslím, že mrtvej má občas větší šanci na přežití než živej. Ale tohle je opravdu báječná konspirace, takže až budu za rok sledovat bezpečný přistání tchajkonautů na Slunci, tak asi budu mít určitý pochybnosti. Nicméně není pochyb o tom, že Američani na Měsíci určitě byli. Když jsem si totiž na Měsíci loni dobíjel elektromobil na parkovišti u Lidlu, tak měl zrovna v Mekáči domorodej dvojník Armstronga autogramiádu. Takže fakt nechápu, že o tom může někdo pochybovat, když tehdejší počítače měly skoro takovou výkonnost jako dnešní kalkulačky. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

  • Odborná kritika vyčítala tvůrcům filmu chyby, jako je pohyb na Měsíci či domluva se Zemí bez zpoždění ze vzdálenosti. Pro nespornou napínavost jej diváci přijali dobře. (SeanBean)
  • Film se do Československa dostal poprvé v roce 1981, kdy měl v televizi premiéru 28. listopadu. Poté se film v ČST (Československé televizi) vysílal až v červnu 1983. (Varan)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama