Reklama

Reklama

Najděte krásu v boji... Pozoruhodný příběh bezpodmínečné lásky natočen podle nejprodávanější knihy pamětí Jeannette Walls. Mladá žena se zamýšlí nad svým životem v excentrické, nekonformní bohémské rodině, která byla zcela nefunkční, přesto však odolná a úzce spojená. Matka (Naomi Watts) byla výstřední umělkyně a otec (Woody Harrelson) alkoholik, ve chvílích střízlivosti však podněcoval fantazii svých dětí, učil je fyziku a geologii a hlavně, nebát se žít svobodně. Mladá Jeannette (Brie Larson) našla odhodlání odejít a vybudovat si vlastní úspěšný život. Vdala se, žije v New Yorku, musí však čelit kritice rodičů, kteří jí vyčítají, že zradila jejich hodnoty... (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (86)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

V tomto životopisném dramatu můžeme ze začátku vidět bláznivou jízdu dvou volnomyšlenkářských rodičů, kteří v retrospektivním vyprávění projíždějí celou Amerikou, jelikož nikde nevydrží s jejich způsobem života. Do toho sebou tahají čtyři roztomilé dětičky, které si se svými rodiči zažijí spoustu švandy, bžundy a prčy, ale také nejednu svízel. Další pohled v tomto dojemném filmu můžeme vidět ze života již vyrostlých dětí, jak se uchytily ve světě, kterým jejich rodiče a zejména alkoholický otec opovrhovali. Nedokážu si představit, že bych něco podobného zažil a co by to se mnou v budoucnosti udělalo, ale je to jistý styl života a opovrhování kapitalistickým systémem, který se již zmiňovaní rodiče snažili svým dětem vštípit od útlého věku. Proto ani nechodili do školy a nestačili se ani skamarádit se svými vrstevníky. Když se jim už náhodou začalo dařit, tak to vždy zkazil jejich nadprůměrně inteligentní fotřík, kterej asi neunesl ten nával nečekaněho štěstí a hledal útěchu nad dně nejedné skotské hnědé břečky s katastrofálními a nežádoucími účinky. Do toho jejich mamá nechtěla fachčit a místo toho malovala desítky všemožných čmáranic na plátno. Ale vcelku to byla veselá a fungující rodnka, která se musela spolehnout jen sama na sebe a která poznala pěknej kus americké divočiny. V dalším pohledu zde můžeme vidět již dospělé děti, které se vcelku uchytili ve světě, kterým od malička byli nuceni opovrhovat a dokonce se stali pravým opakem toho, co chtěl jejich mírně narušený papá. Od půlky filmu už to nebylo tak veselé a dalo by se říci, že to občas bylo i deprimující. Ale, když si vezmu ty moudra, která malým dětem jejich švihlý otec hláskoval již od malička, tak s ním a s jeho některými frázemi musím souhlasit. Viděli jsme zde mnoho zapomenutých koutů amerického kontinentu, jestli se tomu tak dá vůbec říkat, protože selsky bych to nazval vidlákov nebo ještě lépe buranov největšího kalibru, ale zejména brilantní herecké výkony všech přítomných hlavních představitelů a to zejména Woodyho Harrelsona, který zde perfektně ztvárnil hlavní roli otce rodu a který je ve filmu fakt svůj. Ale i jeho žena, kterou si zahrála Naomi Watts stojí za připomínku a nejde jí hodnotit jinak než velkou pochvalou. Za příjemnou oddychovou jízdu s komediálními a originálními dramatickými prvky a taktéž dojemným koncem u kterého nezůstal nejeden kapesník suchý dávám zasloužených 80%. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Až na to, že jsem to viděla s dabingem, a na to finální smíření a odpuštění, mi to přišlo jako docela dobrej a koukatelnej biják. Ale zklamal mě ten konec, protože to, co předváděli oba rodiče, nejen otec, matka se v takových případech stává spoluviníkem - i když v menší míře - to se nedá jen tak odpustit. Ty hlavní dětské postavy to poznamenalo na celej život. A hlavní "hrdinka" to vystihla přesně: slova nic neznamenají. Ale na konci jí ta slova najednou se začnou zdát super, nebo co, přestože děti neměly víc než často co jíst, otec sebral dceři prachy, chtěl vyhodit matku z okna apod. ... Takže otec může odejít s klidem v duši. Mohou ale ostatní? Jo a co se mi taky nelíbilo, bylo přílišný vykreslení toho extrému, když hlavní postava dělala ještě žurnalistku, ten přehnanej luxus, to líčení, hadry a stylizace, jako chápu, že to tam muselo bejt naznačený, aby se na konci zas mohla přetransformovat, ne do toho, co byla jako dítě a jsou stále její rodiče, ale do takový tý obyčejný supr holky, ale tohle bylo fakt až moc. Takže za tři. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavý příběh, leč měl být v rukou zkušenějšího režiséra, který dokáže konzistentněji pracovat nejen s emocemi diváka, ale i s vývojem hlavních hrdinů. První polovina je lepší. Úvod do rodiny kočovníků a jejich "světa" je zajímavý, neotřelý a dost detailní. Navíc podpořený divácky vděčnými výkony hlavních hereckých hvězd. Jelikož když začně huhňat svá moudra white-trash ožrala Harrelson a mimózní matka podporovatelka Naomi Watts, je o jistý typ zvrácené zábavy postaráno. Náčrt rodinné integrity první půle je působivý, stejně jako postupná proměna dětských postav. Bohužel druhá půlka je horší v tom, že se věnuje jen té nejzářivější hvězdě a ostatní jsou upozaďěny. Z příběhu o bizarní rodině a zvrácených zpátečnických hodnotách v moderní době se tak stává one woman zadostiučinění, které je bohužel ve finiši těžkopádné a do cíle doslova sentimentálně doklopýtá. Úplně zbytečně. Mít to dynamiku a sílu první poloviny, je to bez váhání impozantní dílo. Takhle zůstal alespoň velmi poutavý příběh, navíc dobře uchopitelný (nenudíci) pro obyčejného diváka. Sice lehce nedopečené, přesto v momentkách velmi výživné a pro mnoho lidí zařaditelné do kolonky více či méně "ze života". ()

