Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Webb 

všechny recenze uživatele

První vědecko-fantastický film, který představuje naprostý revoluční zvrat natočený podle románu Julese Verna "Ze Země na Měsíc". V této době, kdy délka filmu nepřesáhla 2 minuty se to skoro jeví jako zázrak. Film odvážně experimentuje s některými nejznámějšími filmovými technikami, například s dvojexpozicemi, prolínačkami a střihovými postupy, které se budou široce používat v budoucnu. Film začíná vědeckým kongresem, na němž se profesor Barbenfouillis (hraje ho sám Méliès) snaží přesvědčit své kolegy, aby se zůčastnili výpravy, která má prozkoumat Měsíc. Jakmile je plán přijat, zorganizují Francouzskou expedici, v jejímž rámci je skupina vědců vyslána v raketě k Měsíci. Raketa podobajicí se obrovské patroně přistane přímo v oku Měsíce, který je představován antropomorfickou bytostí. Záhy po přistání se vědci střetnou s nepřátelskými obyvateli, Selénity, kteří je odvedou ke svému králi. Po zjištění, že protivníci snadno mizí v oblacích kouře po prostému doteku deštníku, se Francouzům podaří utéct a vrátit se na Zemi. Přistanou v oceánu a zkoumají jeho propasti, až nakonec jsou zachráněni a v Paříži vyznamenáni jako hrdinové. [9/10] (Scénář, Produkce: Georges Méliès /// Kamera: Michaut, Lucien Tainguy) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Poprvé jsem z tohoto filmu viděla jenom útržky v rámci naučného pořadu v brněnské hvězdárně. Jelikož jsem tehdy byla ještě usmrkaný prcek a navíc i filmový neznaboh, domnívala jsem se, že jde o legrační grotesky natočené za tím účelem, aby dětičky v přítmí promítacího sálu hvězdárny neusínaly, nýbrž se sem tam zvesela a od srdce zasmály směšným panáčkům. Jaké bylo moje potěšení, když jsem snímek zhlédla celý, obohacena navíc o okolnosti jeho vzniku. Opravdu parádní záležitost a člověku nemusí být jenom osm let. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet FRF 30,000Tržby USA Tržby Celosvetovo $-║ __Prvá polovica tejto snímky je len o takej príprave na cestu na mesiac, tam sa ešte nič také zvláštne, čo by príbeh spestrilo nedeje, až v tej druhej polovici to naberá po pristaní na mesiaci ten správny nádych dobrodružstva a dokonca príde aj na akciu. Jedná sa o jedno z prelomových diel kinematografie, ktoré treba zaručene vidieť aby si filmový fanúšik mohol spraviť obraz o tom ako to vyzeralo v úplných začiatkoch kinematografie a na akej špičkovej úrovni sa už vtedy dokázali tvorcovia obracať a tvoriť nezabudnuteľné snímky. /85%/(vzhliadnute na youtube, čierno-biela verzia) ___ 8.9.2012, Cinematik report: Druhý festivalový deň ponúkol bohatý program, taký malý-veľký vrchol celého dňa sa stalo uvedenie zreštaurovaného “nemého” filmu Cesta na mesiac (1902) vizionárského režiséra Georges Méliésa. Tento film v rozsahu 12minút je veľmi uznávaný a označuje sa na dobu vzniku za veľmi vyspelí a pokrokový, začiatky kinematografie ani nemohli mať lepšieho kúzelníka pred kamerou než bol Méliés. Jeho film bol vyrobený v čierno-bielej verzii ale dokonca aj v colorizovanej, keď v tej dobe políčko po políčku vyfarbovalo 300 žien. Práve o túto farebnú kópiu bol veľký záujem a dlhé roky bola považovaná za stratenú, až sa v roku 1993 objavila v jednej Barcelónskej filmovej zbierke. Projekcia v kine priniesla úžasný zážitok, klenot. /videl v kine: 100%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Když porovnám s jen o čtyři roky mladšími výtvory Jana Kříženeckého, tohle je absolutní mistrovský kousek (tím nechci nijak shazovat dílka Kříženeckého!!). Je pro mě téměř nepochopitelné, že před více než sto lety byl Méliès schopen vytvořit něco tak fungujícího a odvážného. Vždyť mně to místy (nejen díky kulisám) připomínalo Zemanovu Cestu do pravěku. Bravo!! ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Výborná podívaná, která není až tak grotesková, jak by se mohlo zdát. A to je dobře. Hlavně druhá polovina je krásnou hříčkou pojetí neznáma, nechybí napětí i humor, ale humor opravdu vkusný, nebavíte se poskakujícími pajduláky, ale Méliesovými nápady, které kloubí s triky, za něž by se nemusel stydět snad i o desítky let později. Vizáží kulis a z nich plynoucí atmosférou je toto Meliesovo dílo podobno filmům Karla Zemana. Zajímalo by mě, jestli se zde Zeman alespoň trošku inspiroval. Jak řekl Tsunami_X, komentář ruší, já jsem si jako podklad zvolil Band of Brothers od Michaela Kamena, konkrétně skladby Discovery of the Camp a Austria, které přidaly na dramatičnosti. Cesta na Měsíc je opravdu nejkrásnější filmový večerníček pro filmového fanouška! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Film byl insipirován dvěma romány své doby, a to tituly „Země na Měsíc“ od Julese Verna a „První lidé na Měsíci“ od H. G. Wellse. (Mr.Ocek)
  • Díky dnešním digitálním možnostem bylo znovu sesazeno 13 375 rámečků filmu, jeden po druhém. (Digi_cz)

Reklama

Reklama