foto

Brie Larson

  • nar. 1.10.1989 (27 let)
    Sacramento, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Je velmi děsivé dovolit světu, aby vás viděl."

Herečka a zpěvačka s rodným jménem Brianne Sidonie Desaulniers se narodila 1. října 1989 v kalifornském Sacramentu. Její rodiče byli chiropraktici a pracovali společně. Nechodila do školy jako většina jejích vrstevníků, byla vzdělávána doma. Poté, již v šesti letech, nastoupila na American Conservatory Theater v San Franciscu. Rodiče se rozvedli a devítiletá Brie se s matkou a mladší sestrou odstěhovala do Los Angeles.

Původ příjmení Larson pochází od švédského dívčího příjmení prababičky, které si Brie vybrala za své umělecké jméno, protože s vyslovením toho rodného měli někteří problémy. Francouzský původ jména pochází od otcových prarodičů, kteří byli francouzští Kanaďané. Sama francouzštína je jejím mateřským jazykem.

V televizi se poprvé objevila v roce 1998 v NOČNÍ SHOW JAYE LENOE a seriálu TO HAVE & TO HOLD. Následovaly jednoepizodové role v seriálech DOTEK ANDĚLA, POPULAR a THEN CAME YOU a filmy SPECIAL DELIVERY a MADISON. Více prostoru dostala v komediálním seriálu RAISING DAD, kde ztvárnila jednu z hlavních postav. Dále si zahrála ve filmech NA ZÁVODNÍ DRÁZE, PŘES NOC TŘICÍTKOU, KONEC SNĚNÍ či seriálu HOPE & FAITH. Roku 2006 ztvárnila Beatrice v rodinné komedii SOVÍ HOUKÁNÍ, kde si zahrála s Loganem Lermanem a Lukem Wilsonem, nebo propůjčila svůj hlas jednomu z tučňáků v komedii HOLKY JDEME NA TO ANEB PUTOVÁNÍ TUČŇÁKŮ. Dalšími filmy, kde ji můžeme vidět, jsou VÁŠ DŮM, NÁŠ HRAD s Danny DeVitem, PROSTĚ PECK, TANNER HALL, GREENBERG a nebo SCOTT PILGRIM PROTI ZBYTKU SVĚTA, kde si zahrála Envu Adams, ex-přítelkyni Scotta Pilgrima. Také se objevila v seriálech POSEL ZTRACENÝCH DUŠÍ a TARA A JEJÍ SVĚT, ve kterém se představila jako Kate Gragson, problémová dcera hlavní hrdinky.

V roce 2011 vytvořila krátkometrážní film WEIGHTING, přičemž ho zrežírovala, napsala k němu scénář i hudbu a střihla si v něm i hlavní roli. Kromě toho si zahrála ve filmech POLICEJNÍ DIVIZE RAMPART a BLISSOVY TRAMPOTY. O rok později ztvárnila Molly Tracey ve filmové adaptaci 21 JUMP STREET, kde jí byli hereckými partnery Jonah Hill a Channing Tatum. Následovalo KOUZLO PŘÍTOMNÉHO OKAMŽIKU, DOČASNÝ DOMOV a DON JON, ve kterém se představila jako sestra Josepha Gordon-Lewitta. Později přišly filmy jako THE GAMBLER, VYKOLEJENÁ, HLEDAČI OHNĚ a ROOM. Právě za ztvárnění hlavní hrdinky v dramatu Room z roku 2015 si vysloužila celkem 3 významná ocenění pro nejlepší herečku v hlavní roli – Oscar, Golden Globe a cenu BAFTA. V dalších letech má připraveno hned několik projektů. FREE FIRE, KONG:OSTROV LEBEK s Tomem Hiddlestonem, THE GLASS CASTLE a nebo BASMATI BLUES. Dále by se měla představit jako Carol Danvers alias Captain Marvel v nadcházejících AVENGERS: INFINITY WAR a v plánované sólovce CAPTAIN MARVEL.

