Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

nash. 

všechny recenze uživatele

Klasika a povinnost nejen pro fandy žánru. První opravdová sci–fi, první opravdový příběh a taky první akční film. Z filmařského hlediska revoluční počin, něco na způsob Stvoření. Vizionář Méliés při něm namíchal většinu ingrediencí, ze kterých budou vařit všechny následující generace filmařů, stvořil většinu trikových technik a postupů, které budou sloužit až do příchodu CGI. I dnes je jeho Cesta na Měsíc stále kouzelná. Naivitou, výpravou i bezbřehou fantazií a technickou genialitou. Ovšem na druhou stranu poněkud hořká projevy lidské přirozenosti. Protože co udělají pozemští hosté na Měsíci? Zlikvidují každého Měsíčňana, který se k nim přiblíží. Včetně krále, který je přijme ve svém paláci. Jak typické. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Mélièsova Cesta na Měsíc je jedním z prvních známějších filmů a prakticky prvním science fiction na světě. Ačkoli je dnímek velmi nerealistický a nesmyslný, je to filmový klenot, na který se moc dobře kouká. Osobně z něj mám nejraději vtipný obrázek rakety, která právě přistála v oku Měsíce. Tohle je prostě velmi povedená prvotinka, které položila základy světové sci-fi. ()

Reklama

Véča 

všechny recenze uživatele

Cesta na měsíc je asi nejznámnějším dílem Meliese.Film působí,jakoby oživly ilustrace z románů Julesa Verna,jeho uchvacující pohádkovost,fantastičnost a trochu i dětinskost z něj dělají nejlepší sci-fi/pohádku,kterou jsem kdy viděl.Jediný problém u Meliese,který provází celou jeho tvorbu,jeho režijní styl je vlastně nafilmované divadelní představení a postavy se pohybují celý film ve stejné dálce od kamery,jakoby na jevišti.Měl jsem příležitost vidět dvě verze,jednu anglicky komentoval Francouz,kterému nebylo nic rozumět,takže bych spíš doporučil verzi s hudebním doprovodem. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Vědecká naivita je obrovská, ale výprava bere dech, zvlášť když to srovnáte s těmi kvanty krátkých kamerových záznamů z přelomu 19. a 20. století. Dechberoucí je nasnímaný obličej Měsíce a v podstatě pobaví i zároveň vám je líto, když mu raketa vlítne rovnou do oka. Nevím, zda-li emzáci byli v Julesovi Verneovi, ale prý jsou v H.G.Wellsovi, měsíční povrch je vědeckofantasticky krásný. Inu, představte si, že jste malý špunt narozený na konci 19. století na tom v kině a v důchodcovském věku sledujete Apollo 11 s Neillem Armstrongem… ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná „scifárna“, na kterou se jako restaurovanou a barevnou moc pěkně dívá. V hlavních rolích výborné triky, kostýmy, kulisy a hlavně fantazie s velkým „F“. Zaujmou i detaily, „např. živý“ Měsíc, deštník jako ultimátní vražedná zbraň, chytré řešení zpáteční cesty a také fakt, že už tenkrát hodně jely „hostesky“. Za mě to budou silné 4*. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Meliésův snímek trval údajně asi 20 minut, ale dochované kopie jsou mnohem kratší. I tak, na tehdejší dobu to byla ohromná délka. (Pavlínka9)
  • Ve snímku se objevují akrobaté, zpěváci z music hall a tanečnice, jelikož profesionální herci se nechtěli kompromitovat spojením se zatím neuznanou formou umění. (Pavlínka9)
  • Prezidenta Barbenfouillisa, který celou expedici na měsíc navrhl, hrál sám režisér Méliès. (Auvajs)

Reklama

Reklama