Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Georges Méliès, Gaston Méliès | Produkcia: Georges Méliès | Distribúcia: Gaston Méliès Films | Štúdio: Lobster Films | Rozpočet: 10,000 francúzkych ₣ | Tržby: ? $ || Jedným slovom: Geniálne. Méliès bol vizionár a technický mág doby. Konečne sa mu dostala aj filmová pocta v podobe Scorseseho Huga. Ten bol krásny, ale na svoju dobu už menej geniálny :D ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Z knížky 1000 a jeden film, které musíte vidět než zemřete, je právě Cesta na Měsíc tím prvním. Ještě aby ne. Je to totiž zlom ve světě filmů, který se už nikdy, nikdy, a do třetice, NIKDY, nebude opakovat. Nechápu ty, kteří dají míň, jak pět. Pro ty lidi, kteří to tenkrát viděli je to něco takového, jako kdybychom my koukali na teleport nebo perpetuum mobile, něco, co se v životě prostě znova opakovat nebude. Dneska je to trošku směšnější pohled, ale když se člověk vcítí do člověka té doby, zpříjemní si čtrnáct minut obrázků, které obletěly svět, a dokáží zaujmout i sto let po svém vzniku. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná „scifárna“, na kterou se jako restaurovanou a barevnou moc pěkně dívá. V hlavních rolích výborné triky, kostýmy, kulisy a hlavně fantazie s velkým „F“. Zaujmou i detaily, „např. živý“ Měsíc, deštník jako ultimátní vražedná zbraň, chytré řešení zpáteční cesty a také fakt, že už tenkrát hodně jely „hostesky“. Za mě to budou silné 4*. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S reprízami mám tenhle kousek z filmového pravěku stále radši a po té dnešní jsem se konečně odhodlal ho ohodnotit i podívat se na další Mélièsovy počiny. Nejeden by řekl, že to bylo na svou dobu něco úžasného a neskutečného – já dnes zjistil, že Cesta na Měsíc na mě úžasně a neusktečně působí i z dnešního pohledu, ta kombinace malovaných kulis, živých herců, přidaných filtrů, triků a dodatečně kolorovaných kostýmů i rekvizit mi přijde unikátní a fascinuje mě. Prostě fantazie... i ve jménu toho, jak si lidé průkopníci představovali let na Měsíc dávno před tím, než se skutečně udál. Pouhých 13 minut, přesto zážitkově velkolepý začátek sci-fi žánru ve filmu. Ano, příběh je silně naivní, co si budeme povídat, ale výtvarná a scenická stylizace i samotná stopáž u mě naivitu dostatečně omlouvají, stejně jako mnoho úžasných nápadů. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Tento film se z dnešního hlediska nedá hodnotit a z toho dřívějšího ho hodnotit nedokážu. Na mě už tento film nemá žádnou zpětnou vazbu. Ani moje prababička si uvedení tohoto snímku nemohla pamatovat, aby mi pak mohla svůj zážitek předat. Film starý jako kinematografie sama nelze hodnotit. Copak můžeme hodnotit body nebo procenty vynalezení žárovky nebo parního stroje? Nesmysl. Většina lidí nemá tušení, jak tehdejší svět vypadal, o kinematografii nemluvě. V té době ještě nebyly ani stálé biografy (první až 1907). Pouze se prodávaly licence kočovným jarmarečným společnostem, které jezdily od města k městu. Ve svých představeních pouštěly tyto společnosti jako jedno ze svých čísel sérii krátkých filmů (většinou bez zvukového doprovodu). Filmové publikum neexistovalo. Kinematografie byla považovaná za pokleslou zábavu. Lidé tento film ve své době většinou neznali. Snímek tenkrát mohl zaznamenat ohlas jen u úzké skupiny nadšenců. Lidé si o tom mohli přečíst krátký titulek v novinách, na který do druhého dne zapomněli, a to je vše. U normálního člověka té doby musel film propadnout, protože lidi tenkrát tyto věci nemohly zajímat. Měli jiné starosti, které mi dnes neznáme. Dnes si žijeme v našem poklidném světě a dáváme verdikty historii. Jak smutné. Dávám 5 s vědomím, že nevím nic. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Ve snímku se objevují akrobaté, zpěváci z music hall a tanečnice, jelikož profesionální herci se nechtěli kompromitovat spojením se zatím neuznanou formou umění. (Pavlínka9)
  • Film natočil Georges Mélies v květnu 1902. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film - kolem 14 minut - a stal se celosvětovým úspěchem. (Digi_cz)
  • Prezidenta Barbenfouillisa, který celou expedici na měsíc navrhl, hrál sám režisér Méliès. (Auvajs)

Reklama

Reklama