„Zpěv je neuvěřitelným projevem a pro mě něčím velmi důležitým, ale to, v čem se cítím nejlépe je herectví, které toho o mě hodně odhaluje. Užívám si postavy, kostýmy, paruky, prostě to, že můžu být chameleonem."

Brie se kromě herectví věnuje i zpěvu. Své jediné album nahrála v roce 2005 s jednou významnou nahrávací firmou a na svém turné vystupovala na živých koncertech po celých Spojených státech. Druhé album se nahrálo a bylo dotočeno, ale nikdy se nevydalo. Kariéry zpěvačky se nechce vzdát, bohužel ale není známo, kdy nazpívá nové písně, nebo kdy vyjde její nové album.

Kariéře zpěvačky se začala věnovat na počátku roku 2003, kdy zveřejnila své první písně přes své osobní webové stránky. První píseň „Go!" je, jak sama řekla, o „dvou skvělých lidech, kteří se k sobě vůbec nehodí". Po čase podepsala smlouvu s nahrávací firmou Casablanca Records. Obě první písně napsali skladatelé Michael Binikos a Craig Bartock, kteří nevěřili v Briin potenciál psát písně. Na jaře 2004 byly z Briiny webové stránky smazány všechny písně, kvůli smluvním omezením. Její jediné album „Finally Out of P.E." se v USA moc neuchytilo, jelikož na konci roku 2005 se dohromady prodalo asi jen 3500 kopií. Před vydáním alba s nahrávací společností vydala DVD s názvem „She Said" (hudební video). Její druhý singl, „Life after You" se v rádiích poprvé objevil v létě 2005. Oproti prvnímu už ale nebyl tak úspěšný.

V roce 2014 si zahrála v hudebním videoklipu pro píseň „Just One of the Guys" od zpěvačky Jenny Lewis. V klipu se kromě Brie představily i další známé herečky – Anne Hathaway a Kristen Stewart.

Od roku 2016 je ve vztahu s Alexem Greenwaldem, zpěvákem rockové kapely Phantom Planet.

ArsenalEagle

Herecká filmografie

Filmy

2019 Captain Marvel
2018 Avengers: Infinity War
2017 Basmati Blues
Kong: Ostrov lebek
Relanxious
The Glass Castle
2016 Křížová palba
2015 Hledači ohně
Room
Vykolejená
2014 The Gambler
2013 Dočasný domov
Don Jon
Kouzlo přítomného okamžiku
2012 Entry Level (TV film)
21 Jump street
2011 Blissovy trampoty
Policejní divize Rampart
Weighting
2010 Greenberg
Scott Pilgrim proti zbytku světa
2009 Právě Peck
Tanner Hall
Váš dům, náš hrad
2007 Beautiful Ordinary, The
2006 Holky jdeme na to aneb putování tučňáků
Soví houkání
2004 Konec snění
Přes noc třicítkou
2003 Na závodní dráze (TV film)
2001 Madison
1999 Special Delivery

TV seriály

2013 Kroll Show (TV seriál)
2009 Liga snů (TV seriál)
Tara a její svět (TV seriál)
Zpátky do školy (TV seriál)
2006 The Burg (TV seriál)
2005 Posel ztracených duší (TV seriál)
2003 Hope & Faith (TV seriál)
2001 Raising Dad (TV seriál)
2000 Then Came You (TV seriál)
1999 Popular (TV seriál)
1998 To Have & to Hold (TV seriál)
1994 Dotek anděla (TV seriál)

TV pořady

2017 Oscar 2017 (TV pořad)
The 74th Golden Globe Awards (TV pořad)
23rd Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2016 Oscar 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2004 Teen Choice Awards 2004, The (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Jenny Lewis - Just One of the Guys (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2012 The Arm
2011 Weighting

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 The Arm
2011 Weighting

Skladatelská filmografie

Filmy

2011 Weighting

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(100)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace