Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Výborná podívaná, která není až tak grotesková, jak by se mohlo zdát. A to je dobře. Hlavně druhá polovina je krásnou hříčkou pojetí neznáma, nechybí napětí i humor, ale humor opravdu vkusný, nebavíte se poskakujícími pajduláky, ale Méliesovými nápady, které kloubí s triky, za něž by se nemusel stydět snad i o desítky let později. Vizáží kulis a z nich plynoucí atmosférou je toto Meliesovo dílo podobno filmům Karla Zemana. Zajímalo by mě, jestli se zde Zeman alespoň trošku inspiroval. Jak řekl Tsunami_X, komentář ruší, já jsem si jako podklad zvolil Band of Brothers od Michaela Kamena, konkrétně skladby Discovery of the Camp a Austria, které přidaly na dramatičnosti. Cesta na Měsíc je opravdu nejkrásnější filmový večerníček pro filmového fanouška! ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážny snímok o vesmírnej výprave skupiny ľudí na Mesiac, ich následných tamojších objavoch a dobrodružstvách. Ale pozor, z roku 1902. Najstaršie filmové sci-fi aké som videl. Pritom vôbec nie nudné alebo primitívne naivné. Naopak, zaujímavo trikovo spracované a pôvabne zábavné. Aj keď v podstate ide o nemý film, bez použitia dialógov, pri ktorom je čítaný doprovodný komentár (ja som zhliadol anglickú verziu "Trip to the Moon"), ostáva to i dnes významným dielom svetovej kinematografie. Obzvlášť subžánru science fiction. **** ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem Cestu na měsíc viděl v černobílé verzi na youtube. Premiérové uvedení barevné (kolorované) a nově zrestaurované verze snímku na LFŠ 2012 s hudebním doprovodem byla však daleko větší bomba. Poznámka na okraj: teprve u tohoto shlédnutí jsem si všiml, že Méliés obešel fakt, že kamera s transfokátorem ještě v jeho době neexistovala, tím, že nechal herce ztvárňujícího měsíc přibližovat svou tvář na černém pozadí směrem ke kameře. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ sa dnes kladú medze sci-fi fantasy možností až na úroveň neskutočne prevratných diel s vizuálne prešpikovanými efektami, tak Méliès, pôvodne majiteľ divadla a kúzelník, by bol dnes pánom dnešného fantasy filmového sveta. Tvorca fantázie prichádza s prevratnými myšlienkami s dôrazom na iluzívnosť. S jednoduchosťou a zároveň prevratnosťou vtedy, a ešte dlho nemožných záberov a filmových kúskov dokázal za pomoci Verneho predlohy vykúzliť podmanivú minirozprávku. 80%. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Film inspiroval kapelu Queen ve svém klipu "Heaven for Everyone" a kapelu Smashing Pumpkins v klipu "Tonight, Tonight". (contrastic)
  • První blockbuster v historii filmu byl okamžitě zkopírován a napodobován. V roce 1913 se Georges Mélies rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou až do roku 1993. (Digi_cz)

Reklama

Reklama