Reklama

Reklama

V Los Angeles je zemětřesení běžná věc, a proto je zde úřad krizového řízení, jehož vedoucím je Mike Roark. Roark má právě dovolenou a má u sebe na prázdninách dceru Kelly, když přijde další zemětřesení a on musí do práce. Doktorka Amy Barnesová ze seismologického ústavu oznámí, že šlo jen o mírné zemětřesení, ale sleduje Asfaltové jezírko, v němž stoupla teplota, a je tím znepokojená... Záhy nato zemřou kvůli extrémnímu žáru pracovníci v kanálu pod MacArthurovým parkem. Mike Roark vleze do tunelu ještě se svým pomocníkem a nechápe, kde se tam mohl takový žár vzít. Do parku přijede i Amy Barnesová a chce kanál prozkoumat, ale park je hlídán policií a Roark ji nechce do kanálu pustit. Amy mu začne vysvětlovat, že se možná jedná o sopečnou činnost, ale aby mohla varovat obyvatele, musí mít důkaz. A ten může nalézt jen v podzemí. Roark ji tam stejně nepustí, ale Amy s kolegyní Rachel do kanálu vlezou tajně před úsvitem. Jenže v tu chvíli dojde k dalšímu zemětřesení  a Rachel zahyne... Amy měla pravdu o sopečné aktivitě. To uzná i Roark, který se nedostane do úřadu krizového centra, protože z Asfaltového jezírka začala tryskat láva. Roark pošle svou dceru Kelly se zraněnými a lékařkou Jaye Calderovou do nemocnice a zůstává, aby mohl řídit záchranné akce. Amy se k němu připojí... Amy řekne Roarkovi, že je potřeba lidi evakuovat, lávu není možné zastavit, jen zpomalit. A to sopečná činnost ještě neukázala vše. Roark nechá postavit  železobetonové zábrany, o něž se láva na chvíli zastaví a hasiči na ni podle rady Amy stříkají hektolitry vody. Láva vytvoří škraloup, nepřelije se přes zábrany a všichni se radují. Jenže Amy je přesvědčená, že láva teče i pod městem, v tunelu metra. Jeden vlak tam uvízl, takže to chce jít prověřit. Zavolá Roarka, který se sám přesvědčí a zjistí, že láva se řítí na čtvrť, kde je nemocnice, kam Roark všechny posílal do bezpečí – včetně své dcery... (TV Prima)

(více)

Recenze (270)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednak naprostá klasika 90. let a můj oblíbený film z dětství, pak ale hlavně dost podhodnocený katastrofický snímek s výborným nápadem a skvělým provedením. Taková díla už dnes nevznikají. Tommy Lee Jones to celé táhne na výbornou a z klaustrofobických scén v tunelu metra mám i při opakovaném sledování dost nepříjemný pocit a husí kůži. Má to samozřejmě své mouchy a ke konci je to docela patos, ale nic z toho mi nemůže pošramotit dojem ze skvěle odvedené filmařiny. Do určité míry je to pro mě možná trochu „guilty pleasure“ a rozhodně na tenhle film nedám dopustit. ()

choze 

všechny recenze uživatele

The Coast Is Toast. Scénáristé se s tím moc nesrali. Jednoho krásného dne vybuchne uprostřed Los Angeles sopka. Bum! Wow! A pak...no, víte, pak teče po hlavní ulici láva...no, tak ta láva teče a hrdinové se ji snaží zastavit... I když jací hrdinové? To láva je hlavní postavou v blbém a unylém scénáři bez silnější scény, zato plném křečovité snahy neustále obkličovat lávou Tommyho Lee Jonese, toho času na vrcholu. Takže pokud máte zájem zhlédnout reportáž z boje s lávou v ulicích města, jste na správné adrese. Pokud dáváte přednost příběhu, doporučuju konkurenční, úspěšnější, vědecky přesnější a celkově lepší ROZPOUTANÉ PEKLO z téhož roku, uvedené o dva měsíce dřív. Spolu s DENNÍM SVĚTLEM nejslabší příspěvek vlny katastrofických kinofilmů v 90. letech, nominovaný na Zlatou malinu. ()

Reklama

bourec 

všechny recenze uživatele

Celkově třetí promítání filmu Sopka. Ta úvodní pasáž, ve který v jednotlivejch scénách čekáme, kde a co se stane( to funguje zejména při první projekci) mohle být klidně o dvacet minut delší. Ta byla zcela jednoznačně nejlepší. Jinak docela neotřelej nápad sopky ve městě. Ovšem klišé kam se podíváš. Trochu zvednu, ale prostě těch scén, u kterých se tak trochu pousmějete, je tuna. 50%. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Co čert nechtěl, v LA bouchla sopka. Ale protože byl každý statečný, choval se tak, jak to situace vyžadovala a Tommy Lee Jones byl ve správné chvíli na správném místě, takřka všichni (až na několik povinných obětí-budiž jim láva lehká) přestáli tuhle prekérní situaci ve zdraví a ještě měli nakonec dost sil zvolat: "Hurá, ať žijí naši hrdinové!" Ten film je tak přesycen dobrem (taky kouřem), že tu nezbylo místa ni na jediného padoucha. Ani na úplně malinkatého podoušíka. Není tam. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No já nevím. Ten nápad sopky v centru Los Angeles je určitě neotřelý, ale jinak to žádnej super katastrofák není. Víc nudy než akce, postavy nic moc. Všechno takový tuctový a klišoidní a to bohužel platí i pro Tommyho Lee Jonese. Nevím no jsem fanda žánru, ale tohle mě nikdy za srdce výrazně nechytlo.40% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Láva byla vytvořena převážně z methylcelulózy. Tato látka se používá například jako zahušťovadlo do koktejlů ve fast-foodech. (Cheeker)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Reklama

Reklama