castor 

všechny recenze uživatele

Místy mě napadalo srovnání s výtečným dramatem Tohle je náš svět, kde tvůrci ovšem vykreslovali způsob života, který je odlišný od průměrného modelu konzumní společnosti. Povídání o lesní rodince, kdy šest dítek zoceluje jejich otec, se neuchylovalo k hloupým zkratkám nebo výsměchu. Neplácali o smogu nebo tání ledovců, prostě žili jinak. A žít tak (víceméně) chtěli. I tady máme rodinku se silnou otcovskou postavou. Tak jim prostě odpojili elektřinu. Tak se pořád stěhují. Tak nemají co do huby. Jenže to třetí je už problém. Obzvlášť, když je matinka svéráznou umělkyní, tatík dost hlučným alkoholikem, který se navíc pokouší svým nejbližším pomoci zapomenout na starosti a na chudobu tím, že povzbuzuje jejich představivost nejrůznějšími příběhy. Vyrůstání čtyř potomků v téhle bohémské famílii se zpátečnickými hodnotami není jednoduché, navíc Brie Larson již v dospělosti buduje vlastní život a zpětně vidí, že i to málo, co fungovalo, vlastně nefungovalo. Nebo je to s rodinnými hodnotami nakonec jinak? Dvě hodiny jsou moc, chybí dynamika, nemá to drive, ač je divočák Woody Harrelson boží a ostatní herci velmi slušní. Ve výsledku není moc čím překvapit, navíc se prachbídně pracuje s emocemi diváka. Mohlo se navíc víc věnovat proměně ostatních (nyní dospělých) sourozenců. „Nikdy jsme nepostavili ten skleněný hrad.“ – „Ne, ale užili jsme si jeho plánování!“ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Aj keď v rodine Wallsových často chýbali peniaze, jedlo, stabilné zázemie ... nikdy tam nechýbala láska. Možno preto celý ten ich príbeh vyznieva skôr optimisticky. Ohromné dobrodružstvo, ktoré ale deti prestane baviť, akonáhle dospejú a pochopia, že toto asi nie je správna cesta a zoberú osud do vlastných rúk. Obdivuhodné. Woody ako hlava rodiny, ktorá svojich démonov topí v alkohole, odviedol výbornú robotu. To isté sa dá povedať aj o Destinovi. Už jeho Short Term 12 bolo vynikajúce, a myslím, že aj Jeannette musela byť spokojná s filmovým prevedením jej príbehu. Ja som bola. 4,5* ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Během závěrečných titulků můžeme vidět fotky a videa rodiny Wallsových. (griph)
  • Vo filme sú použité originály obrazov maliarky Rose Mary Walls. [Zdroj: bookbub.com] (SkySkye)

Reklama

Reklama